A TÉSZTÁHOZ:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 1 tk sütőpor
- 1 ek cukor
- kb. 2-3 ek. tejföl
A TÖLTELÉKHEZ
- 1/4 kg alma + ¼ kg szőlő
- 15 dkg dió
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- csipet őrölt fahéj
- pici rum
Kenéshez: 1 tojás + 5 dkg dió + 2 dkg kristálycukor + 1 ek zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk.
2. A töltelékhez az almát meghámozzuk és negyedekre vágva citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljon, a szőlőt félbe vágjuk.
3. Vajat olvasztunk és hozzáadjuk az almát, szőlőt, majd fedő nélkül pároljuk, hogy a leve elpárologjon.
Ezek után hozzáadjuk a cukrot, diót, rumot és az őrölt fahéjat és kihűtjük.
4. A tésztát kettévesszük, kerek formára nyújtjuk őket. Betesszük a sütőformába az első réteg tésztát, megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és beterítjük a töltelékkel. Igény szerint pici fahéjas cukrot is szórhatunk még rá. 5. Beborítjuk a második tésztával, egy felvert tojással megkenjük, villával sűrűn megbökdössük, majd pici durvára vágott dióval és kristálycukorral meghintjük. 6. 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.