Hiába egészséges élelmiszer a jó minőségű méz, kisbabák esetén egy bizonyos korig tiltólistán szerepel.
Az ok a mézben található baktériumokban keresendő, illetve egészen pontosan abban, hogy a kicsik emésztőrendszere nincs felkészülve ezek kezelésére.
Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet Clostridium-tartalma miatt. Ez a baktérium a porban és a termőföldben él, ezért gyakran beszennyezi a mézet is. Egy felnőtt szervezetnek nem okoz problémát, de egy kisbaba esetében már káros lehet. A kezdetben fejletlen emésztőrendszer nem tudja kezelni a baktériumot, így az botulizmust okozhat, amelynek súlyos következményei is lehetnek. Jellemző tünetei a levertség, az elernyedt izmok, a szokottnál halkabb sírás és a szorulás.
Tehát a méz minden formában tiltólistás a baba 12 hónapos koráig, de szerencsére helyette bőven találunk még finom és tápláló ételeket, amelyeket nyugodt szívvel adhatunk nekik. Kezdetnek jó választás lehet a banán vagy a főtt édesburgonya, mindkét élelmiszer 6 hónapos kortól ajánlott.
Forrás:
https://www.rd.com/advice/parenting/why-cant-babies-have-honey/
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom