Ételtcsakokosan

Zöldbab mindenkor

2016. augusztus 19.

Korábban már foglalkoztunk a többi hüvelyes növény között a zöldbabbal, de emeljük ki egy cikk erejéig a sorból, mivel akár balkonládában is lehet termeszteni és ha időben eltolva szakaszosan ültetjük, úgy egész nyáron folyamatosan teremni fog.

Termesztésegreen-beans-690146_640

Számos zöldségféle magját lehet még július közepéig elvetni azzal a tudattal, hogy ezek – a nálunk szokásos időjárás mellett – még kifejlődnek és fogyasztásra alkalmas terményt érlelnek. A korábbi növényeket pl. zöldborsó, sóska kiszedjük és felfrissítjük a talajt ásással, némi műtrágyával.

A bab később is, egészen augusztus közepéig vethető, mert a másodtermesztésű növények a szeptemberi-októberi enyhe időben még szép hüvelyeket teremnek.

A zöldbab magja akkor kel ki gyorsan, ha a vetőmagot elvetés előtt 3-4 órára beáztatjuk és megszikkadás után vetjük el, majd a vetést azonnal megöntözzük. Érdemes a nálunk még kevéssé ismert zöldhüvelyű fajtákat kipróbálni, amelyek nem szálkásak, de húsosak. A zöldbab különösen a kelése és a virágzása idején kíván sok vizet!

A zöldbab ültetése után 2-3 hetet kell várni arra, hogy egy kis zöld kezdemény kidugja a fejét, majd 5-7 hét múlva fog teremni.

A zöldbab felhasználási, elkészítési lehetősége kimeríthetetlen. A legegyszerűbb megoldás frissen lefagyasztani. Ilyenkor alaposan átválogatott, megmosott és lecsepegtetett terményeket zacskózzunk vagy dobozoljunk. Címkézzük is és írjuk rá a fagyasztás dátumát.

A bab kitermelt szára a komposztba való.

Korábbi cikkek

Receptek

 
Forrás: balintgazda.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Gyerekek, vásárlás és élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Az egészséges étrend szereplője a körte

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a szőlőről tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató