Most mindenki focilázban ég. A meccsnézéshez a legtöbben pattogatott kukoricát vagy pirított, olajos magokat fogyasztanak. Most mutatunk egy otthon is elkészíthető, egészséges receptet, amely kerti sütögetéshez és vendégségekhez is kiváló rágcsálnivaló.
Az otthon készített zöldségchips előnye, hogy olyan zöldségekből készítjük el, amelyeket a legjobban szeretünk. Mi például a következő receptet választottuk:
Hozzávalók
- 3 sárgarépa
- 2 cékla
- 2 édesburgonya
- 1 karalábé
- fűszerek: só, bors, szárított petrezselyem, fűszerpaprika, szárított fokhagyma
Elkészítése
A zöldségeket meghámozzuk, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Vékonyra szeleteljük reszelőn, vagy – ha ügyesek vagyunk – késsel felkarikázzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a szeleteket egy rétegben és előmelegített sütőben 160 °C fokon 30 percig sütjük. Egy alkalommal kell megfordítani a szeleteket, ehhez tiszta csipeszt vagy villát használjunk. Még forrón tegyük át egy tálba a ropogós chipseket és fűszerezzük ízlés szerint, majd jól rázzuk össze. Frissen az igazi! Tárolás során hamar megpuhul.
Érdemes kísérletezni más zöldségekkel: retek, zeller, fehérrépa, cukkini, valamint fűszeres olívaolajjal vékonyan meg lehet locsolni sütés előtt.
A chips önmagában is nagyon ízletes, de mártogathatjuk fokhagymás tejfölbe, vagy egyéb frissen készült szószba.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Megbízható helyről származó és kitűnő minőségű alapanyagokból dolgozzunk.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt
- A zöldségeket a zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.