Ételtcsakokosan

Pikáns sütőtökkrémleves

2017. január 30.

Botond vagyok, 11 éves. Budapesten élek anyukámmal és bátyámmal. A pályázatra kedvenc őszi-téli levesünkkel szeretnék jelentkezni. Sajnos fotót még soha nem csináltunk róla, de mindenkinek nagyon ízlik, még a sütőtököt amúgy nem szerető keresztapám is evett belőle pár kanállal. Érdemes kipróbálni! 

pumpkin-soup-1003488_640
A kép illusztráció.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagy krumpli
  • 1 közepes alma
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1/2 narancs leve
  • 1,2 l leszűrt zöldségleves
  • só, bors, szerecsendió
  • friss kakukkfű (ha van)
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj

90°C-on 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt.  Amíg sül, a vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre tegyük a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég).

Amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszünk 2-3 ek mézet és kicsit karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l alaplével, beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, és közepes lángon puhára főzzük.

Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük –csak ekkor ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítjuk kb 1-1,5 dl tejszínnel.

Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek.

Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra.

Próbálják ki, nagyon-nagyon finom!

Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Sonka tudakozó

eteltcsakokosan

Kérdezz-felelek a CAMPYLOBACTER okozta megbetegedésekről

eteltcsakokosan

12 jó tanács, házi húsfeldolgozáshoz

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató