Ételtcsakokosan

Rákóczi Feri, a NÉBIH nagykövete a piacon vásárolt. Gondolatban már a Rákóczi karajnál járt, de mégsem feledkezett meg a sok jó tanácsról, amely élelmiszer-biztonsági szempontból elengedhetetlen! A tojás kódja mit árul el, a hentes is a csülök cikkszámával köszöntötte Ferit, na és burgonyából sem mindegy, melyik fajtát, mire használhatjuk fel!

jelenet_feri

Rákóczi Feri, a NÉBIH egyik nagykövete az egyik fővárosi piacon járt és egy recept összetevői mentén haladva megvette az alapanyagokat, közben felhívta a figyelmet az élelmiszerlánc-biztonsági, ételbiztonsági szempontokra. Egy piacon ugyanis megtapogathatjuk, megszagolhatjuk az árukat, hogy meggyőződhessünk frissességükről, közvetlenül kapcsolatba kerülhetünk a termelővel, szabadabban kérdezhetünk, mint egy hipermarketben.

Mindig friss alapanyagot válasszunk! Ellenőrizzük a terményeket, termékeket!

Feri tanácsai:

 • fokhagyma akkor magyar, ha a gyökere rajta van, nincs kivágva,
 • krumplin/burgonyán nincs barna folt, tehát tároláskor nem fagyott meg,
 • tojáson a kód alapján megtudjuk a származási országot (részletesen),
 • húsokon pecsét található, amely szintén a származást bizonyítja

További általános tanácsok:

 • Mindig készítsen bevásárlólistát, hogy valóban csak azt vegye meg amire szüksége van!
 • Vigyen magával megfelelő zacskókat, hűtőtáskát, hűtő zacskót, hogy el tudja választani egymástól a különböző élelmiszereket, valamint megfelelően tudja szállítani!
 • Megbízható, tiszta és igényes üzletben vásároljunk!
 • Csak ép csomagolású, kifogástalan élelmiszert vásároljunk!
 • Ellenőrizzük a termékek fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idejét!
 • Ne fogyasszuk el a szokásostól eltérő színű, szagú, ízű, állagú élelmiszert!
 • Aki valamilyen élelmiszerre allergiás, vagy speciális étrendet, diétát kell követnie,alaposan tanulmányozza át a címkét, hogy az adott anyagból található-e a termékben!
 • Váljon tudatos vásárlóvá!

A teljes filmet itt (http://www.youtube.com/watch?v=u-V5uICsweU) nézheti meg. Ha kedvet kapott a recept elkészítéséhez, itt (http://www.blikk.hu/rakoczikaraj) olvashatja.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Itt van az ősz, itt van újra…az almaszezon

eteltcsakokosan

Hogyan készítsünk jó hamburgert otthon?

eteltcsakokosan

Nektarin

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató