Ételtcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

2016. augusztus 22.

Paradicsomszezon van! Ilyenkor rengeteg olaszos szószt készíthetünk a friss paradicsomból, mint például napolitana, pomodoro, vagy arrabbiata.
Pomodorotagliatelle-pomodoro048
A legegyszerűbb szósz: csak paradicsom és fűszerek kellenek hozzá.
Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg friss paradicsom
  • só, bors, olívaolaj
  • friss bazsalikomlevél
  • 50 dkg tészta, lehetőleg szélesmetélt

A zöldségeket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A paradicsomokat meghámozzuk. A módszer egyszerű: bevagdossuk az alsó részénél és forrásban lévő vízba dobjuk. Amikor már kunkorodik a héj a vágás mentén, akkor szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízbe tesszük. Amint kézzel is meg tudjuk fogni, már egyszerűen lehúzható a héja.
A hámozás után apróra kockázzuk a hagymát és egy nagy serpenyőben forró olajon puhára pároljuk. Közben felaprítjuk a paradicsomot és a hagymára dobjuk. Hagyjuk 5-6 percig főni, sózzuk, borsozzuk és a legvégén adjuk hozzá a felcsíkozott bazsalikomlevelet.
A tésztát nagy fazék lobogó vízben megfőzzük és a serpenyőben összekeverjük a paradicsomszósszal. Innen rögtön, frissiben tálaljuk, sajttal is megszórhatjuk.
(Fotó: italianchainrestaurantrecipes.blogspot.com)
Napolitana-media-6639-penne-napolitana.CACHE-620x305-crop
Csupa friss zöldfség kell ehhez a tésztaételhez.
Hozzávalók

  • 50 dkg tészta
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 szál halványító zeller
  • cukor, só, bors, oregano
  • friss petrezselyem

A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. A zellert, a sárgarépát és a hagymát apróra kockázzuk és egy nagy lábosban olajon lefedve kb 15 percig főzzük. Közben felkockázzuk a paradicsomot is és a zöldségekre öntjük, fűszerezzük sóval, borssal, cukorral és apróra vágott petrezselyemmel. További  45 percig hagyjuk rotyogni, ha szüksége vízzel felönthetjük.
Megfőzzük a tésztát, tányérba egy adagot és a szószt is rákanalazzuk.
(Fotó: www.oversixty.com.au)
ArrabbiataPenne-all-arrabiata-nuovo_450
Csípős paradicsomszósz egy kevés szalonnával.
Hozzávalók

  • 50 dkg tészta, lehetőleg penne
  • 50 dkg paradicsom
  • 7 dkg füstölt szalonna
  • 2-3 friss chilipaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek oregano, só és bors

A zöldségeket megmossuk, a hagymákat felaprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a chilipaprikát – lehetőség szerint – kesztyűben aprítani. A szalonnát felkockázzuk, majd kevés olajon megpirítjuk, mikor már engedett valamennyi zsírt, akkor a hagymát és a chilit rászórjuk és 8-10 percig pirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, fűszerezzük és lefedve 40-45 percig pároljuk, hogy puha és sűrű legyen a mártás. A tésztát kifőzzük, leszűrjük és a szószt ráöntjük, elvegyítjük és melegen tálaljuk.
(Fotó: www.torciano.com)
A tészták és szószok párosításáról itt olvashattok.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
  • Mindig ellenőrizzük a sajtok fogyaszthatósági idejét!
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

DIY ajándék a konyhából

eteltcsakokosan

Még mik vannak?!

eteltcsakokosan

Kézszárítás, de vajon mivel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató