Ételtcsakokosan

Nevelj spenótot a balkonon!

2020. május 12.

A spenót a legkorábbi friss zöldség és a legegyszerűbben termeszthető is. A legtöbben kora tavasszal vetik el a spenót magját.

Bár kevesen tudják, hogy ha szeptemberben szórják ki és fólia alatt tartják, akkor már februárban saját spenótot ehetnek. A magvak már 4 °C-os hőmérsékleten csírázni kezdenek, és a fiatal növények nem érzékenyek a kisebb talaj menti fagyokra. Gyomlálást és kapálást, napsütést valamint kevés vizet igényel (a tavaszi talaj elég nedvességet tartalmaz). A szabadban termelt spenót idénye is befejeződik április végére, akkorra a növény már magszárat fejleszt és a levelei már nem használhatóak, viszont vetőmagnak meghagyhatunk pár erős szárat.
A különböző konyhakerti zöldségek között számos olyan található, amely sikeresen termeszthető növényládában, cserépben is ilyen például a spenót is. Ládáját szinte bármilyen félárnyékos helyre állíthatjuk, ahol probléma nélkül fog fejlődni. Viszonylagos igénytelenségének köszönhetően termesztése senkinek nem okozhat gondot. Olyannyira nem, hogy még a konyhai ablakpárkányon is nevelhetünk belőle egy virágládányit. Ehhez egy legalább 15-20 cm mély és megfelelően széles ládát szerezzünk be.
Vásárlása
A boltokban az év minden napján lehet fagyasztott spenótot kapni natúr formában vagy ízesítve. Ezek a termékek – ha nincs saját a fagyasztóban – alkalmasak a szezonon kívüli fogyasztásra, de tavasszal (április-május) vegyünk piacon.
Spenót a piacon

  • A keskeny, fodrosabb, sötétebb zöld levelű változatok erősebb ízűek.
  • A sima levelű spenót általában enyhébb ízű.
  • Élénk színű, fényes, sárga foltoktól mentes levelű spenótot keressünk. A selymes bevonat kezdődő rothadás jele lehet. A fonnyadt spenót nemcsak ízét, de tápanyagainak jelentős részét is elvesztette már.
  • A friss spenótnak a tisztítása is könnyebb.
  • Hűtőszekrényben a megtisztított spenót kiválogatott leveleit mosottan legfeljebb fél napig, mosás nélkül 4-5 napig tárolhatjuk.
  • Dinsztelve jól fagyasztható.

Tárolása
A friss levél nem tárolható sokáig, így vagy nyersen, vagy felhasználás után fagyasszuk le. Szárítani nem érdemes.
Felhasználása
A spenótot általában főzve, főzeléknek készítjük. Viszont próbálkozhatunk új felhasználási lehetőségekkel, így például húsételek köreteként vagy salátának is elkészíthetjük.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lakodalom okosan

eteltcsakokosan

Akácszörp

eteltcsakokosan

Terítéken a burgonya

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató