Böjt idején ehetünk halat, így receptünk kifejezetten aktuális, továbbá reggelinek és gyorsan elkészíthető vacsorának is tökéletes.
Hozzávalók
- 12 db tojás
- 2 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- 30 dkg füstölt pisztráng
- 6 dkg reszelt sajt
- só, bors, snidling
Elkészítése
Az omletteket 3 tojásonként készítjük el, két serpenyőben. Az 1-1 kanál tejföllel felvert tojásokat, felhevített vajba öntjük, középre kevergetjük, majd fedő alatt egybe sütjük. A füstölt halat tetejére tördeljük. Aki lágyabban szereti, fedő nélkül készítse, és amikor összeállt az étele, akkor a füstölt hal ráhelyezését követően hajtsa félbe. Mindkét verziót megbolondíthatjuk 1-1 kanálnyi kedvenc sajtunkkal. Tálaláskor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, valamint finomra vágott snidlinggel szórjuk meg.
(Alpári György gasztronómus receptje)
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan!
- Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni.
- A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
- Ha szennyezett a tojás próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le.
- A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tárolja. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek.
- Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjon. Tojások frissessége közvetlenül felhasználásuk előtt vízbemerítéssel ellenőrizhető. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Ezeket csak egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használja fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használja fel.
- Nyers tojást tartalmazó ételt, mint pl. olyan sütemény, melynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja.
- A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró legyen (+75 oC felett). A rántottát is addig süsse, míg meg nem szilárdul. Az alapos sütés főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
- Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
- A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. Az ételmaradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak.
A recept forrása: Kapjra.hu
Kép forrás: flickr.com