Ételtcsakokosan

Pedálos vagy nem pedálos?

2019. június 20.

A szemetesnek legyen fedele akár billenő, akár felnyitható és mindig tartsuk zárva.

A konyhai szemetesbe érdemes mindig csak a konyhában keletkezett hulladékot bedobni, míg a használt pelenkát, háztartási tisztítószerek flakonjait, női higiéniai szemetet gyűjtsük külön szemetesben, a fürdőszobában vagy a gyerekszobában. A szemetesnek legyen fedele akár billenő, akár felnyitható és mindig tartsuk zárva. Ne csalogassa oda a rovarokat, ne szennyeződjön a környezet (gyerekek, öltözetünk, konyharuha) és ne jöjjenek ki a szagok. Bár egy kukánál sose várjuk meg, míg érződik a benne felhalmozódott hulladék szaga.
Érdemes naponta kivinni a szemetet, főleg ha főztünk és szerves hulladék is keletkezett, ne hagyjuk elszaporodni a baktériumokat.
Olyan szemetest válasszunk, amit nem kézzel kell kinyitni, pl. a pedálos kuka, így főzés közben tiszta marad a kezünk. Amennyiben kézzel nyitható, úgy minden nyitás után mossunk alaposan kezet, és úgy térjünk vissza a főzéshez.
Legalább hetente tisztítsuk le a szemetes felületét, ha valami belefolyt, akkor rögtön mossuk ki és alaposan szárítsuk meg, mielőtt újra használatba vesszük, különben bepenészedik. Használhatunk a szemetes edény méretének (űrtartalmának) megfelelő hulladékgyűjtő zsákot is, így elkerülhetjük az edény belsejének szennyeződését.

  • Ne feledjük, hogy a használt sütőolajat külön gyűjtsük, ne dobjuk a szemetesbe, hanem adjuk le gyűjtőpontokon.
  • A csomagolóanyagokat mindig igyekezzünk a lehető legkisebbre hajtogatva kidobni.
  • Higiénikus megoldás, ha zacskóval béleljük ki a szemetesedényt, és nem újságpapírral.
  • Praktikus a naponta átlagosan keletkező hulladék mennyiségének megfelelő méretű kukát venni, vagy beszerezni, és azt természetesen naponta kiüríteni.

 
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban

eteltcsakokosan

Beszélgetés Csukás István íróval – 2.rész

eteltcsakokosan

Mi kell a tökéletes nyaraláshoz?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató