Ételtcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

2016. augusztus 22.

Paradicsomszezon van! Ilyenkor rengeteg olaszos szószt készíthetünk a friss paradicsomból, mint például napolitana, pomodoro, vagy arrabbiata.
Pomodorotagliatelle-pomodoro048
A legegyszerűbb szósz: csak paradicsom és fűszerek kellenek hozzá.
Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg friss paradicsom
  • só, bors, olívaolaj
  • friss bazsalikomlevél
  • 50 dkg tészta, lehetőleg szélesmetélt

A zöldségeket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A paradicsomokat meghámozzuk. A módszer egyszerű: bevagdossuk az alsó részénél és forrásban lévő vízba dobjuk. Amikor már kunkorodik a héj a vágás mentén, akkor szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízbe tesszük. Amint kézzel is meg tudjuk fogni, már egyszerűen lehúzható a héja.
A hámozás után apróra kockázzuk a hagymát és egy nagy serpenyőben forró olajon puhára pároljuk. Közben felaprítjuk a paradicsomot és a hagymára dobjuk. Hagyjuk 5-6 percig főni, sózzuk, borsozzuk és a legvégén adjuk hozzá a felcsíkozott bazsalikomlevelet.
A tésztát nagy fazék lobogó vízben megfőzzük és a serpenyőben összekeverjük a paradicsomszósszal. Innen rögtön, frissiben tálaljuk, sajttal is megszórhatjuk.
(Fotó: italianchainrestaurantrecipes.blogspot.com)
Napolitana-media-6639-penne-napolitana.CACHE-620x305-crop
Csupa friss zöldfség kell ehhez a tésztaételhez.
Hozzávalók

  • 50 dkg tészta
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 szál halványító zeller
  • cukor, só, bors, oregano
  • friss petrezselyem

A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. A zellert, a sárgarépát és a hagymát apróra kockázzuk és egy nagy lábosban olajon lefedve kb 15 percig főzzük. Közben felkockázzuk a paradicsomot is és a zöldségekre öntjük, fűszerezzük sóval, borssal, cukorral és apróra vágott petrezselyemmel. További  45 percig hagyjuk rotyogni, ha szüksége vízzel felönthetjük.
Megfőzzük a tésztát, tányérba egy adagot és a szószt is rákanalazzuk.
(Fotó: www.oversixty.com.au)
ArrabbiataPenne-all-arrabiata-nuovo_450
Csípős paradicsomszósz egy kevés szalonnával.
Hozzávalók

  • 50 dkg tészta, lehetőleg penne
  • 50 dkg paradicsom
  • 7 dkg füstölt szalonna
  • 2-3 friss chilipaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek oregano, só és bors

A zöldségeket megmossuk, a hagymákat felaprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a chilipaprikát – lehetőség szerint – kesztyűben aprítani. A szalonnát felkockázzuk, majd kevés olajon megpirítjuk, mikor már engedett valamennyi zsírt, akkor a hagymát és a chilit rászórjuk és 8-10 percig pirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, fűszerezzük és lefedve 40-45 percig pároljuk, hogy puha és sűrű legyen a mártás. A tésztát kifőzzük, leszűrjük és a szószt ráöntjük, elvegyítjük és melegen tálaljuk.
(Fotó: www.torciano.com)
A tészták és szószok párosításáról itt olvashattok.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
  • Mindig ellenőrizzük a sajtok fogyaszthatósági idejét!
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

eteltcsakokosan

Ételt csak okosan már az óvodában is!

eteltcsakokosan

Mindennek az alapja a lecsó

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató