Érdekes, praktikus ötleteket találunk az alábbi részletben: a paprikában történő tárolás és szendvics helyett a teletömött zsemle ennyi idő után újként hatnak. A konyha világában már alig találni újításokat, hanem sok esetben a régi ötletek élednek újjá.
“A zsemlye tetejét levágom, kivájom és vágott hússal vagy pástétommal megtöltöm, tetejét rárakom és külön-külön papírkereskedésben vásárolható uzsonna-papírzacskóba csomagolom. A zsemlyét megtölthetem szorosan egymásra halmozott sonkával, de sűrű francia salátával is. Kiválóan alkalmas az egészséges, friss nagy zöldségpaprika élelmiszertartónak. Tetejét levágom, a magját kidobom, megmosom, szárítom és telegyömöszölöm körözött liptói-val, vajjal, pástétommal. A fedelét persze visszahelyezem és uzsonnapapírosba csomagolom; meglepően frissen, hűvösen marad benne minden. Persze mindent azért nem kell a napra rakni. Megmosott, felesleges leveleitől megfosztott felhasított retek, kovászos uborka, héjában hagyott kemény tojás, rántott húsok, száraz sütemény, pogácsafélék, vastaghéjú gyümölcs, mint alma, szilva, barack, pörkölt mogyoró és mandula azok az ételfélék, amelyek birják a rázást és nyomást. Se túlzsíros húsfélék, sem pedig tejszínhabos krémes torta nem alkalmas. Egy csomó papírszervietta, papírtálca kell hozzá, minden személy számára egy összecsukható evőeszköz, egy vagy két papírasztalterítő és papírpoharak. Thermoszba csomagolt kávé és előre ízesített tea soha se hiányozzon.”
/Részlet Dr. Hevesi Sándorné :Az ideális háztartás, 1934, Színházi Élet kiadása/
Fotó: Nationaal Archief
A fenti receptötletek egy könnyű vacsorának is kiválóak, pl. a „bevagdosós” kenyér után, a töltött sütött zsemlét is ki kell próbálni.
Töltött zsemle
Bármit lehet zsemlébe tölteni, amit a hűtőben találunk, lehet zöldséges, lehet tojásos és akár húsos, amihez például felhasználhatjuk a levesben főtt húst is vagy az ebédről maradt bolgonai szószt.
Hozzávalók
- 3 zsemle
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 50 g bacon
- 150 g csiperkegomba
- só és bors
- 100 g sajt
Elkészítése
Egy főre egy zsemlét számolunk, a tetejét levágjuk, a belsejét kikaparjuk és félretesszük. Megtisztítjuk a hagymát és a gombát, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Egy serpenyőben lepirítjuk a kiválasztott alapanyagokat a fenti sorrendben, belekeverjük a zsemle belsejét, visszatöltjük a zsemlékbe és előmelegített sütőben 180°C fokon 10 percig sütjük.
Zsemlékbe tölthetjük azt a tölteléket is, amit sonkás pitébe is tennénk.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- A hagymát mossunk meg, majd külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
- A gombáknál nagyon fontos a megbízható beszerzési forrás. Ép, friss, romlatlan gombát vásároljunk csak meg!
- A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
- A sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
- Fogyasztáskor vegyük figyelembe, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott! Továbbá hogy egyes gombák enyhe mérgezést okozhatnak – például alkoholfogyasztás mellett.
Visszatérve a piknikre a mostani hűtőládák és hűtőtáskák hosszú ideig tartják a hideget, így a felsorolt ételeket továbbra is alkalmasak piknikezésre, egyedül a francia salátával legyünk óvatosak.
Piknikezéshez kapcsolódó cikkeink: