Ételtcsakokosan

Egészséges nassolnivaló

2018. június 22.

Most mindenki focilázban ég. A meccsnézéshez a legtöbben pattogatott kukoricát vagy pirított, olajos magokat fogyasztanak. Most mutatunk egy otthon is elkészíthető, egészséges receptet, amely kerti sütögetéshez és vendégségekhez is kiváló rágcsálnivaló.

édesbchips
Az otthon készített zöldségchips előnye, hogy olyan zöldségekből készítjük el, amelyeket a legjobban szeretünk. Mi például a következő receptet választottuk:
Hozzávalók

  • 3 sárgarépa
  • 2 cékla
  • 2 édesburgonya
  • 1 karalábé
  • fűszerek: só, bors, szárított petrezselyem, fűszerpaprika, szárított fokhagyma

zöldségalap
Elkészítése
A zöldségeket meghámozzuk, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Vékonyra szeleteljük reszelőn, vagy – ha ügyesek vagyunk – késsel felkarikázzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a szeleteket egy rétegben és előmelegített sütőben 160 °C fokon 30 percig sütjük. Egy alkalommal kell megfordítani a szeleteket, ehhez tiszta csipeszt vagy villát használjunk. Még forrón tegyük át egy tálba a ropogós chipseket és fűszerezzük ízlés szerint, majd jól rázzuk össze. Frissen az igazi! Tárolás során hamar megpuhul.
Érdemes kísérletezni más zöldségekkel: retek, zeller, fehérrépa, cukkini, valamint fűszeres olívaolajjal vékonyan meg lehet locsolni sütés előtt.
A chips önmagában is nagyon ízletes, de mártogathatjuk fokhagymás tejfölbe, vagy egyéb frissen készült szószba.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Megbízható helyről származó és kitűnő minőségű alapanyagokból dolgozzunk.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt
  • A zöldségeket a zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#8. A lisztnek minőségmegőrzési ideje van

eteltcsakokosan

Vigyázz a bolygóra, de az élelmiszer-biztonságra is!

eteltcsakokosan

Sulibüfék terítéken

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató