Ételtcsakokosan

Online okosan

2018. február 22.

Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időnk jut a mindennapos főzésre. A dolgozó, illetve a főzni nem szerető emberek segítségére biztosítja mára már a legtöbb étterem a házhoz szállítás lehetőségét. Mire kell élelmiszer-biztonsági szempontból ügyelnünk, ha online rendelt ételekkel szeretnénk megtömni a bendőnket?
sali
Mindenekelőtt a legfontosabb szempont az online étterem kiválasztása, főleg ha első alkalommal szeretnénk ételt rendelni. Fontos ellenőrizni, hogy bejelentett, megbízható cégtől rendeljünk, annak neve, címe, az ételek elkészítésének telephelye meg van-e adva a honlapon. Így ki lehet szűrni ugyanis azokat a vállalkozásokat, amelyek működési engedély és szakképzett személyzet nélkül, esetleg magánlakásban főznek. Pozitív dolog, ha az adott vállalkozás a honlapján feltünteti a reklamáció esetén értesíthető elérhetőségeit.
Étel kiválasztása
Az étel kiválasztásakor érdemes az élelmiszer-biztonságra is gondolni. Az étlapon, a csábító képeken megkívánhatunk egy-egy majonézes vagy tojásos salátát, félig átsütött steaket, nyers, habos süteményt, mint például a tiramisu. Ilyen ételek rendelése azonban különösen veszélyes, hiszen ezekben a szállítás során az alacsony hőkezelés mértéke miatt gyorsan szaporodhatnak el a káros mikrobák. Ezeket az ételeket érdemesebb étteremben helyben, frissen elfogyasztani.kajcsi
Szállítás
A megfelelő szállítási feltételek biztosítása az ételt előállító vállalkozás feladata. Azonban az ennivaló kiérkezésekor a mi felelősségünk átvizsgálni,, hogy az minőségi és élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő-e.
Az élelmiszert jól zárható, egyszer használatos csomagolásban kell szállítani. Ellenőrizzük, hogy az ételtartó doboz nem nyílt-e ki, nem sérült-e, így bizonyosodhatunk meg arról, hogy szállítás közben nem szennyeződött. Figyeljük meg, hogy a lezárt doboz jelöléssel el van-e látva. A címkén az étel nevét, fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejét, illetve fogyasztási és tárolási szabályait is fel kell tüntetni. Az ételt a jellegének megfelelő hőmérsékleten, hűtve vagy melegen tartva kell szállítani, és a gépjárműben egyéb utas, vagy élelmiszer nem szállítható.
piza
Figyeljünk arra, hogy a meleg és a hideg ételek egymástól elkülönítve kerüljenek kiszállításra. A meleg ételnek átvételkor el kell érnie a 63 °C-ot, a hűtött ételek hőmérsékletének pedig 5 °C alatt kell lennie. Ideális esetben az rendeléstől számított 1 órán belül az étel az asztalunkra kerül. Érdemes megfigyelni a futár személyi higiéniáját is. A kiszállítás alatt nincs lehetősége a futárnak kézmosásra, ezért számára tilos a dohányzás.
Fogyasztás
Az étel elfogyasztása előtt minden esetben a legelső dolog az alapos kézmosás. A kiszállított ételeket érdemes tálalás előtt felforrósítani, hogy az biztonságosan fogyasztható legyen. Amennyiben az ételt később szeretnénk elfogyasztani, esetleg maradt belőle, mindenképpen hűtőben kell tárolni és a fogyaszthatósági idő lejárta előtt el kell fogyasztani. Ha az étel minősége megváltozott, nem érdemes kockáztatni az elfogyasztásával.
ételke
Az internetes ételrendelés nagyban megkönnyíti hétköznapjainkat. Azonban, hogy ezek az ételek ne okozzanak megbetegedést és élvezetes legyen az elfogyasztásuk, érdemes odafigyelni a fent említett élelmiszer-biztonsági szabályok betartására.
Élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok észlelése esetén a nap 24 órájában, ingyenesen hívható a Nébih Zöld száma: 06-80/263-244 vagy elérhető az ingyenes mobil applikációja: www.nebih.gov.hu/navigator
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi kell ahhoz, hogy?…

eteltcsakokosan

Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

eteltcsakokosan

Alap fűszerünk a pirospaprika

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató