Ételtcsakokosan

Nagyító alatt a mikrozöldek

2018. február 27.

Ismeri a mikrozöldeket? Használhatjuk őket a tálalás díszítőelemeként, vagy fogyaszthatjuk egészségmegőrzés céljából a magas vitamin-, aminosav-, enzim-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmuk miatt, persze csak akkor, ha megfelelően vannak termesztve, tárolva, szállítva. Az alábbiakban nagyító alá vettük a mikrozöldségek erényeit és veszélyeit egyaránt.
mikrozöldség levesen
Kezdjük azzal, hogy mi is pontosan a mikrozöldség? A mikrozöldség pont az, aminek a neve alapján gondoljuk… apró növényke, ami a kicsírázott magból éppen csak levelet hajt. Fontos tehát, hogy ne keverjük össze a csírával. A mikrozöldség már nem csíra, hanem olyan, rendszerint 14 napnál fiatalabb (7­­–14 napos) növény, melyen már megjelentek a felnőtt növényre jellemző, de még apró hajtások, levelek; méretük, fajtól függően maximum 3–10 cm.
A mikrozöldségek abban is különböznek a csíráktól, hogy termesztőközegben (ez lehet talaj vagy egyéb mesterséges közeg pl. kókuszrost) fejlődnek, szükségük van napfényre, vagy azt pótló mesterséges megvilágításra, és gyökérzetük, levélzetük egyaránt megjelent.
kelbimbó palánta
Erényei
Miért érdemes mikrozöldségeket fogyasztani? A szépségükön túl, elsősorban rendkívül magas tápanyagtartalmukért. Nagy mennyiségben tartalmaznak C-, és E-vitamint, béta-karotint, aminosavakat, enzimeket, antioxidánsokat és ásványi anyagokat: például a mikrozöldség-vöröskáposztában a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin, és 69-szer több K-vitamin van.
A legnépszerűbb mikrozöldségek, a rukkola, koriander, bazsalikom, fodros kel, retek, vízitorma, káposzta, zöldborsó, spenót, cékla, saláta.
Veszélyei
Akár vásároljuk a mikrozöldséget, akár magunk termesztjük, fontos hogy csak olyan mikrozöldséget fogyasszunk, mely csiráztatásra szánt magból kelt ki, ugyanis ezek a célnak megfelelően készülnek (pl. nem csávázzák).
csíra2
A mikrozöldségek, előállítási technológiájuk miatt (kedvező hőmérséklet, páratartalom, öntözés) különösen kitettek a kórokozó baktériumok megtelepedésének. A mikrozöldségek a nem megfelelő termesztés, tárolás, szállítás során E. coli vagy Salmonella baktériumokkal szennyeződhetnek, melyek a nyersen való fogyasztást követően hasmenést, hányást, lázat és gyomorpanaszokat okozhatnak.
Néhány tanács a mikrozöldség fogyasztásához

  • Gyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők ne fogyasszanak mikrozöldséget
  • Vásárláskor mindig friss terméket válasszunk
  • Ne fogyasszunk kellemetlen szagú terméket
  • Soha ne puszta kézzel, hanem csipesszel vagy tiszta gumikesztyűben kezeljük a mikrozöldséget, tisztítás előtt és alatt

Termesztéscsíra
A mikrozöldségek termesztése nem túl bonyolult, akár virágládában, akár cserépben, vagy tejfölös dobozban is nekiláthatunk. Kizárólag csíráztatásra szánt vetőmagot használjunk. Fontos, hogy a fölösleges öntözővíznek biztosítsuk az elfolyást, vagyis a tejfölös doboz alját szurkáljuk ki. Tegyünk a tejfölös dobozba 3–5 cm termőföldet, ne nyomkodjuk le, maradjon a föld laza szerkezetű, szórjunk rá egy kb. kávéskanálnyi magot, öntözzük meg, majd 0,5 cm földréteggel takarjuk be. A növényeknek fényre van szükségük, úgyhogy tegyük őket világos helyre, de ne tűző napsütésre, majd kerülve a túlöntözést rendszeresen, legalább naponta egyszer locsoljuk vízpermettel. Mikor 7–14 napon belül kihajtanak a levelek és még nem nagyobbak 10 cm-nél, vágjuk le a növényt. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, minden esetben ivóvíz minőségű vízzel.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindent a medvehagymáról I.

eteltcsakokosan

Zöldbab mindenkor

eteltcsakokosan

A megfelelő konyhai higiénia csökkenti a fertőzés kockázatát

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató