Ételtcsakokosan

Paszternák vagy petrezselyem?

2018. július 18.

A pasztinák vagy paszternák a petrezselyemmel és a sárgarépával rokon, íze és megjelenése hasonlít a petrezselyeméhez, levele pedig a zelleréhez.

paszternák
Előfordulása
Az Európában és a Földközi-tenger medencéjében őshonos, fehérrépának vagy olaszrépának is nevezett növény gyökerét már ősidők óta fogyasztják. A sárgarépánál és petrezselyemnél igénytelenebb, és bár alapvetően a tápanyagban gazdag talajú, üde rétek növénye, a rosszabb földeken is megél, elfogadható termést ad ott is, ahol a petrezselyem már nem terem meg. A rómaiak nagy kedvelői voltak a paszternáknak. A hidegebb területeken termett pasztináknak gazdagabb az íze, ezért a tehetősebb rómaiak északról hozatták és főleg levest készítettek belőle. Használata a burgonya elterjedésével visszaszorult, bár Franciaországban és Nagy-Britanniában ma is népszerű, nálunk manapság kevesen ismerik.
Megjelenése
Megjelenésében a petrezselyemhez hasonlít, de általában vaskosabb répatestet fejleszt, a különbség a levél és a korona esetében szembetűnő. A zelleréhez hasonlító levele a zellerrel és a petrezselyemmel ellentétben nem használható semmire, sőt érzékeny bőrűeknek kesztyűben ajánlatos hozzányúlni, mert a levél érintése bőrpírt, viszketést okoz. A kereskedelemben többnyire levél nélkül kapható, ezért a koronát kell megnézni alaposan, ha esetleg bizonytalanok lennénk az azonosításban. A petrezselyem koronája széles, fölfele kúposan keskenyedik, a pasztinák koronája ellenben betűrődőtt, a répatesthez képest kicsi. A pasztinák íze hasonlít a petrezselyemhez, de kevésbé jellegzetes, inkább édeskés. A vastag típusú petrezselyemfajtákkal (pl. Berlini félhosszú) első látásra könnyen összetéveszthető. Néhány éve volt is rá példa, hogy a Lengyelországból származó olcsó pasztinákot petrezselyemgyökérként, petrezselyemárban árusították, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlót (ami jelentős extra profitot hozott a konyhára).
pasztleves
Mire jó a paszternák?
Főzhetjük levesbe, de ilyenkor vigyázzunk vele, mert édesebb, mint a petrezselyem és elviheti az étel ízét. A bablevesbe vagy a húslevesbe éppen ezért jó. Általában mindenre alkalmas, amire a burgonya is, így készíthetünk belőle krémlevest, megsüthetjük zöldfűszerekkel magában vagy más zöldségekkel együtt, burgonyával keverve, főzeléknek vagy pürének egyaránt kiváló. Gyógynövényként is használják. A gyökér főzete vizelethajtó, görcsoldó hatású, gyomorbajok ellen és vesekő, epekő esetén használható.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pitetitok

eteltcsakokosan

„Lakat kerülhet” a problémás webshopokra

eteltcsakokosan

Gyerekek a konyhában – hogyan melegítsünk ételt biztonságosan?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató