Ételtcsakokosan

Pirított csirkemáj

2013. augusztus 14.
Resztelt_maj_72-400x266


Resztelt_maj_72-400x266

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
3 db nagy vöröshagyma
1/2 dl olaj
1 evőkanál pirospaprika
Elkészítés:

A csirkemájat megmossuk, és nagyon alaposan lecsepegtetjük, hogy ne maradjon vizes, majd négybe vágjuk, a nagyobb darabokat több részbe (6-8) is vágjuk. A csirkemájakat alaposan nézzük át, az epehólyagot – ha még eddig nem történt meg – alapos kimetszéssel távolítsuk el, különben az egész étel keserű, ehetetlen lesz!

A hagymát a külső levelek eltávolítása után megmossuk, kettévágjuk, majd felszeleteljük, és olajon, közepes hőmérsékleten megsütjük. Amikor már jó puha, és már majdnem színt kap, akkor a lángot a lehető legerősebbre vesszük, és ha már nagyon forró, beledobjuk a májat.

Majd addig forgatjuk óvatosan a májat, amíg minden oldala meg nem fehéredik, de belül még puha. Ez kb. 1-2 perc. Érdemes hústűvel, vékony villával ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe is. Akkor megfelelő, ha nem folyik ki belőle véres lé.

Ezek után szórjuk meg a pirospaprikával. (Ha előbb tesszük ezt, akkor nem látjuk, hogy a máj megfehéredett-e.)

Még egyet-kettőt „rottyantunk” rajta, és kész. Tovább nem szabad pirítani, mert a máj megkeményedik! Ugyanezért az ételt csak a legvégén sózzuk meg, amikor a tűzről levettük!

Köretként ajánljuk hozzá a petrezselymes burgonyát vagy a natúr, párolt burgonyát.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  •  Tiszta környezet, tiszta eszközök, tiszta kéz és megbízható beszerzési forrás.
  • Figyeljük az alapanyagok minőség-megőrzési idejét is.
  • A csirkemáj és egyéb belsőségek feldolgozására ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint a nyers húsok esetében: külön, erre a célra rendszeresített eszközök, használat után ezek azonnali elmosása, hogy véletlenül se érintkezzen a készétellel.
  • Amikor a csirkemájat megmossuk, azt mindig a darabolást megelőzően tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
  • Az epehólyag eltávolítása után mossuk el a kést, öblítsük le a vágódeszkát.
  • A nyers csirkemáj feldarabolása (epehólyag, epével szennyezett részek eltávolítása) után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést máshova!
  • A májak átsütési ideje a májdarabok méretétől függően 2 percnél több is lehet. Vékony villával, hústűvel óvatosan szúrjunk meg egy vastagabb darabot, és ha már nem véres lé „buggyan ki”, akkor a közepe is átsült!
  • A belsőségekből készült ételek a romlandó ételek közé tartoznak, ezért a készételt lehetőleg frissen együk meg, vagy gyorsan lehűtve hűtőben tároljuk, de még aznap fogyasszuk el!
  • A hűtve tárolt készételt fogyaszthatjuk hidegen is és melegen is.
  • Amennyiben friss, zöld petrezselymet használunk a körethez, azt is gondosan mossuk meg, a fogyasztásra alkalmatlan részeket távolítsuk el!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Melyik krumpli mire jó?

eteltcsakokosan

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

eteltcsakokosan

Higiénia a piacokon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató