Ételtcsakokosan

Paszternák vagy petrezselyem?

2018. július 18.

A pasztinák vagy paszternák a petrezselyemmel és a sárgarépával rokon, íze és megjelenése hasonlít a petrezselyeméhez, levele pedig a zelleréhez.

paszternák
Előfordulása
Az Európában és a Földközi-tenger medencéjében őshonos, fehérrépának vagy olaszrépának is nevezett növény gyökerét már ősidők óta fogyasztják. A sárgarépánál és petrezselyemnél igénytelenebb, és bár alapvetően a tápanyagban gazdag talajú, üde rétek növénye, a rosszabb földeken is megél, elfogadható termést ad ott is, ahol a petrezselyem már nem terem meg. A rómaiak nagy kedvelői voltak a paszternáknak. A hidegebb területeken termett pasztináknak gazdagabb az íze, ezért a tehetősebb rómaiak északról hozatták és főleg levest készítettek belőle. Használata a burgonya elterjedésével visszaszorult, bár Franciaországban és Nagy-Britanniában ma is népszerű, nálunk manapság kevesen ismerik.
Megjelenése
Megjelenésében a petrezselyemhez hasonlít, de általában vaskosabb répatestet fejleszt, a különbség a levél és a korona esetében szembetűnő. A zelleréhez hasonlító levele a zellerrel és a petrezselyemmel ellentétben nem használható semmire, sőt érzékeny bőrűeknek kesztyűben ajánlatos hozzányúlni, mert a levél érintése bőrpírt, viszketést okoz. A kereskedelemben többnyire levél nélkül kapható, ezért a koronát kell megnézni alaposan, ha esetleg bizonytalanok lennénk az azonosításban. A petrezselyem koronája széles, fölfele kúposan keskenyedik, a pasztinák koronája ellenben betűrődőtt, a répatesthez képest kicsi. A pasztinák íze hasonlít a petrezselyemhez, de kevésbé jellegzetes, inkább édeskés. A vastag típusú petrezselyemfajtákkal (pl. Berlini félhosszú) első látásra könnyen összetéveszthető. Néhány éve volt is rá példa, hogy a Lengyelországból származó olcsó pasztinákot petrezselyemgyökérként, petrezselyemárban árusították, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlót (ami jelentős extra profitot hozott a konyhára).
pasztleves
Mire jó a paszternák?
Főzhetjük levesbe, de ilyenkor vigyázzunk vele, mert édesebb, mint a petrezselyem és elviheti az étel ízét. A bablevesbe vagy a húslevesbe éppen ezért jó. Általában mindenre alkalmas, amire a burgonya is, így készíthetünk belőle krémlevest, megsüthetjük zöldfűszerekkel magában vagy más zöldségekkel együtt, burgonyával keverve, főzeléknek vagy pürének egyaránt kiváló. Gyógynövényként is használják. A gyökér főzete vizelethajtó, görcsoldó hatású, gyomorbajok ellen és vesekő, epekő esetén használható.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miben vigyem haza?

eteltcsakokosan

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

szucseva

Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató