Ételtcsakokosan

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

2021.07.22.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

A tojás minőség-megőrzési idejekor hány napja tojt tojásról beszélhetünk? Illetve általában mennyi idős tojások kerülnek a boltok polcaira?

Valamint miért minőség-megőrzési idő szerepel a dobozon és miért nem fogyaszthatósági? Milyen összefüggésben van a minőség-megőrzési idő a tojás fogyaszthatóságával?
 
A minőség megőrzési időt a tojásrakást követő legfeljebb 28 napban kell meghatározni. Amennyiben az „extra friss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap.
A tojásnak minőség megőrzési időt határoznak meg, fogyaszthatósági idő helyett. Ez azért van, mert a már említett 28 nap eltelte után a tojás még fogyasztható, élelmiszer biztonsági kockázatot nem okoz. Természetesen a „végtelenségig” a tojás sem eltartható, illetve fogyasztható. Frissességét az alábbi egyszerű próbával állapíthatjuk meg:
A vízpróba, melyhez egy kisebb tálba tegyen hideg vizet, illetve keverje azt össze egy-két teáskanál sóval. Ha a tojás ebben elsüllyed, biztos, hogy friss, ha középen lebeg, már régebbi, még régebbi azonban, ha feljön a víz tetejére.

Legfrissebb cikkek


Biztosan jó, ha „steril”?


Tovább olvasom

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült


Tovább olvasom

Related posts

Mindent a medvehagymáról I.

eteltcsakokosan

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

eteltcsakokosan

Mit ne öntsük a lefolyóba!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató