Ételtcsakokosan

Őszi almás-szőlős pite

2015. szeptember 7.

Az ősz telis tele van színes, édes hazai gyümölcsökkel: szilva, alma, körte, szőlő. Finomabbnál finomabb piték készíthetőek
Hozzávalók
salted-caramel-apple-pie-1-RU188654-ss
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • csipet só
  •  1 tojássárgája
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek cukor
  • kb. 2-3 ek. tejföl

A töltelékhez:

  • 1/4 kg alma
  • 1 kg szőlő
  • 15 dkg dió
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • csipet őrölt fahéj
  • pici rum

Kenéshez

  • 1 tojás
  • 5 dkg dió
  • 2 dkg kristálycukor
  •  1 ek zsemlemorzsa

Elkészítése 
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk.
A töltelékhez az almát meghámozzuk és negyedekre vágva citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljon, a szőlőt félbe vágjuk. Vajat olvasztunk és hozzáadjuk az almát, szőlőt, majd fedő nélkül pároljuk, hogy a leve elpárologjon. Ezek után hozzáadjuk a cukrot, diót, rumot és az őrölt fahéjat és kihűtjük.
A tésztát kettévesszük, kerek formára nyújtjuk őket. Betesszük a sütőformába az első réteg tésztát, megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és beterítjük a töltelékkel. Igény szerint pici fahéjas cukrot is szórhatunk még rá. Beborítjuk a második tésztával, egy felvert tojással megkenjük, villával sűrűn megbökdössük, majd pici durvára vágott dióval és kristálycukorral meghintjük.  175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
 
Élelmiszerbiztonsági tippek:
 

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Kép forrása: recipe.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogy óvjuk meg kenyerünket a penésztől?

eteltcsakokosan

Tartósítás szárítással

eteltcsakokosan

Kérje a konyhai őrangyal segítségét!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató