A spenót a legkorábbi friss zöldség és a legegyszerűbben termeszthető is. A legtöbben kora tavasszal vetik el a spenót magját.
Bár kevesen tudják, hogy ha szeptemberben szórják ki és fólia alatt tartják, akkor már februárban saját spenótot ehetnek. A magvak már 4 °C-os hőmérsékleten csírázni kezdenek, és a fiatal növények nem érzékenyek a kisebb talaj menti fagyokra. Gyomlálást és kapálást, napsütést valamint kevés vizet igényel (a tavaszi talaj elég nedvességet tartalmaz). A szabadban termelt spenót idénye is befejeződik április végére, akkorra a növény már magszárat fejleszt és a levelei már nem használhatóak, viszont vetőmagnak meghagyhatunk pár erős szárat.
A különböző konyhakerti zöldségek között számos olyan található, amely sikeresen termeszthető növényládában, cserépben is ilyen például a spenót is. Ládáját szinte bármilyen félárnyékos helyre állíthatjuk, ahol probléma nélkül fog fejlődni. Viszonylagos igénytelenségének köszönhetően termesztése senkinek nem okozhat gondot. Olyannyira nem, hogy még a konyhai ablakpárkányon is nevelhetünk belőle egy virágládányit. Ehhez egy legalább 15-20 cm mély és megfelelően széles ládát szerezzünk be.
Vásárlása
A boltokban az év minden napján lehet fagyasztott spenótot kapni natúr formában vagy ízesítve. Ezek a termékek – ha nincs saját a fagyasztóban – alkalmasak a szezonon kívüli fogyasztásra, de tavasszal (április-május) vegyünk piacon.
Spenót a piacon
- A keskeny, fodrosabb, sötétebb zöld levelű változatok erősebb ízűek.
- A sima levelű spenót általában enyhébb ízű.
- Élénk színű, fényes, sárga foltoktól mentes levelű spenótot keressünk. A selymes bevonat kezdődő rothadás jele lehet. A fonnyadt spenót nemcsak ízét, de tápanyagainak jelentős részét is elvesztette már.
- A friss spenótnak a tisztítása is könnyebb.
- Hűtőszekrényben a megtisztított spenót kiválogatott leveleit mosottan legfeljebb fél napig, mosás nélkül 4-5 napig tárolhatjuk.
- Dinsztelve jól fagyasztható.
Tárolása
A friss levél nem tárolható sokáig, így vagy nyersen, vagy felhasználás után fagyasszuk le. Szárítani nem érdemes.
Felhasználása
A spenótot általában főzve, főzeléknek készítjük. Viszont próbálkozhatunk új felhasználási lehetőségekkel, így például húsételek köreteként vagy salátának is elkészíthetjük.