Ételtcsakokosan

Óvatosan a nyers tésztával

2016. október 14.

Szokás volt gyerekkorunkban, hogy a sütemény vagy torta keverőtálban maradt nyers tésztáját kikanalazhattuk. Szinte versengtünk ezért a lehetőségért. Most látszik, hogy mennyire óvatlanok voltunk és ezt a hagyományt nem kellene továbbadni.
Rizikó
140305_MEDEX_CookieDoughTasting.jpg.CROP.promo-mediumlargeSütésnél és főzésnél ügyeljünk arra, hogy mindig friss tojást használjunk. A tojások frissességét egyesével ellenőrizhetjük vízbemerítéssel. Ha lesüllyed a vizes edény aljára a tojás, akkor friss, ha viszont felemelkedik, vagy a felszínen lebeg, akkor a bomlási termékként keletkezett gázok miatt könnyebb. Az ilyen tojást nem szabad felhasználni! A romlásnak ugyan vannak szemmel látható jelei, a tojás belsejében azonban akkor is lehetnek kórokozók, ha ennek semmilyen észrevehető nyoma nincs.
Szabály
Még ha friss is a tojás, biztonságosabb, ha a nyers tojást tartalmazó ételt, mint pl. sütemény nyers tésztáját, vagy krémet (amiben nyers tojás kell) nem adjuk a gyerekeknek, mert a tojással akár szalmonella is kerülhet a krémbe és ezáltal a szervezetükbe. Legjobb, ha mi magunk is kerüljük a nyers tojás fogyasztását.
A szalmonella
A szalmonella baktérium okozta megbetegedés lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet eredményez. Ami a gyerekek esetében nagyobb rizikót hordoz, mivel ők gyorsabban kiszáradnak és előbb szorulnak kórházi kezelésre. Fontos megemlíteni, hogy a fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek még hosszú ideig üríthetik a baktériumot, így másokat is megfertőzhetnek.
A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet. Érdekes, hogy csokoládéban szintén előfordulhat, amelyben ráadásul meglepően sokáig túlél. A betegség a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével megelőzhető.
Megelőzés
Több fajta szilikon spatula vagy krémkenő-lap kapható, amelyekkel tökéletesen ki lehet kaparni a tésztát a keverőedényből a sütőformába, így nem vész kárba semmi.
A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis ha az étel teljes egészében felforrt, átsült (ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a legalább 75° Celsius-fokot) biztonsággal fogyaszthatók.
Nagyon fontos a nyers anyagok és a késztermékek, illetve a főzéshez/sütéshez használt eszközök elkülönítése is. Legalább ilyen fontos a gyakori kézmosás. Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdenénk, amikor befejeztük a nyersanyagok (húsok, tojás) előkészítését és természetesen étkezés előtt is!
Kapcsolódó cikk:
Tojás – mikor mire ügyeljünk
 
Fotó forrása: slate.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kuszkusz saláta

eteltcsakokosan

Rendszeresen fogyassz levest!

eteltcsakokosan

12 jó tanács, házi húsfeldolgozáshoz

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató