Ételtcsakokosan

Zöldbab mindenkor

2016. augusztus 19.

Korábban már foglalkoztunk a többi hüvelyes növény között a zöldbabbal, de emeljük ki egy cikk erejéig a sorból, mivel akár balkonládában is lehet termeszteni és ha időben eltolva szakaszosan ültetjük, úgy egész nyáron folyamatosan teremni fog.

Termesztésegreen-beans-690146_640

Számos zöldségféle magját lehet még július közepéig elvetni azzal a tudattal, hogy ezek – a nálunk szokásos időjárás mellett – még kifejlődnek és fogyasztásra alkalmas terményt érlelnek. A korábbi növényeket pl. zöldborsó, sóska kiszedjük és felfrissítjük a talajt ásással, némi műtrágyával.

A bab később is, egészen augusztus közepéig vethető, mert a másodtermesztésű növények a szeptemberi-októberi enyhe időben még szép hüvelyeket teremnek.

A zöldbab magja akkor kel ki gyorsan, ha a vetőmagot elvetés előtt 3-4 órára beáztatjuk és megszikkadás után vetjük el, majd a vetést azonnal megöntözzük. Érdemes a nálunk még kevéssé ismert zöldhüvelyű fajtákat kipróbálni, amelyek nem szálkásak, de húsosak. A zöldbab különösen a kelése és a virágzása idején kíván sok vizet!

A zöldbab ültetése után 2-3 hetet kell várni arra, hogy egy kis zöld kezdemény kidugja a fejét, majd 5-7 hét múlva fog teremni.

A zöldbab felhasználási, elkészítési lehetősége kimeríthetetlen. A legegyszerűbb megoldás frissen lefagyasztani. Ilyenkor alaposan átválogatott, megmosott és lecsepegtetett terményeket zacskózzunk vagy dobozoljunk. Címkézzük is és írjuk rá a fagyasztás dátumát.

A bab kitermelt szára a komposztba való.

Korábbi cikkek

Receptek

 
Forrás: balintgazda.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan készítsünk jó hamburgert otthon?

eteltcsakokosan

Menta más szerepben

eteltcsakokosan

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató