A szemetesnek legyen fedele akár billenő, akár felnyitható és mindig tartsuk zárva.
A konyhai szemetesbe érdemes mindig csak a konyhában keletkezett hulladékot bedobni, míg a használt pelenkát, háztartási tisztítószerek flakonjait, női higiéniai szemetet gyűjtsük külön szemetesben, a fürdőszobában vagy a gyerekszobában. A szemetesnek legyen fedele akár billenő, akár felnyitható és mindig tartsuk zárva. Ne csalogassa oda a rovarokat, ne szennyeződjön a környezet (gyerekek, öltözetünk, konyharuha) és ne jöjjenek ki a szagok. Bár egy kukánál sose várjuk meg, míg érződik a benne felhalmozódott hulladék szaga.
Érdemes naponta kivinni a szemetet, főleg ha főztünk és szerves hulladék is keletkezett, ne hagyjuk elszaporodni a baktériumokat.
Olyan szemetest válasszunk, amit nem kézzel kell kinyitni, pl. a pedálos kuka, így főzés közben tiszta marad a kezünk. Amennyiben kézzel nyitható, úgy minden nyitás után mossunk alaposan kezet, és úgy térjünk vissza a főzéshez.
Legalább hetente tisztítsuk le a szemetes felületét, ha valami belefolyt, akkor rögtön mossuk ki és alaposan szárítsuk meg, mielőtt újra használatba vesszük, különben bepenészedik. Használhatunk a szemetes edény méretének (űrtartalmának) megfelelő hulladékgyűjtő zsákot is, így elkerülhetjük az edény belsejének szennyeződését.
- Ne feledjük, hogy a használt sütőolajat külön gyűjtsük, ne dobjuk a szemetesbe, hanem adjuk le gyűjtőpontokon.
- A csomagolóanyagokat mindig igyekezzünk a lehető legkisebbre hajtogatva kidobni.
- Higiénikus megoldás, ha zacskóval béleljük ki a szemetesedényt, és nem újságpapírral.
- Praktikus a naponta átlagosan keletkező hulladék mennyiségének megfelelő méretű kukát venni, vagy beszerezni, és azt természetesen naponta kiüríteni.