Ételtcsakokosan

Óvatosan, penészes sütemény kerülhetett forgalomba!

2016. szeptember 20.

Penészes aprósütemények miatt riasztotta az Európai Unió gyorsvészjelző (RASFF) rendszerét a svájci hatóság. A különböző ízesítésű, olasz jellegű „Pasticceria” teasüteményekből Magyarországra is szállítottak. A termékeket 1,0 és 4,0 kg közötti dobozos kiszerelésben, vagy kimért élelmiszerként hozták forgalomba.

A sütemény az Egyesült Királyságból származik, a csomagolásán Tentazioni márkajelzés szerepel. A termék magyarországi beszállítójával szemben a hatóság azonnali vizsgálatot rendelt el.

Mivel a bejelentésben megadott tételek azonosítói jelenleg nem ismertek, a NÉBIH arra kéri a lakosságot, hogy aki rendelkezik a fenti előállítású termékkel, fogyasztás előtt ellenőrizze a csomagolást és győződjön meg a sütemény épségéről. Kimért élelmiszert csak tiszta, rendezett körülményeket biztosító üzletben vásároljanak és a termék eredeti csomagolásán található információkról kérdezzék meg az eladókat.

Bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelhetnek, amelyeket mikotoxinoknak nevezünk. Ezek kis mennyiségben is ártalmasak lehetnek, mivel hatásuk a szervezetben összegződhet, hosszú távon máj- és vesekárosodáshoz vezethet. Egyes mikotoxinoknak daganatkeltő hatása is van. A penészedés a romlás jele, a romlott élelmiszer ártalmas az egészségre.

Ha penészes élelmiszert talál a konyhában:

  • Ne ízlelgesse, ne szagolgassa, hanem azonnal dobja ki!
  • Ha az élelmiszert teljesen beborítja a penész, zacskóban lezárva dobja ki!
  • Tisztítsa meg és a háztartásban használatos készítménnyel fertőtlenítse a helyet, ahol a penészes élelmiszert tárolta!
  • Ellenőrizze a penészes élelmiszer közelében lévő termékeket, hogy nem fertőződtek-e!

Pasticceria_21 Pasticceria_26 Pasticceria_28 Pasticceria_30 Pasticceria_35

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindent az almaecetről

eteltcsakokosan

Nyár és az uborka

eteltcsakokosan

A tisztógató

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató