Ételtcsakokosan

Rákóczi Feri, a NÉBIH nagykövete a piacon vásárolt. Gondolatban már a Rákóczi karajnál járt, de mégsem feledkezett meg a sok jó tanácsról, amely élelmiszer-biztonsági szempontból elengedhetetlen! A tojás kódja mit árul el, a hentes is a csülök cikkszámával köszöntötte Ferit, na és burgonyából sem mindegy, melyik fajtát, mire használhatjuk fel!

jelenet_feri

Rákóczi Feri, a NÉBIH egyik nagykövete az egyik fővárosi piacon járt és egy recept összetevői mentén haladva megvette az alapanyagokat, közben felhívta a figyelmet az élelmiszerlánc-biztonsági, ételbiztonsági szempontokra. Egy piacon ugyanis megtapogathatjuk, megszagolhatjuk az árukat, hogy meggyőződhessünk frissességükről, közvetlenül kapcsolatba kerülhetünk a termelővel, szabadabban kérdezhetünk, mint egy hipermarketben.

Mindig friss alapanyagot válasszunk! Ellenőrizzük a terményeket, termékeket!

Feri tanácsai:

 • fokhagyma akkor magyar, ha a gyökere rajta van, nincs kivágva,
 • krumplin/burgonyán nincs barna folt, tehát tároláskor nem fagyott meg,
 • tojáson a kód alapján megtudjuk a származási országot (részletesen),
 • húsokon pecsét található, amely szintén a származást bizonyítja

További általános tanácsok:

 • Mindig készítsen bevásárlólistát, hogy valóban csak azt vegye meg amire szüksége van!
 • Vigyen magával megfelelő zacskókat, hűtőtáskát, hűtő zacskót, hogy el tudja választani egymástól a különböző élelmiszereket, valamint megfelelően tudja szállítani!
 • Megbízható, tiszta és igényes üzletben vásároljunk!
 • Csak ép csomagolású, kifogástalan élelmiszert vásároljunk!
 • Ellenőrizzük a termékek fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idejét!
 • Ne fogyasszuk el a szokásostól eltérő színű, szagú, ízű, állagú élelmiszert!
 • Aki valamilyen élelmiszerre allergiás, vagy speciális étrendet, diétát kell követnie,alaposan tanulmányozza át a címkét, hogy az adott anyagból található-e a termékben!
 • Váljon tudatos vásárlóvá!

A teljes filmet itt (http://www.youtube.com/watch?v=u-V5uICsweU) nézheti meg. Ha kedvet kapott a recept elkészítéséhez, itt (http://www.blikk.hu/rakoczikaraj) olvashatja.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ezerarcú karamell

eteltcsakokosan

„Újhullámos mézeskalácsosnak tartom magamat”

eteltcsakokosan

A tél csemegéje a naspolya

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató