Ételtcsakokosan

Pedálos vagy nem pedálos?

2019. június 20.

A szemetesnek legyen fedele akár billenő, akár felnyitható és mindig tartsuk zárva.

A konyhai szemetesbe érdemes mindig csak a konyhában keletkezett hulladékot bedobni, míg a használt pelenkát, háztartási tisztítószerek flakonjait, női higiéniai szemetet gyűjtsük külön szemetesben, a fürdőszobában vagy a gyerekszobában. A szemetesnek legyen fedele akár billenő, akár felnyitható és mindig tartsuk zárva. Ne csalogassa oda a rovarokat, ne szennyeződjön a környezet (gyerekek, öltözetünk, konyharuha) és ne jöjjenek ki a szagok. Bár egy kukánál sose várjuk meg, míg érződik a benne felhalmozódott hulladék szaga.
Érdemes naponta kivinni a szemetet, főleg ha főztünk és szerves hulladék is keletkezett, ne hagyjuk elszaporodni a baktériumokat.
Olyan szemetest válasszunk, amit nem kézzel kell kinyitni, pl. a pedálos kuka, így főzés közben tiszta marad a kezünk. Amennyiben kézzel nyitható, úgy minden nyitás után mossunk alaposan kezet, és úgy térjünk vissza a főzéshez.
Legalább hetente tisztítsuk le a szemetes felületét, ha valami belefolyt, akkor rögtön mossuk ki és alaposan szárítsuk meg, mielőtt újra használatba vesszük, különben bepenészedik. Használhatunk a szemetes edény méretének (űrtartalmának) megfelelő hulladékgyűjtő zsákot is, így elkerülhetjük az edény belsejének szennyeződését.

  • Ne feledjük, hogy a használt sütőolajat külön gyűjtsük, ne dobjuk a szemetesbe, hanem adjuk le gyűjtőpontokon.
  • A csomagolóanyagokat mindig igyekezzünk a lehető legkisebbre hajtogatva kidobni.
  • Higiénikus megoldás, ha zacskóval béleljük ki a szemetesedényt, és nem újságpapírral.
  • Praktikus a naponta átlagosan keletkező hulladék mennyiségének megfelelő méretű kukát venni, vagy beszerezni, és azt természetesen naponta kiüríteni.

 
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy hűsítő fagyi recept

eteltcsakokosan

Moly ellen okosan

eteltcsakokosan

Meg kell mosni főzés előtt? …

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató