Rákóczi Feri, a NÉBIH nagykövete a piacon vásárolt. Gondolatban már a Rákóczi karajnál járt, de mégsem feledkezett meg a sok jó tanácsról, amely élelmiszer-biztonsági szempontból elengedhetetlen! A tojás kódja mit árul el, a hentes is a csülök cikkszámával köszöntötte Ferit, na és burgonyából sem mindegy, melyik fajtát, mire használhatjuk fel!
Rákóczi Feri, a NÉBIH egyik nagykövete az egyik fővárosi piacon járt és egy recept összetevői mentén haladva megvette az alapanyagokat, közben felhívta a figyelmet az élelmiszerlánc-biztonsági, ételbiztonsági szempontokra. Egy piacon ugyanis megtapogathatjuk, megszagolhatjuk az árukat, hogy meggyőződhessünk frissességükről, közvetlenül kapcsolatba kerülhetünk a termelővel, szabadabban kérdezhetünk, mint egy hipermarketben.
Mindig friss alapanyagot válasszunk! Ellenőrizzük a terményeket, termékeket!
Feri tanácsai:
- fokhagyma akkor magyar, ha a gyökere rajta van, nincs kivágva,
- krumplin/burgonyán nincs barna folt, tehát tároláskor nem fagyott meg,
- tojáson a kód alapján megtudjuk a származási országot (részletesen),
- húsokon pecsét található, amely szintén a származást bizonyítja
További általános tanácsok:
- Mindig készítsen bevásárlólistát, hogy valóban csak azt vegye meg amire szüksége van!
- Vigyen magával megfelelő zacskókat, hűtőtáskát, hűtő zacskót, hogy el tudja választani egymástól a különböző élelmiszereket, valamint megfelelően tudja szállítani!
- Megbízható, tiszta és igényes üzletben vásároljunk!
- Csak ép csomagolású, kifogástalan élelmiszert vásároljunk!
- Ellenőrizzük a termékek fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idejét!
- Ne fogyasszuk el a szokásostól eltérő színű, szagú, ízű, állagú élelmiszert!
- Aki valamilyen élelmiszerre allergiás, vagy speciális étrendet, diétát kell követnie,alaposan tanulmányozza át a címkét, hogy az adott anyagból található-e a termékben!
- Váljon tudatos vásárlóvá!
A teljes filmet itt (http://www.youtube.com/watch?v=u-V5uICsweU) nézheti meg. Ha kedvet kapott a recept elkészítéséhez, itt (http://www.blikk.hu/rakoczikaraj) olvashatja.