Ételtcsakokosan

Mennyire károsak az egészségre?…

2021. február 18.

A szintetikus élelmiszer-aromák, -színezékek, illetve egyéb -adalékanyagok (vehetjük a természeteseket is) mennyire károsak az egészségre?

Az adalékanyagok ártalmatlanságának megítélése az Európai Unióban az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) illetékességi körébe tartozik. Az EFSA időről időre áttekinti és újraértékeli az adalékanyagokkal kapcsolatban rendelkezésre álló régi és új toxikológiai információkat és ha indokolt, javaslatot tesz az előírások megváltoztatására, akár egyes adalékanyagok felhasználásának a megtiltására is. Ennek értelmében az élelmiszer adalékanyag alkalmazása akkor engedélyezhető, ha toxikológiai szempontból megvizsgált és a felhasználás körülményei között a javasolt felhasználási szinten a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti. Az élelmiszer ellenőrző hatóság feladata, hogy a vonatkozó előírások betartását ellenőrizze, a nem megfelelő termékek forgalmazását és felhasználását megakadályozza. Továbbá az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendszeresen ellenőrzi a kockázatbecslés alapján meghatározott élelmiszerekben felhasznált határértékkel rendelkező adalékanyagokat éves mintavételi monitoring terv szerint, ezen felül szúrópróbaszerűen és gyanú alapján történő vizsgálatokat is végez.
Tehát az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, amelyek a meghatározott felhasználási feltételek betartása mellett kerültek felhasználásra az élelmiszerekben, a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján a fogyasztók egészségét nem veszélyeztetik.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Juhhúst az ünnepi asztalra

eteltcsakokosan

Nassolni is okosan!: Zöldségchips

eteltcsakokosan

Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató