Ételtcsakokosan

A hungarikum olyan megkülönböztetésre,kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a történelmi vagy a mai Magyarországra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

A MAGYAR NEMZETI ÉRTÉKEKET az úgynevezett Magyar Értéktárban folyamatosan gyűjtik és rendszerezik, s ezekből az értékekből szakmai javaslatok alapján választja ki a hungarikumokat egy 16 fős bizottság, mégpedig jogszabályban meghatározott feltételek szerint. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény 2012. július 1-jén lépett hatályba, amelynek céljait az alábbiakban foglalhatjuk össze:

  • Nemzeti értékeink számbavétele, dokumentálása annak érdekében, hogy egy közös nemzeti adatbázis készülhessen;
  • a gyűjtőmunka kiterjesztése a lehető legszélesebb körre;
  • a helyi és az országos jelentőségű nemzeti értékek gyűjteményének létrehozása és közkinccsé tétele;
  • a nemzetközi viszonylatban is csúcsteljesítménynek számító hungarikumok kiválasztása a Magyar Értéktárból;
  • ezen értékek megismertetése belföldön és külföldön egyaránt;
  • a nemzeti értékek és a hungarikumok fennmaradásáról és védelméről való gondoskodás, amellyel a nemzeti tudatot és a hazai gazdaságot erősítjük.

MI AZ A NEMZETI ÉRTÉKPIRAMIS?

Első lépcsőfoka az úgynevezett települési értéktárakból áll össze, amelyet a települési önkormányzatok készíthetnek el, de ez a feladat múzeumokra, meglévő közgyűjteményekre, intézményekre is delegálható. Létre lehet hozni továbbá az önálló, ún. Települési Értéktár Bizottságot is. Bárki kezdeményezheti, hogy nemzeti értéket vegyenek fel a települési értéktárba. A javaslatot a megfelelő adatlap kitöltésével, szakmai ajánlással lehet benyújtani. A helyi jelentőséget meghaladó, összegyűjtött értékek adatait a megyei önkormányzatokhoz juttatják el a települések. A megyékben pedig létrehozhatják a megyei értéktárat, s az itt összesített országos vagy nemzetközi jelentőségű értékek adatbázisát küldik tovább a Hungarikum Bizottságnak. Az egyes minisztériumok szintén rendszerezik saját nemzeti értékeiket az ágazati értéktáraikban, és azt is megküldik a Hungarikum Bizottságnak. A Magyarország határain túl fellelhető, magyar vonatkozású nemzeti értékek nyilvántartását pedig a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottsága vezeti a külhoni magyarság értéktárában.

A KIVÁLASZTÁS

Mint említettük, a Magyar Értéktárban összesített és rendszerezett nemzeti értékek köréből a hungarikumokat a nagy tapasztalattal és kimagasló szaktudással rendelkező tagokból álló grémium, a Hungarikum Bizottság választja ki. A bizottság munkáját az egyes szakterületek tudományos és gyakorlati képviselőiből létrehozott szakmai ágazati szakbizottságok segítik. A hungarikummá minősített, illetve a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékek kerülnek azután a Hungarikumok Gyűjteményébe. A szabályozás fontos része az úgynevezett hungarikum védjegy, amelynek grafikáját az idén szeptemberben választották ki a védjegypályázatra beérkezett munkák közül. A hungarikum-termékek előállítása kis- és középvállalkozások beindítását eredményezheti, s az ipari vállalkozások számára is fejlesztési lehetőséget kínál.

MELY ÉRTÉKEINK SZEREPELNEK JELENLEG A HUNGARIKUMOK GYŰJTEMÉNYÉBEN?

Az agrár- és élelmiszergazdaság területén a pálinka, a törkölypálinka, a Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász, a magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú, a hízott libából készült termékek. Az egészség és életmód területén hungarikumnak minősítették a Béres Cseppet és a Béres Csepp Extrát. Kulturális örökségeink közül: a táncház módszer; a Mohácsi busójárás; a solymászat mint élő emberi örökség; a Matyó népmű vészet; Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út; Hollókő ófalu és környezete; az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete; a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta; Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője; a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj; a Tokaji történelmi borvidék kultúrtája; a herendi porcelán. A természeti környezet kategóriájában hungarikum az Aggteleki-karszt és a Szlovákkarszt barlangjai, a turizmus és vendéglátás témakörében pedig a Karcagi birkapörkölt. (2013. december 2. állapot szerint.)

A folyamatosan frissülő Hungarikumok Gyűjteményének listája alább található:

További információk: http://elelmiszerlanc.kormany.hu/hungarikumok-gyujtemenye

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fiatal korban, tudatosan

eteltcsakokosan

A biztonságos hamburger titka

eteltcsakokosan

Kéklő savanykás bogyók

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató