Ételtcsakokosan

Péknek álltak a NÉBIH nagykövetei

2014. február 19.
dagasztanak_a_nagykovetek-1024x685

Egy napra Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron péknek állt és kalácsot készítettek: dagasztottak, fontak és sütöttek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nagykövetei a magyarok kedvenc ételével, a kenyér és a péksütemények készítésével ismerkedtek. Előbbiből fejenként évi 73 kilót fogyasztunk el, utóbbiból 13 kilót, ami egy felnőtt esetében napi 20-25 dekát jelent. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű pékáru kerül az asztalra.

„A magyarok hagyományosan a fehér kenyeret kedvelik, pedig ez a szénhidrát mellett kevés más tápanyagot tartalmaz. Helyesebb lenne az élelmi rostokban gazdag kenyerek fogyasztása – az egészséges életmód jegyében szerencsére egyre többen választják ezeket a termékeket, még akkor is, ha drágábbak” – mondta dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a Hivatal folyamatosan ellenőrzi a pékségeket, például azt, hogy a kovászoláshoz milyen technológiát használnak. Sok panasz érkezik a rozslisztet tartalmazó kenyerekkel kapcsolatban: a Hivatal szakértői afelett is őrködnek, hogy valóban 40%-ban rozslisztet tartalmazzon az, amit rozskenyérként árulnak. „Megengedett a színező maláta használata, ám ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson! Nem szabad, hogy a vásárló a termék színe miatt azt gondolja, hogy a valóságosnál értékesebb, rozsos kenyeret visz haza” – nyilatkozta a pékség éjjel-nappal működő sütői előtt állva dr. Pleva György. Ezen a helyen mindent rendben találtak a revizorok. Ugyancsak ellenőrzik a kenyerek és péksütemények sótartalmát, hiszen az uniós tagországokban folyamatosan csökkenteni kell a sütőipari termékekben a só mennyiségét. Ez Magyarországon különösen fontos: sósan szeretjük a kifliket, zsemléket és kenyereket, az EU-ban is kirívóan sós a szánk.

dagasztanak_a_nagykovetek-1024x685

Lépésről lépésre: először a tésztát állítják össze a hírességek. Majd a dagasztást (és persze a kelést) követően fonják a kalácsokat.

kalacsot_fonnak_a_nagykovetek-1024x797

Az eredmény: aranybarna kalácsok!

szilagyi_aron_peklapatot_ragadott-1024x681

 „A kenyér iránti tiszteletet a gyerekkoromból hoztam magammal. Imádtam, amikor nagymamám kenyeret sütött, rajongtam a közeli pékségből terjengő illatért is. Felnőtté válva szembesültem azzal, hogy bepenészedhet a tészta, a zsemle pedig egy marék morzsává porlad össze. Sokáig tartott mire rátaláltam a megfelelő pékségekre. Most már azt is tudom, mire kell figyelnem” – mondta Pokorny Lia színésznő, a NÉBIH nagykövete.

 „Milyen a jó kenyér? Ha megnyomjuk, nem marad úgy, hanem visszapattan, nem morzsolódik, belül nem lyukacsos, látjuk rajta a lejárat dátumát, vagy napját jelölő cetlit. És persze oltárian finom” – nyilatkozta Rákóczi Feri, a műsorvezető, immáron amatőr pék.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fogyasszuk mértékkel!

eteltcsakokosan

Ideje elkezdeni a kandírozást!

eteltcsakokosan

Brazil ételek itthon is

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató