Az ősz telis tele van színes, édes hazai gyümölcsökkel: szilva, alma, körte, szőlő. Finomabbnál finomabb piték készíthetőek
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 1 tk sütőpor
- 1 ek cukor
- kb. 2-3 ek. tejföl
A töltelékhez:
- 1/4 kg alma
- 1 kg szőlő
- 15 dkg dió
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- csipet őrölt fahéj
- pici rum
Kenéshez
- 1 tojás
- 5 dkg dió
- 2 dkg kristálycukor
- 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítése
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk.
A töltelékhez az almát meghámozzuk és negyedekre vágva citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljon, a szőlőt félbe vágjuk. Vajat olvasztunk és hozzáadjuk az almát, szőlőt, majd fedő nélkül pároljuk, hogy a leve elpárologjon. Ezek után hozzáadjuk a cukrot, diót, rumot és az őrölt fahéjat és kihűtjük.
A tésztát kettévesszük, kerek formára nyújtjuk őket. Betesszük a sütőformába az első réteg tésztát, megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és beterítjük a töltelékkel. Igény szerint pici fahéjas cukrot is szórhatunk még rá. Beborítjuk a második tésztával, egy felvert tojással megkenjük, villával sűrűn megbökdössük, majd pici durvára vágott dióval és kristálycukorral meghintjük. 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
- A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
Kép forrása: recipe.com