Paradicsomszezon van! Ilyenkor rengeteg olaszos szószt készíthetünk a friss paradicsomból, mint például napolitana, pomodoro, vagy arrabbiata.
Pomodoro
A legegyszerűbb szósz: csak paradicsom és fűszerek kellenek hozzá.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg friss paradicsom
- só, bors, olívaolaj
- friss bazsalikomlevél
- 50 dkg tészta, lehetőleg szélesmetélt
A zöldségeket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A paradicsomokat meghámozzuk. A módszer egyszerű: bevagdossuk az alsó részénél és forrásban lévő vízba dobjuk. Amikor már kunkorodik a héj a vágás mentén, akkor szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízbe tesszük. Amint kézzel is meg tudjuk fogni, már egyszerűen lehúzható a héja.
A hámozás után apróra kockázzuk a hagymát és egy nagy serpenyőben forró olajon puhára pároljuk. Közben felaprítjuk a paradicsomot és a hagymára dobjuk. Hagyjuk 5-6 percig főni, sózzuk, borsozzuk és a legvégén adjuk hozzá a felcsíkozott bazsalikomlevelet.
A tésztát nagy fazék lobogó vízben megfőzzük és a serpenyőben összekeverjük a paradicsomszósszal. Innen rögtön, frissiben tálaljuk, sajttal is megszórhatjuk.
(Fotó: italianchainrestaurantrecipes.blogspot.com)
Napolitana
Csupa friss zöldfség kell ehhez a tésztaételhez.
Hozzávalók
- 50 dkg tészta
- 50 dkg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 szál halványító zeller
- cukor, só, bors, oregano
- friss petrezselyem
A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. A zellert, a sárgarépát és a hagymát apróra kockázzuk és egy nagy lábosban olajon lefedve kb 15 percig főzzük. Közben felkockázzuk a paradicsomot is és a zöldségekre öntjük, fűszerezzük sóval, borssal, cukorral és apróra vágott petrezselyemmel. További 45 percig hagyjuk rotyogni, ha szüksége vízzel felönthetjük.
Megfőzzük a tésztát, tányérba egy adagot és a szószt is rákanalazzuk.
(Fotó: www.oversixty.com.au)
Arrabbiata
Csípős paradicsomszósz egy kevés szalonnával.
Hozzávalók
- 50 dkg tészta, lehetőleg penne
- 50 dkg paradicsom
- 7 dkg füstölt szalonna
- 2-3 friss chilipaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek oregano, só és bors
A zöldségeket megmossuk, a hagymákat felaprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a chilipaprikát – lehetőség szerint – kesztyűben aprítani. A szalonnát felkockázzuk, majd kevés olajon megpirítjuk, mikor már engedett valamennyi zsírt, akkor a hagymát és a chilit rászórjuk és 8-10 percig pirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, fűszerezzük és lefedve 40-45 percig pároljuk, hogy puha és sűrű legyen a mártás. A tésztát kifőzzük, leszűrjük és a szószt ráöntjük, elvegyítjük és melegen tálaljuk.
(Fotó: www.torciano.com)
A tészták és szószok párosításáról itt olvashattok.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
- Mindig ellenőrizzük a sajtok fogyaszthatósági idejét!
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.