Ételtcsakokosan

Mire figyeljünk mák vásárlásakor?

2020. december 1.

Magyarországon a mák kettős felhasználású, a mák magját, a mákszemet élelmiszer-alapanyag, főként péksütemények, édességek készítéséhez használják, másrészről a mák gubójából gyógyszer alapanyag nyerhető ki.

A mák a magyar konyha hagyományos, és kifejezetten fontos alapanyaga. A mákot, ilyen mennyiségben, mint hazánkban, a világon sehol sem fogyasztják, legfeljebb a környékbeli országok egyes területein, a magyar konyha bizonyos elmeinek átvételével. A mák főleg karácsony közeledtével juthat eszünkbe gyakran, hiszen ilyenkor nagy tempóban száguld felénk a bejgli szezon.
Tudta, hogy az érett mákszem, amit darálva süteményben, vagy egészben péksüteményen, szórásként elfogyasztunk, gyakorlatilag semmilyen alkaloidot sem tartalmaz? Sem morfin, sem kodein, se tebain, se noszkapin, se papaverin nincs benne. Ennek értelmében kijelenthetjük, hogy az érett mákszemnek semmilyen narkotizáló hatása sincs.
Magyarországon a mák kettős felhasználású, a mák magját, a mákszemet élelmiszer-alapanyag, főként péksütemények, édességek készítéséhez használják, másrészről a mák gubójából gyógyszer alapanyag nyerhető ki. A mákgubóból ópium vonható ki, amelynek magas az alkaloid-tartalma. A legismertebb mák-alkaloidok: a morfin, a kodein, a tebain, a noszkapin és a papaverin.
Normális esetben az érett, szakszerűen felnyitott gubóból származó étkezési mák magjában, vagyis a mákszemben az alkaloidok csupán nyomokban mutathatóak ki, hogy miért terjedt el mégis, hogy a mákos sütemények, például a bejgli altató, narkotizáló hatásúak? Azért, mert a mákgubóból származó törmelék, por mely rátapadhat a mákszemekre, viszont tartalmazhatja az alkaloidokat.
Megnőhet a mákmag alkaloid-szennyezettsége, ha a betakarítás, vagy feldolgozás során a mákmag a mák növény egyéb részeivel, például a gubó darabjaival nagyobb mértékben szennyeződik. De előállhat a megnövekedett alkaloid szint akkor is, ha a betakarításnál a mák nem egyenletesen érett, hiszen az éretlen mákszemekre könnyebben tapadnak a mákgubó darabkái, vagy ha a rovarok megrágják a gubót, és így a máktej beleszivárog a gubóba, a mákszemek felületére.
Mire figyeljünk mák vásárlásakor?
Nem hibázunk nagyot, ha a mákszemeket vízbe öntve, váltott vízben többször átmossuk, és a tetejéről minden alkalommal leöntjük az ott úszó szennyeződést, majd egy textilen szétterítve hagyjuk megszáradni. Így gyakorlatilag teljesen megtisztíthatjuk a mákszemeket az alkaloida-szennyezést okozó törmeléktől, portól. A boltokban darálva vásárolható mákot a feldolgozás során, darálás előtt már átmossák, tehát ezeknél a termékeknél nem kell tartanunk a narkotizáló hatástól.
A mák avasodásra hajlamos, ezért légmentesen lezárt dobozban, száraz, hideg helyen tároljuk.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit árul el a csomagolás?

eteltcsakokosan

Meddig tárolhatjuk a hűtőszekrényben a maradék rizst?

eteltcsakokosan

Farsangi fogások a Közétkeztetési Szakácsverseny „étlapján”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató