Ételtcsakokosan

Növényi tejek

2017. augusztus 29.

Mi a közös a rizsben, a mandulában, a kókuszban vagy a szójában? Az ízük biztosan nem, de még a kinézetük sem. Történetükben talán találhatnánk hasonlóságot, de mégsem itt keresendő a találkozási pont. A vegán vagy paleo étrendet követők, illetve a laktóz érzékenyek közt kedvelt italok a növényi „tejek”.

soy-milk-2263942_640(3)

Miért is került idézőjelbe a szó maga, hogy tej? A tej valójában a nőstény állatok tejmirigyeinek időszakosan termelt váladéka, mely az újszülött utódok táplálékául szolgál. A legelterjedtebb a tehéntej, de van kecske-, juh- vagy bivaly tej is.

Ha pedig egy rizs vagy mandula tej elkészítését tesszük górcső alá, amely áll, rizsből vagy mandulából vízből és némi sóból, esetleg egy kis olajból, ilyen értelemben felvetődhet a tejivókban, hogy helyes-e a tej megnevezés.

Színét és állagát tekintve mindenképp tejhez hasonlítanak ezek a növényi eredetű italok és a jó hír, hogy laktóz érzékenyek is fogyaszthatják, hiszen pont abból kifolyólag, hogy előállítása és összetevője nem hasonlít a rendes tejéhez, nem tartalmaz sem tejcukrot, sem tejfehérjét. A rossz hír, hogy sajnos a tejben található hasznos tápanyagokat általában, mint pl. a kalciumot nem tartalmazzák ezek a növényi eredetű italok. Ám ezt hiányt kiküszöbölve sok növényi ital dobozán olvasható, hogy hozzáadott kálciumot vagy egyéb vitamint tartalmaznak. Az viszont kétségkívül a növényi tejek mellett szó, hogy kedvezőbb a zsírsavösszetételük, koleszterinmentesek és élelmi rostokat tartalmaznak.

Azt, hogy ki melyiket italt választja állati eredetű megfelelője helyett, ízlés dolga. Ízükben, illatukban különbözőek, hiszen magukon viselik a növény jellegzetességét. Ma már egyre több mindenből készíthetőek ilyen jellegű szomjoltók és nem csak önmagukban, de kávéhoz keverve vagy kakaóval ízesítve egészen különleges ízélményt nyújt, azonban a legtöbb gabonaitalnak van egy jellegzetes, enyhén kesernyés utóíze.

Ma már számos recept szolgál segítségül az italok házi elkészítéséhez és sem hozzávalókban sem sem feldolgozásához nincs szükség extrém konyhai felszerelésre, azt azonban mindenképp szem előtt kell tartani, hogy olyan biológiailag nélkülözhetetlen biológiai tápanyagforrás nincs meg benne, mint d-vitamin, a B12 vagy a kálcium.

Különösen legyünk körültekintőek gyermekek esetében, hiszen az ő esetükben, mint fejlődő szervezet különösen fontos a szervezet fehérje, vitamin és kálcium igényét biztosítani, amit pusztán a növényi italok használata nem elégít ki. Ezért 6 éves korig érdemes inkább tejpotló tápszert adni és kiegészítésképp megkínálni őket a növényi italokkal.

Legyen tehát, rizs-, mandula-, kókusz- vagy szójaital, ha megtehetjük és úgy kívánjuk öblítsük le egy jó pohár tejjel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy hűsítő fagyi recept

eteltcsakokosan

Fügesaláta hidegen és melegen

eteltcsakokosan

Mi kerül az ünnepi asztalra Európában?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató