Ételtcsakokosan

Mik azok a szuperételek?

2019. november 25.
o-SUPERFOOD-900.jpg

Az Internet a superfoodokkal van tele. Ha a Google találatait nézzük, ezek jönnek velünk szembe: fogyaszd, ha szuper vékony szeretnél lenni, vagy szuperegészséges, esetleg sugárzóan szép bőrt szeretnél.


Ma már a legközelebbi kisboltban is külön polcon csücsül a goji bogyó mellett a chia mag, az acai bogyó, maca gyökér, spirulina, quinoa… De mégis micsodák ezek? És mi ez a nagy felhajtás a szuperfoodok körül?
Az Oxford Dictionary szerint a szuperfoodok tápanyagban dús élelmiszerek, amikről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorolnak az egészségre és a jó közérzetre. A 90-es években megjelent Nature Nutrition magazinos cikk után pedig a fogalom széles körben elterjedt. 2007-től az EU szigorított: az új törvény alapján csak akkor szuperfood valami, ha az étel pozitív hatásait tudományos kísérlettel bizonyítják. Koncentráltan, természetes formában tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, tehát különösen egészségesek, ebben rejlik szupererejük.
A szuperételek kizárólag természetes formában fordulnak elő. Jótékony hatóanyagaikat pedig koncentrált formában tartalmazzák a természetes úton előállított kivonatok. Ezek nagy előnye, hogy egy kevés víz hozzáadásával egy rohanó napon is bármikor, pillanatok alatt elfogyaszthatod, de az ételeidbe is belefőzheted, készíthetsz belőle süteményt, turmixot vagy dúsíthatod vele a főzelékeket is.
De mint minden trendet, érdemes ezt is némi fenntartással kezelni. Ezek sem csodaszerek, a mérték pedig jó barátunk, mint tudjuk.
 
Melyek a legfőbb szuperfoodok?
Zöldségek
cékla, édesburgonya, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, fodros kel, lilakáposzta, bab, zöldbab, zöldborsó, csicseriborsó, vörös lencse, mungobab
Gyümölcsök
alma, citrom, zöldcitrom, grépfrút, mandarin, gránátalma, kiwi, avokádó
Bogyók
kék áfonya, szeder, acai bogyó, meggy, ribizli, goji bogyó, vörös szőlő, cseresznye, olíva
Gabona
barnarizs, quinoa, köles, hajdina, zab, tönköly, bulgur
Magok
chiamag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, magyoró, kakaóbab
Csírák
lucernacsíra, retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, borsócsíra, brokkolicsíra,
Fűszerek
kurkuma, fahéj, fokhagyma, gyömbér, zöld tea
Halak
vadlazac, makréla, szardínia
Algák
kelp, wakame, kék-zöld alga
 
 
 
 
Felhasznált forrás:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/aug/10/avocado-illegal-deforestation-mexico-pine-forests
https://www.scribd.com/doc/309698734/Julie-Morris-Superfood-gyorsetelek
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért értékes táplálék a hal?

eteltcsakokosan

Befőzés – előkészületek

eteltcsakokosan

Csomagolva vagy anélkül? – 3. rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató