Ételtcsakokosan

A sokoldalú cukkini és patisszon

2016. augusztus 11.

A patisszon és a cukkini is a kabakos termésűek családjába tartozó nagyon hasonló növények. Amerika meleg éghajlatú részeiről származnak, Magyarországon csupán az 1960-as évek óta terjedtek el. Alacsony energiatartalmukban (patisszon: 31 kcal/100g, cukkini: 32kcal/100g) és viszonylag semleges ízükben is hasonlítanak. Továbbá közös előnyük, hogy nem okoznak puffadást.

A cukkinit valószínűleg a tök és az uborka kereszteződéséből kaptuk, mind kettő tulajdonságai nagyszerűen megmutatkoznak benne. Gyümölcsének külső megjelenése az uborkára hasonlít, zöld héjú, hengeres és hosszúkás viszont nem rücskös. A patisszon vagy magyar nevén csillag- vagy ujjastök lágyszárú egyéves növény, a legízletesebb tökfajta. Magyar neveit termésének alakjáról kapta.

basket-605148_640

Termesztése

Mindkét zöldségnövény tér, tápanyag és vízigényes, valamint melegkedvelők. A csillagtök csak magról szaporítható a cukkini esetében lehetőségünk van palántáról termeszteni, ez esetben hamarabb éri el a termésünk a kívánt méretet. Viszont a cukkini fagyérzékeny, ezért nagyon fontos, hogy mikor ültetjük ki a palántákat. Erőteljes gyökérzetük van ennek köszönhetően a szárazabb területeken is termeszthetők, öntözést nem igazán igényelnek, inkább csak a fejlődés kezdeti szakában. A cukkininak bármilyen talaj megfelel, de fontos, hogy tápanyagban gazdag legyen, ezért minden évben a kertünk más-más területére ültessük.

Ha magot szeretnénk ültetni, akkor vetés elött 10-12 órával áztassuk be azokat, így hamarabb kicsíráznak. Forgassunk ki néhány kapavágásnyi földet, majd ehhez keverjünk egy lapát érett trágyát. Egy fészekbe három magot helyezzünk 3-5 cm mélyen. Ha esetleg kikelne mind három mag, akkor szedjünk ki kettőt és csak egyet hagyjunk meg. Talaj menti fagy ellen védekezhetünk úgy, hogy lefedjük a növényeket éjszakára fejre fordított cseréppel.

A patisszont már a virágzás utáni két héten belül elkezdhetjük szedni. Még akkor célszerű leszedni a terméseket, amikor még nincs magjuk.  Ha nem szedjük rendszeresen a termést, akkor csökkenhet a növény virágzási hajlama.

Vásárlásaflower-1382392_640

Nyers zöldség vásárlása során mindig fontos, hogy alaposan átnézzünk minden egyes darabot, amit megveszünk. Cukkinik közül azt válasszuk, amelyik fényes, nem ütött vagy nyomott, kemény, viszont a kocsánya puha, ez a friss szedésre utal. A patisszonnál szintén fontos, hogy kemény legyen, ne legyen rajta puhulás, csak az ilyen tök tárolható sokáig.

Tárolása

A cukkinit hűtőben tároljuk, így akár 1-2 hétig is eltartható, viszont ha puhulást találunk rajta, azonnal használjuk fel. Ha túl sok a cukkinink és frissen nem tudnánk elfogyasztani, akkor szeletekben még akár panírozva is mélyhűtőbe tehetjük, vagy ha nem szívesen fagyasztjuk, kocsányát olvasztott gyertyába mártva, hónapokig eltarthatjuk száraz, hűvös helyen.

A patisszon kevésbé érzékeny növény, a beérett hibátlan tököket hűvös helyen akár évekig is eltarthatjuk, ám itt is fontos, hogy ha sérül, azonnal használjuk fel az épen maradt részeket.

recipe629largeFelhasználása

A cukkini nagyon változatosan használható szinte semleges ízének köszönhetően. A kisebb termésekből nyersen, az uborkához hasonlóan, salátát készítenek. A nagyobb darabokat leveshez, pörkölthöz, főzelékhez, pástétomhoz, lecsóhoz, sőt süteményhez is felhasználják. Leggyakrabban azonban rántva vagy töltve fogyasztják vagy az ínyencebbek kombinálva a kettőt. Nyáron tökéletes alapanyaga a grillezésnek, ha húsokhoz hasonlóan fűszerezzük.

A különböző méretű patisszonok más-más célokra alkalmasak. A kicsik, 3-5 cm-esek, savanyúságnak tökéletesek, a közepes méretűek, 5-8 cm-esek, rántani az ennél nagyobbak pedig töltve, párolva vagy pörköltnek alkalmasak, ezeket viszont már érdemes meghámozni. A cukkinihoz hasonlóan a csillagtöknek sincs jellegzetes íze, így bármilyen fűszerezés választható hozzá. A termésén kívül a magja és virágja is ehető. A magjait pirítva, a virágjait pedig nyersen használhatjuk salátákhoz. Különleges alakja miatt díszítéshez is használhatjuk.

Forrás: balintgazda.hu, terebess.hu, hazipatika.hu

Kép forrása: ilovecooking.co.za

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Biokérdés, azaz mitől jó a bio?

eteltcsakokosan

Szegedi színészekkel mesél a Nébih

eteltcsakokosan

Őseink eledele – mit ettek eleink?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató