Ételtcsakokosan

Őszi almás-szőlős pite

2015. szeptember 7.

Az ősz telis tele van színes, édes hazai gyümölcsökkel: szilva, alma, körte, szőlő. Finomabbnál finomabb piték készíthetőek
Hozzávalók
salted-caramel-apple-pie-1-RU188654-ss
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • csipet só
  •  1 tojássárgája
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek cukor
  • kb. 2-3 ek. tejföl

A töltelékhez:

  • 1/4 kg alma
  • 1 kg szőlő
  • 15 dkg dió
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • csipet őrölt fahéj
  • pici rum

Kenéshez

  • 1 tojás
  • 5 dkg dió
  • 2 dkg kristálycukor
  •  1 ek zsemlemorzsa

Elkészítése 
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk.
A töltelékhez az almát meghámozzuk és negyedekre vágva citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljon, a szőlőt félbe vágjuk. Vajat olvasztunk és hozzáadjuk az almát, szőlőt, majd fedő nélkül pároljuk, hogy a leve elpárologjon. Ezek után hozzáadjuk a cukrot, diót, rumot és az őrölt fahéjat és kihűtjük.
A tésztát kettévesszük, kerek formára nyújtjuk őket. Betesszük a sütőformába az első réteg tésztát, megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és beterítjük a töltelékkel. Igény szerint pici fahéjas cukrot is szórhatunk még rá. Beborítjuk a második tésztával, egy felvert tojással megkenjük, villával sűrűn megbökdössük, majd pici durvára vágott dióval és kristálycukorral meghintjük.  175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
 
Élelmiszerbiztonsági tippek:
 

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Kép forrása: recipe.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

eteltcsakokosan

Házi savanyúságok-élelmiszerbiztonság a tartósításnál

eteltcsakokosan

Étkezzünk évszakok szerint!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató