Ételtcsakokosan

Őszi almás-szőlős pite

2013. szeptember 20.

A TÉSZTÁHOZ:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek cukor
  • kb. 2-3 ek. tejföl

A TÖLTELÉKHEZ

  • 1/4 kg alma + ¼ kg szőlő
  • 15 dkg dió
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • csipet őrölt fahéj
  • pici rum

Kenéshez: 1 tojás + 5 dkg dió + 2 dkg kristálycukor + 1 ek zsemlemorzsa

ELKÉSZÍTÉS:

1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk.

2. A töltelékhez az almát meghámozzuk és negyedekre vágva citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljon, a szőlőt félbe vágjuk.

3. Vajat olvasztunk és hozzáadjuk az almát, szőlőt, majd fedő nélkül pároljuk, hogy a leve elpárologjon.

Ezek után hozzáadjuk a cukrot, diót, rumot és az őrölt fahéjat és kihűtjük.

4. A tésztát kettévesszük, kerek formára nyújtjuk őket. Betesszük a sütőformába az első réteg tésztát, megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és beterítjük a töltelékkel. Igény szerint pici fahéjas cukrot is szórhatunk még rá. 5. Beborítjuk a második tésztával, egy felvert tojással megkenjük, villával sűrűn megbökdössük, majd pici durvára vágott dióval és kristálycukorral meghintjük. 6. 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

5 kulcs a biztonságosabb élelmiszerhez

eteltcsakokosan

Tarolt a budapesti csapat

eteltcsakokosan

Biztonságosak a fagyasztott élelmiszerek?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató