Korábban már foglalkoztunk a többi hüvelyes növény között a zöldbabbal, de emeljük ki egy cikk erejéig a sorból, mivel akár balkonládában is lehet termeszteni és ha időben eltolva szakaszosan ültetjük, úgy egész nyáron folyamatosan teremni fog.
Termesztése
Számos zöldségféle magját lehet még július közepéig elvetni azzal a tudattal, hogy ezek – a nálunk szokásos időjárás mellett – még kifejlődnek és fogyasztásra alkalmas terményt érlelnek. A korábbi növényeket pl. zöldborsó, sóska kiszedjük és felfrissítjük a talajt ásással, némi műtrágyával.
A bab később is, egészen augusztus közepéig vethető, mert a másodtermesztésű növények a szeptemberi-októberi enyhe időben még szép hüvelyeket teremnek.
A zöldbab magja akkor kel ki gyorsan, ha a vetőmagot elvetés előtt 3-4 órára beáztatjuk és megszikkadás után vetjük el, majd a vetést azonnal megöntözzük. Érdemes a nálunk még kevéssé ismert zöldhüvelyű fajtákat kipróbálni, amelyek nem szálkásak, de húsosak. A zöldbab különösen a kelése és a virágzása idején kíván sok vizet!
A zöldbab ültetése után 2-3 hetet kell várni arra, hogy egy kis zöld kezdemény kidugja a fejét, majd 5-7 hét múlva fog teremni.
A zöldbab felhasználási, elkészítési lehetősége kimeríthetetlen. A legegyszerűbb megoldás frissen lefagyasztani. Ilyenkor alaposan átválogatott, megmosott és lecsepegtetett terményeket zacskózzunk vagy dobozoljunk. Címkézzük is és írjuk rá a fagyasztás dátumát.
A bab kitermelt szára a komposztba való.
Korábbi cikkek
Receptek
Forrás: balintgazda.hu