Milyen papírok kellenek egy kis élelmiszer bolt elindításához?
A kereskedelmi tevékenység folytatására irányuló szándékot a tevékenység végzésének helye szerinti települési (Budapesten a kerületi) önkormányzat jegyzőjéhez kell bejelenteni. A jegyző a bejelentésről értesíti az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatóságként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalt, amely az élelmiszer-vállalkozást nyilvántartásba veszi, és FELIR azonosító számot állapít meg a nyilvántartásba vétel igazolására.
Bizonyos élelmiszerek (például friss hús, hűtést igénylő tej és tejtermékek) kiskereskedelmi forgalomba hozatalához külön engedély szükséges, melyet a járási hivatalnál kell kérni, és szemlét követően a járási hivatal ad ki, díjmentesen.
Az élelmiszerek forgalmazására vonatkozó kötelezettségek megismeréséhez első lépésként olvassa el az alábbi linken elérhető „Élelmiszerekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések” tájékoztató anyagot.
https://portal.nebih.gov.hu/gyik/elelmiszer/gyakran-ismetelt-kerdesek/elelmiszerbiztonsag
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom