A hirtelen hideggel beköszöntött a megfázásos időszaka, mindenhol köhögő és orrfolyós beteg emberekkel találkozunk, miközben munkába megyünk, bevásárolunk, így könnyen mi magunk is megfertőződhetünk. Meghűlés, nátha és köhögés esetén először otthon, természetes módon kúráljuk magunkat, hiszen nagyanyáink is így tettek. Előkotortunk pár könnyen és hétköznapi hozzávalókból elkészíthető gyógyító hatású élelmiszereket.
Csípős és gyógyító hatás együtt jár
1. Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. Már akkor érezzük hatását ha beleszagolunk a lereszelt tormába, de nyersen is fogyaszthatjuk salátákba, húsok mellé, valamint ecetes vagy tejszínes keverékbe. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik. Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.
2. Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.
3. Erős paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét “okozó” kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.
4. Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.
5. Fokhagyma
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.
Tipp:
- Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
- Mindhárom csípős zöldséget könnyebben tudjuk fogyasztani, ha ujjnyi darabot lereszelünk pl. fokhagyma, gyömbér vagy torma esetében majd mézzel elkeverjük és naponta háromszor fogyasztjuk ezt a mennyiséget.
C-vitamin bombák
1. Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fito-vegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátáinkat nyersen is gazdagíthatunk vele.
2. Savanyú káposzta
A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során – a hő hatására – a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.
3. Citrusfélék
A citrusfélék amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfruitlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.
Fontos! A grapefruitban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk, vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.
Hasznos tanácsok:
- Próbáljunk egyenletes melegben maradni a betegség idején, még ha nem is tudjuk megoldani, hogy otthon maradjunk!
- Fogyasszunk az átlagosnál több folyadékot, főleg a fentiekben leírt teákat, gyümölcsleveket vagy leveseket.
- Gyakran mossunk kezet!
- Érdemes este és reggel is lefürdeni, mert a kórokozók a bőrön keresztül is távoznak.
- Szellőztessünk gyakran!
- A betegség ideje alatt sűrűn cseréljük legalább a párnahuzatot és a hálóruhát. Valamint maga (főzőmosás) fokozaton fertőtlenítsük és vasaljuk ki ágyneműinket.
Jövő héten gyógyitalok és a egyéb gyógyító ételek következnek.
Forrás: Aatalvali.com, nlc.hu, femina.hu