Ételtcsakokosan

Péknek álltak a NÉBIH nagykövetei

2014. február 19.
dagasztanak_a_nagykovetek-1024x685

Egy napra Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron péknek állt és kalácsot készítettek: dagasztottak, fontak és sütöttek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nagykövetei a magyarok kedvenc ételével, a kenyér és a péksütemények készítésével ismerkedtek. Előbbiből fejenként évi 73 kilót fogyasztunk el, utóbbiból 13 kilót, ami egy felnőtt esetében napi 20-25 dekát jelent. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű pékáru kerül az asztalra.

„A magyarok hagyományosan a fehér kenyeret kedvelik, pedig ez a szénhidrát mellett kevés más tápanyagot tartalmaz. Helyesebb lenne az élelmi rostokban gazdag kenyerek fogyasztása – az egészséges életmód jegyében szerencsére egyre többen választják ezeket a termékeket, még akkor is, ha drágábbak” – mondta dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a Hivatal folyamatosan ellenőrzi a pékségeket, például azt, hogy a kovászoláshoz milyen technológiát használnak. Sok panasz érkezik a rozslisztet tartalmazó kenyerekkel kapcsolatban: a Hivatal szakértői afelett is őrködnek, hogy valóban 40%-ban rozslisztet tartalmazzon az, amit rozskenyérként árulnak. „Megengedett a színező maláta használata, ám ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson! Nem szabad, hogy a vásárló a termék színe miatt azt gondolja, hogy a valóságosnál értékesebb, rozsos kenyeret visz haza” – nyilatkozta a pékség éjjel-nappal működő sütői előtt állva dr. Pleva György. Ezen a helyen mindent rendben találtak a revizorok. Ugyancsak ellenőrzik a kenyerek és péksütemények sótartalmát, hiszen az uniós tagországokban folyamatosan csökkenteni kell a sütőipari termékekben a só mennyiségét. Ez Magyarországon különösen fontos: sósan szeretjük a kifliket, zsemléket és kenyereket, az EU-ban is kirívóan sós a szánk.

dagasztanak_a_nagykovetek-1024x685

Lépésről lépésre: először a tésztát állítják össze a hírességek. Majd a dagasztást (és persze a kelést) követően fonják a kalácsokat.

kalacsot_fonnak_a_nagykovetek-1024x797

Az eredmény: aranybarna kalácsok!

szilagyi_aron_peklapatot_ragadott-1024x681

 „A kenyér iránti tiszteletet a gyerekkoromból hoztam magammal. Imádtam, amikor nagymamám kenyeret sütött, rajongtam a közeli pékségből terjengő illatért is. Felnőtté válva szembesültem azzal, hogy bepenészedhet a tészta, a zsemle pedig egy marék morzsává porlad össze. Sokáig tartott mire rátaláltam a megfelelő pékségekre. Most már azt is tudom, mire kell figyelnem” – mondta Pokorny Lia színésznő, a NÉBIH nagykövete.

 „Milyen a jó kenyér? Ha megnyomjuk, nem marad úgy, hanem visszapattan, nem morzsolódik, belül nem lyukacsos, látjuk rajta a lejárat dátumát, vagy napját jelölő cetlit. És persze oltárian finom” – nyilatkozta Rákóczi Feri, a műsorvezető, immáron amatőr pék.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Spárgasíp

eteltcsakokosan

Vigyázzunk az ételallergiával!

eteltcsakokosan

Olcsó, gyors, egyszerű!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató