Ételtcsakokosan

Ne hagyjuk az utolsó utáni pillanatra!

2015. december 10.

Csak az ideális háziasszony képes mindent tökéletesen megoldani. Törekedhetünk erre természetesen, de a karácsonyi rohamtempóban ugyan kinek van ideje tökéletesnek lenni?

Ha meghatározzuk a fontossági sorrendet a készülődés során, és belekalkuláljuk a változtatás lehetőségét – például mert nem olyan halat vagy húst kapunk, amilyet igazán szeretnénk, vagy a legkisebb csemete váratlanul és megmásíthatatlanul töpörtyűs pogácsát szeretne a diós sütemény helyett –, akkor még a legszigorúbb kritikusunk (saját magunk) is elégedett lehet az ünnepi napokon.

Vannak olyan szabályok, amelyeket tanácsos betartanunk annak érdekében, hogy biztonságosan fogyasztható étkek kerüljenek a családi asztalra és persze vendégeink elé. Ilyen fő szabály például, hogy csak megbízható helyen vásároljunk. Utcán, alkalmi árustól élelmiszert vásárolni nagy kockázatot jelent, hiszen nem tudhatjuk, honnan származik az áru, esetleg mivel kezelték. Sőt panaszt sem tehetünk, ha például otthon kiderül, hogy az aluljáróban vett olcsó dió héja avas dió belet rejt magában.

shopping-565360_1280

Legyen bevásárlólistánk, amit az előző ünnepek tapasztalataiból merítve állítunk össze. A legutoljára megvásárolandó alapanyagok beszerzési helyét időben térképezzük fel, és legyen egy-két alternatívánk, ha valamiért mégsem ott tudjuk vagy akarjuk megvenni az árut! Előre gondoljunk a maradékok tárolására, szükség esetén, szerezzünk be még néhány műanyag dobozt is, hogy a nyersanyagok mellé minden készétel bepakolható legyen a hű-tőnkbe a keresztszennyezés veszélye nélkül. Apropó, hűtő! Nem tanácsos ablakban vagy teraszon tárolni élelmiszert ilyenkor télvíz idején, vagy a hűtő csúcsra járatásának időszakában sem. Indíthatjuk a karácsonyi készülődést egy alapos hűtő-átvizsgálással és -takarítással. Lehet, hogy annyi hely felszabadul, hogy mi is meglepődünk rajta! (A helyes tárolásról a Konyhasziget 12. oldalán olvashat.)

Biztosan tartunk otthon olyan konyhai eszközt, amelyet csak nagyon ritkán, évente egyszer-kétszer veszünk elő, és ennek ellenére már nem használható, mert elöregedett. Ha nem akarunk újra beruházni, növelni a kiadásainkat, körbekérdezhetjük barátainkat, és akár egy közös sütés-főzés során megoszthatjuk egymással, amink van, elő-karácsonyozás vagy elő-szilveszterezés ürügyén.

Összefoglaljuk a legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályokat:

  • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idejére. Lejárt fogyaszthatósági, minőség megőrzési idejű alapanyagot már ne dolgozzunk fel, ilyen élelmiszert ne fogyasszunk el!
  • A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt.
  • A megmaradt készételt minél hamarabb hűtsük le, és fedetten, hűtve tároljuk! Fogyasztás előtt vizsgáljuk meg az étel érzékszervi tulajdonságait (illat, állag, íz), elváltozás esetén már ne fogyasszuk el az ételt! Vegyük figyelembe, hogy nem minden étel fogyasztható, tárolható napokig (pl. gombás étel, halas étel).
  • A hűtve tárolt készételt fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.
  • Legyen olyan vágódeszkánk, melyet csak a nyers húsok feldolgozásához használunk.
  • A húsos vágódeszkát használat után alaposan mossuk és szárítsuk.
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Soha ne olvasszunk fagyasztott ételt forró vízbe merítve, vagy normál hőmérsékleten a konyhapulton!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Brazil ételek itthon is

eteltcsakokosan

Elfeledett hús

eteltcsakokosan

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató