Ételtcsakokosan

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

2022. január 22.

A tojás minőség-megőrzési idejekor hány napja tojt tojásról beszélhetünk? Illetve általában mennyi idős tojások kerülnek a boltok polcaira?

Valamint miért minőség-megőrzési idő szerepel a dobozon és miért nem fogyaszthatósági? Milyen összefüggésben van a minőség-megőrzési idő a tojás fogyaszthatóságával?

A minőség megőrzési időt a tojásrakást követő legfeljebb 28 napban kell meghatározni. Amennyiben az „extra friss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap.
A tojásnak minőség megőrzési időt határoznak meg, fogyaszthatósági idő helyett. Ez azért van, mert a már említett 28 nap eltelte után a tojás még fogyasztható, élelmiszer biztonsági kockázatot nem okoz. Természetesen a „végtelenségig” a tojás sem eltartható, illetve fogyasztható. Frissességét az alábbi egyszerű próbával állapíthatjuk meg:
A vízpróba, melyhez egy kisebb tálba tegyen hideg vizet, illetve keverje azt össze egy-két teáskanál sóval. Ha a tojás ebben elsüllyed, biztos, hogy friss, ha középen lebeg, már régebbi, még régebbi azonban, ha feljön a víz tetejére.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nevelj spenótot a balkonon!

eteltcsakokosan

Karantén kutatást indít a Nébih

eteltcsakokosan

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató