Ételtcsakokosan

Kiváló cukorhelyettesítő a datolya

2020. november 24.
health-benefits-dates-542323318-780x520.jpg

Az arab világban a datolyapálmát, a gyümölcs magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt, az élet fájának nevezik.

Nálunk inkább csak az alternatív alapanyagokat használók konyhájában szokott előfordulni.
A datolya a világon az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Hazánkban a datolyát főleg szárított formában fogyasztjuk, de kezd elterjedni a frissen történő árusítása is. Vásárlásakor a barna színű, puha, sima, fényes héjút válasszuk. De gondoljunk arra, hogy szép, fényes külleme glükózszirup-bevonatának tudható be, mely lágy és étvágygerjesztő hatást kelt. Lehetőleg olvassuk el a datolyán lévő címkét, és a természeteset, a szirupmenteset válasszuk. A szárított datolya jó választás, mert gondosan kezelve csomagolják, sokáig (akár egy évig is) eltartható, és a friss gyümölccsel szinte azonos a tápértéke.
Ha frisset vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy a datolyák egyforma nagyságúak, száraz foltoktól mentesek, érettek legyenek. Ha nem használjuk fel rögtön, tároljuk hűtőben (kb. 1 hétig áll el), de lehetőleg fogyasszuk el minél előbb.  A friss datolya megízlelve édesebb, puhább, mint a szárított, enyhe fanyar ízzel vegyítve. Víztartalma is nagyobb, viszont cukor- és ásványianyag-koncentrációja alacsonyabb, mint az aszalté. A friss gyümölcs fogyasztható magában, desszertként, vagy felhasználható pl. gyümölcssalátában, de szárnyasok, halak mellé, szószok, raguk készítésekor, vagy sajttálak, édességek kiegészítőjeként is nagyon ajánlott.
A konyhában szintén sokrétűen hasznosíthatjuk: gluténérzékenyek kiválthatják vele a lisztet, és jó állagú süteményalapot készíthetnek a datolya húsából, illetve kiválóan alkalmazható cukorhelyettesítőként édességek receptjében.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kell engedély egy óvodai farsanghoz…?

eteltcsakokosan

Birs

eteltcsakokosan

Lejárat után meddig jó bontatlanul…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató