Ételtcsakokosan

Olaj ajándékba

2015. november 27.
olaj2

Sajátkezű ajándékok személyesebb élményt nyújtanak, ha még evéshez vagy főzéshez kapcsolódnak, akkor biztosan nyert ügyünk van. Nem lehet hibázni a fűszeres olajokkal, amik még élelmiszerbiztonsági szempontból is a legbiztonságosabb ételajándékok közé tartoznak.

Válasszunk szép üvegeket 1-1,5 dl tökéletes, amik minél jobban záródjanak: parafa dugóval, fém csavaros kupakkal vagy üvegtetővel.

olaj2

Fokhagymás olaj

Hozzávalók

  • 200 g hámozott fokhagymagerezd
  • ¼ lime (zöldcitrom) leve
  • 250-500 ml extra szűz olivaolaj

Elkészítése

Egy tálba tegyük bele a fokhagyma gerezdeket és öntsük rá a negyed zöldcitrom levét, majd keverés után hagyjuk állni 15 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 165°C fokra.

Szűrjük le a citromlevet a fokhagymáról, később még felhasználjuk. Egy kis hőálló tálba a gerezdeket egyengessük el egy rétegbe, majd töltsük meg olajjal, hogy teljesen ellepje azokat és 30-45 percre toljuk be a sütőbe.

Miután átsült, vegyük ki a sütőből a tálat és hagyjuk kihűlni, a fokhagymát kanalazzuk ki egy edénybe, öntsünk rá annyi olajat és a megmaradt citromlevet, hogy ellepje és légmentesen zárható edénybe tegyük el későbbre húsételekhez.

A fokhagymás olaj többségét pedig töltsük át a tiszta díszüvegbe. A díszítés úgy látványosabb, ha pár friss fokhagymagerezdet is dobunk az üvegbe.

Chilis olaj

Hozzávalók

  • 1 tk összetört szárított chili
  • 130 ml olívaolaj
  • díszítéshez vegyes egész borsszemek

Elkészítése

A tiszta üvegbe szórjuk bele a borsszemeket és a chili morzsát. Az olajat egy kis lábosban melegítsük addig, míg gyöngyözni kezd, majd vegyük le a tűzről és óvatosan öntsük a fűszerekre. Hagyjuk kihűlni és már csomagolhatjuk is.

Ugyanígy kell eljárni rozmaringos olaj esetében is.

olaj1Citromos olaj

Hozzávalók

  • 2 citrom
  • 130 ml olíva olaj

Elkészítése

A citromokat alaposan mossuk meg és csepegtessük le, legbiztosabb ha biocitromot veszünk, mivel a citromhéj kerül felhasználásra és véletlenül se tartalmazzon növényvédő szert.

Hámozzuk meg az egyik citromot, figyeljünk arra, hogy hasonló szélességű és hosszúságú csíkokat készítsünk, a citrom keserű fehér részéből ne vágjunk. A csíkokat tegyük bele az üvegbe.

A második citromot is hámozzuk meg, itt már nem kell ügyelni a szépségre.

Egy kis lábosban melegítsük addig az olajat, míg gyöngyözni kezd, majd vegyük le a tűzről és a második citrom héját dobjuk bele, hagyjuk hűlni 30 percig, majd szűrjük le. Az olajat öntsük az előkészített citromhéjjal teli üvegbe és jól zárjuk le.

A fenti módon készült olajak salátákhoz, húsételekhez használhatóak vagy egyszerűen csak pirítósra öntve fogyaszthatóak.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Az üvegeket alaposan mossuk el, mielőtt beletöltenénk a fűszeres olajat.  Ügyeljünk arra, hogy az üveg belseje feltöltés előtt legyen száraz.
  • Nézzük meg az olaj minőségmegőrzési idejét, csak olyat vegyünk/adjunk ajándékba, aminek messze van a lejárati ideje.
  • A hozzávaló fűszereket és zöldségeket alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • Ne tegyük hűtőszekrénybe az ajándékot, mert az olajnak nem tesz jó!
  • Tegyünk az üvegekre címkét, hogy milyen ételekhez ajánljuk az olajat és mi a minőségmegőrzési ideje (10-14 napig biztonságosan tárolhatóak).

Képek forrása: http://www.justputzing.com/2011/12/diy-infused-olive-oils.html

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megehetem?…

eteltcsakokosan

Itt a hőségriadó!

eteltcsakokosan

Beszélgetés Csukás István íróval – 2.rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató