Ételtcsakokosan

Óvatosan, penészes sütemény kerülhetett forgalomba!

2016. szeptember 20.

Penészes aprósütemények miatt riasztotta az Európai Unió gyorsvészjelző (RASFF) rendszerét a svájci hatóság. A különböző ízesítésű, olasz jellegű „Pasticceria” teasüteményekből Magyarországra is szállítottak. A termékeket 1,0 és 4,0 kg közötti dobozos kiszerelésben, vagy kimért élelmiszerként hozták forgalomba.

A sütemény az Egyesült Királyságból származik, a csomagolásán Tentazioni márkajelzés szerepel. A termék magyarországi beszállítójával szemben a hatóság azonnali vizsgálatot rendelt el.

Mivel a bejelentésben megadott tételek azonosítói jelenleg nem ismertek, a NÉBIH arra kéri a lakosságot, hogy aki rendelkezik a fenti előállítású termékkel, fogyasztás előtt ellenőrizze a csomagolást és győződjön meg a sütemény épségéről. Kimért élelmiszert csak tiszta, rendezett körülményeket biztosító üzletben vásároljanak és a termék eredeti csomagolásán található információkról kérdezzék meg az eladókat.

Bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelhetnek, amelyeket mikotoxinoknak nevezünk. Ezek kis mennyiségben is ártalmasak lehetnek, mivel hatásuk a szervezetben összegződhet, hosszú távon máj- és vesekárosodáshoz vezethet. Egyes mikotoxinoknak daganatkeltő hatása is van. A penészedés a romlás jele, a romlott élelmiszer ártalmas az egészségre.

Ha penészes élelmiszert talál a konyhában:

  • Ne ízlelgesse, ne szagolgassa, hanem azonnal dobja ki!
  • Ha az élelmiszert teljesen beborítja a penész, zacskóban lezárva dobja ki!
  • Tisztítsa meg és a háztartásban használatos készítménnyel fertőtlenítse a helyet, ahol a penészes élelmiszert tárolta!
  • Ellenőrizze a penészes élelmiszer közelében lévő termékeket, hogy nem fertőződtek-e!

Pasticceria_21 Pasticceria_26 Pasticceria_28 Pasticceria_30 Pasticceria_35

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Minőségvezérelt közétkeztetés

eteltcsakokosan

Csináld magad savanyú káposzta

eteltcsakokosan

„Bablevesnek csúfoltak gyerekkoromban”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató