Ételtcsakokosan

Nyáron fontos a hűtés

2014. június 18.

Salmobandeau (1)Nem csak saját magunkra értve, hanem az élelmiszereinkre is! Az ugye alap, hogy lengébben öltözünk, hogy több folyadékot fogyasztunk (esetleg hidegebbet is, mint máskor), többször zuhanyozunk egy forró napon, ha megtehetjük.

De vajon milyen szabályok vonatkoznak a konyhánkra, hűtőnkre, és úgy általában az élelmiszereink biztonságos felhasználására a nyári melegben?


1. Ellenőrizd a hűtőszekrény hőfokát!

Ez legyen mindig 5°C alatt, hiszen a kórokozók e fölött érzik jól magukat, 30°C fölött pedig vígan elszaporodnak.

        2. Ne pakold tele a hűtődet!

Ha telerakjuk a hűtőt, nem tud a levegő megfelelőképpen keringeni benne, vagyis a hűtés sem éri egyenletesen az ételeinket. Ez is lehet okozója fertőzésnek, de az ételeink élvezeti értékén biztosan ront.

        3. Nyers húst mindig hűtve tárolj!

A nyers húst azonnal tedd hűtőbe a vásárlást követően, méghozzá jól elkülönítve (lehetőleg külön polcon) az egyéb élelmiszerektől.  Erre azért van szükség, mert különben a nyers húson lévő mikrobák érintkezéssel átkerülhetnek a többi élelmiszerre.

        4. Főzés után azonnal hűteni kell!

Az ételeinket ilyenkor nyáron nem szabad szobahőmérsékleten tárolni. Ez azt jelenti, hogy főzés után hideg vízfürdőbe kell tenni, hogy gyorsabban hűljön (a hűtőbe melegen nem szabad betenni), és semmiképpen nem szabad kint hagyni állni.

        5. Újrafagyasztás tilos!

Amit egyszer felengedtünk a fagyasztott állapotból, azt már újrafagyasztani szigorúan tilos! A legjobb, ha a fagyos élelmiszert a hűtőben olvasztjuk fel. Egy fél kilós hús kb 8-9 óra alatt, 1 csomag gyümölcs pedig 6-7 óra alatt olvad  ki. Ha sietős a dolgunk és nincs ennyi időnk, akkor segíthet egy hideg vízfürdő vagy a mikró olvasztó programja. Mindig tányéron, magasabb falú edénybe tegyük a kiolvasztani kívánt élelmiszert, hogy a kicsöpögő lé ne okozzan problémát. Amit szabad szobahőmérsékleten is olvasztani, azok a gyümölcsök, sütik és a kenyerek.

      6. A maradékot biztonságosan tároljuk!

Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a jól záródó műanyagok vagy fedeles üvegedények. 3-5 napon belül így is el kell fogyasztani az ennivalókat. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy elfogynak, akkor inkább jöjjön a mélyhűtő. Ha egy főtt étel több, mint 3 órát már szobahőmérsékleten állt, akkor azt sajnos ki kell dobni. Ez főleg igaz a hal, hús, rizs, főtt tészta alapú ételekre.

Ha friss zöldségből vagy gyümölcsből salit szeretnél készíteni, azt azonnal mosd meg és készítsd el! A  nyári  melegben  érdemes  elkerülni  a  nyers  tojásból  készült  vagy  csak enyhén átmelegített, főzött ételeket, például a tiramisut, a tojásos galuskát és a madártejet.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…

eteltcsakokosan

A sonkalé felhasználása

eteltcsakokosan

8+1 tipp az orrfacsaró hűtőszag ellen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató