Ételtcsakokosan

10 dolog, amit a gránátalmáról tudni kell

2017. október 30.

Amennyire finom a gránátalma, annyira nehéz hatékonyan hozzájutni a húsához, mivel ezt a gyümölcsöt számos belső „rekesz” tagolja. Mielőtt nekiállunk a szétbontásának érdemes tájékozódni a legjobb módszerek felől, hiszen ezek ismeretében viszont pofon egyszerű a pucolás.

fruit-2847295_640

  1. A gránátalma termése gömb alakú, általában a sárgától a pirosig változó színű. Alma nagyságú gyümölcsének 3-4 mm vastag, enyhén fényes, bőrnemű héja éréskor könnyen vágható, később megkeményedik. A héj alatt fehér hártyás „válaszfalak” tagolják üregekre, amelyekben rengeteg, szabálytalan alakú, sárgás vagy skarlátvörös, fényes, gyöngyszerű mag található. A rekeszes, sokmagvú bogyótermések édeskés, savanykás ízűek. Minden magot gránátvörös, áttetsző, lédús, húsos magköpeny vesz körül, ezek a magköpenyek a gránátalma fogyasztható részei.
  2. 100 gramm gyümölcs 83 kcal-t, 18,7 gramm szénhidrátot, 4 gramm élelmi rostot, 10 milligramm kalciumot, 12 milligramm magnéziumot, 36 milligramm foszfort, 236 milligramm káliumot, 3 milligramm nátriumot, 10 milligramm C-vitamint, 38 mikrogramm folátot, 7,6 milligramm kolint, 16,4 mikrogramm K-vitamint és 4 milligramm bétaszitoszterolt (növényi szterint) tartalmaz.
  3. Az ókori Rómában magjai miatt kapta a malum granatum (sokmagvú alma) nevet. Ebből lett az olasz melogranato, rövidítve granato, a francia grenadier, az angol pomegranate és a német Granatapfel. A magyar „gránátalma” a német név tükörfordítása. Latin neve Punica granatum; ez részben a malum punicumból, részben a malum granatumból származik.
  4. A konyhában sokoldalúan felhasználható, fogyaszthatjuk nyersen, de szörpöt, befőttet, lekvárt, sőt, savanyúságot is készíthetünk belőle. Főtt és sült húsok mellé mártásként is adható. Egyszerűen vízzel hígítva – igény szerint méz hozzáadásával – finom üdítőital. Gyümölcssalátához díszítésként is kiválók az apró, gránátvörös magok. Van, aki vajkrémbe keveri, remek szendvicskrémötlet, de akár a gyümölcstortának is pikáns ízt adhat.
  5. Az ókori mítoszok szerint ezt a gyümölcsöt Aphroditének (a szerelem és szépség görög istennőjének) köszönhetjük, mert először ő ültette el Ciprus szigetén. Az igazság azonban az, hogy a gránátalmát már ismerték az ókori Egyiptomban, Elő-Ázsiában, ahonnan föníciai kereskedőknek köszönhetően terjedt el a Földközi-tenger medencéjében. Levéből már a régi Egyiptomban bort erjesztettek.
  6. Sok vallásban, mitológiában megjelenik a gránátalma. Némelyek szerint a keresztény hagyományban az édenkert tiltott gyümölcse volt. Az egyiptomiaknál a termékenység és a lét folytonosságának szimbóluma, az ókori görögök és rómaiak a szerelem és a termékenység jeleként tisztelték. Perzsiában és Babilonban a legyőzhetetlenség jelképe volt, ezért a harcosok csata előtt gyakran rágcsáltak gránátalmamagot.
  7. Piros színe és számtalan magva miatt lett ez a gyümölcs a termékenység, a szerelem, az élet és a bőség szimbóluma. Gránátalmával álmodni termékenységet, jó egészséget és hosszú életet jelent, de szexuális együttlétre való csábítást, felhívást is jelezhet. Az egyik legismertebb afrodiziákum.
  8. A gránátalma szív- és érrendszeri védőhatása elsősorban nagy antioxidáns-tartalmának köszönhető. Klinikai körülmények között végzett vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a vér LDL-szintjét, ezáltal megelőző hatású lehet az érelmeszesedéssel szemben.
  9. Daganatos betegségek kapcsán is kedvelt „kiegészítő”, mert bizonyos források szerint az ellaginsavtartalma kedvezően befolyásolhatja a daganatos sejtek osztódását. Megfelelő és biztonságos dózisára azonban egyelőre nincsenek olyan szakirodalmi adatok, amelyek egyértelműen bizonyítanák a szinte csodaszámba menő tulajdonságait. A nagy antioxidáns-tartalma (mivel erősíti az immunrendszert) megelőző hatású lehet különböző idült betegségekkel szemben is.
  10. A népi gyógyászatban világszerte használták a gránátalmának nemcsak a levét, hanem a kérgét, sőt, a szárított héját is. Például a szárított kérgét hasmenésre, vérhasra és féreghajtásra ajánlották, míg a levét láz és meghűlés ellen javasolták.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2010/2

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági kérdések gyűjteménye

eteltcsakokosan

Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

eteltcsakokosan

9 ok, amiért érdemes magunkra főzni

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató