Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
3 db nagy vöröshagyma
1/2 dl olaj
1 evőkanál pirospaprika
Elkészítés:
A csirkemájat megmossuk, és nagyon alaposan lecsepegtetjük, hogy ne maradjon vizes, majd négybe vágjuk, a nagyobb darabokat több részbe (6-8) is vágjuk. A csirkemájakat alaposan nézzük át, az epehólyagot – ha még eddig nem történt meg – alapos kimetszéssel távolítsuk el, különben az egész étel keserű, ehetetlen lesz!
A hagymát a külső levelek eltávolítása után megmossuk, kettévágjuk, majd felszeleteljük, és olajon, közepes hőmérsékleten megsütjük. Amikor már jó puha, és már majdnem színt kap, akkor a lángot a lehető legerősebbre vesszük, és ha már nagyon forró, beledobjuk a májat.
Majd addig forgatjuk óvatosan a májat, amíg minden oldala meg nem fehéredik, de belül még puha. Ez kb. 1-2 perc. Érdemes hústűvel, vékony villával ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe is. Akkor megfelelő, ha nem folyik ki belőle véres lé.
Ezek után szórjuk meg a pirospaprikával. (Ha előbb tesszük ezt, akkor nem látjuk, hogy a máj megfehéredett-e.)
Még egyet-kettőt „rottyantunk” rajta, és kész. Tovább nem szabad pirítani, mert a máj megkeményedik! Ugyanezért az ételt csak a legvégén sózzuk meg, amikor a tűzről levettük!
Köretként ajánljuk hozzá a petrezselymes burgonyát vagy a natúr, párolt burgonyát.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta környezet, tiszta eszközök, tiszta kéz és megbízható beszerzési forrás.
- Figyeljük az alapanyagok minőség-megőrzési idejét is.
- A csirkemáj és egyéb belsőségek feldolgozására ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint a nyers húsok esetében: külön, erre a célra rendszeresített eszközök, használat után ezek azonnali elmosása, hogy véletlenül se érintkezzen a készétellel.
- Amikor a csirkemájat megmossuk, azt mindig a darabolást megelőzően tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
- Az epehólyag eltávolítása után mossuk el a kést, öblítsük le a vágódeszkát.
- A nyers csirkemáj feldarabolása (epehólyag, epével szennyezett részek eltávolítása) után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést máshova!
- A májak átsütési ideje a májdarabok méretétől függően 2 percnél több is lehet. Vékony villával, hústűvel óvatosan szúrjunk meg egy vastagabb darabot, és ha már nem véres lé „buggyan ki”, akkor a közepe is átsült!
- A belsőségekből készült ételek a romlandó ételek közé tartoznak, ezért a készételt lehetőleg frissen együk meg, vagy gyorsan lehűtve hűtőben tároljuk, de még aznap fogyasszuk el!
- A hűtve tárolt készételt fogyaszthatjuk hidegen is és melegen is.
- Amennyiben friss, zöld petrezselymet használunk a körethez, azt is gondosan mossuk meg, a fogyasztásra alkalmatlan részeket távolítsuk el!