Élelmiszerüzletben házilag igényesen legyártott polcaimat elhelyezhetem-e vagy jogszabály írja elő az üzleti berendezést?
A valamennyi élelmiszer-vállalkozóra vonatkozó általános higiéniai követelményeket az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról határozza meg. A rendelet II. számú melléklete részletezi az élelmiszer-forgalmazó helyre és a berendezésekre vonatkozó elvárásokat.
Minden tárgy, felszerelés és berendezés, amely élelmiszerrel kerül kapcsolatba, olyan anyagból kell hogy készüljön, amely nem jelent kockázatot az élelmiszerre, ezáltal az azt fogyasztóra nézve, amely könnyen tisztítható és fertőtleníthető. (V. fejezet).
Az élelmiszert a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás minden szakaszában óvni kell bármely szennyeződéstől. (IX. fejezet)
A rendelet kizárólag az elérendő célt határozza meg, nem részletezi, hogy azt milyen módon kell megvalósítani.
Az élelmiszer-forgalmazó helyeken használható polcokra és más, a termékek kihelyezésére szolgáló „üzleti berendezésre” vonatkozó részletes szabályozás nincs, azonban azoknak – különös tekintettel a felületek kialakítására – meg kell felelni az általános higiéniai követelményeknek.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom