Ételtcsakokosan

Hull a szilva a fáról…

2021. szeptember 10.

A szilva bőven termő gyümölcseink közé tartozik. A korai fajták már július elejétől szüretelhetők, a későiek szeptemberben érnek.

Szinte minden kertben megtalálható gyümölcsfajunk. Mit tehetünk egy-egy olyan évben, amikor a tavaszi fagyok nem tarolták le a virágokat, kórokozók és kártevők sem tizedelték meg a termést és a szilvafáink rogyadoznak az érő gyümölcs súlya alatt?
Miután jóllaktunk a fáról szedett friss szilvával, készítettünk fahéjas porcukorral hintett szilvás gombócot, esetleg nekiveselkedtünk a lekvárfőzésnek, érdemes továbbgondolni a házi szilva feldolgozását. Legegyszerűbb megoldás a kimagozott gyümölcs lefagyasztása, amelyet aztán télen változatos módon használhatunk fel. Másik népszerű tartósítási mód az aszalás. Az így megőrzött gyümölcs vadhúsokkal alkot jó párost például vörös boros aszalt szilvás ragu formájában. Manapság kissé feledésbe merült recepteket is kipróbálhatunk, például az ecetesen eltett szilvabefőtt vagy az aszalt szilvás tejfölös bableves, amely nagyszüleink korában téli napokon gyakran került az asztalra.
De térjünk vissza még egy gondolat erejéig a lekvárfőzéshez. Ha el szeretnénk kerülni az órákon át tartó fortyogó-pöfögő lekvár kevergetését, válasszuk a főzés helyett a sütést. Egy éjszakán át a tepsiben elrendezett, alufóliával letakart szilvából lassú tűzön elkészül a lekvár. Reggel nincs más dolgunk, mint megkeverni és üvegekbe tölteni. Ha a kevésbé sűrű dzsemmet szeretjük, készíthetünk szilvaresztert akár friss szilvából, akár befőttből vagy fagyasztott gyümölcsből.
Kicsit korainak tűnhet, de garantált a stresszmentes karácsony, ha már most gondolunk az előkészületekre. Meglephetjük családtagjainkat, barátainkat szilvás gasztroajándékokkal is. Az ízlésesen csomagolt fűszeres szilvás chutney-val, szilvás trüffellel vagy fahéjas aszalt szilvás rummal garantált lesz a siker.
Szenteljünk időt a megtermett gyümölcsök és zöldségek változatos módú feldolgozására, hiszen ez az élelmiszer-kategória az, amelyhez köthetően az egyik legnagyobb a pazarlás mértéke. Erre hívja fel a figyelmet a FAO is a 2021-re meghirdetett gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve kapcsán.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit tegyek a vendégség után megmaradt ételekkel, meddig fogyaszthatóak biztonsággal?

eteltcsakokosan

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

eteltcsakokosan

A nyári vendégvárás 12 pontja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató