Botond vagyok, 11 éves. Budapesten élek anyukámmal és bátyámmal. A pályázatra kedvenc őszi-téli levesünkkel szeretnék jelentkezni. Sajnos fotót még soha nem csináltunk róla, de mindenkinek nagyon ízlik, még a sütőtököt amúgy nem szerető keresztapám is evett belőle pár kanállal. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg sütőtök
- 1 nagy krumpli
- 1 közepes alma
- 1 közepes hagyma
- 2-3 evőkanál méz
- 1/2 narancs leve
- 1,2 l leszűrt zöldségleves
- só, bors, szerecsendió
- friss kakukkfű (ha van)
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
90°C-on 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt. Amíg sül, a vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre tegyük a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég).
Amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszünk 2-3 ek mézet és kicsit karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l alaplével, beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, és közepes lángon puhára főzzük.
Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük –csak ekkor ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítjuk kb 1-1,5 dl tejszínnel.
Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek.
Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra.
Próbálják ki, nagyon-nagyon finom!