Ételtcsakokosan
Madartej__0039-300x224

Madartej__0039-300x224
Hozzávalók:
1 l tej
5 tojás
8 ek cukor
3 narancs
fél citrom leve
3 ek vaníliás puding por
2 csomag vaníliás cukor
kevés só, étcsokoládé reszelék
Elkészítés:
A tojássárgákat a pudingporral, a kristálycukorral (6 evőkanál) és a vaníliás cukorral krémesre kavarjuk, majd hozzákeverjük a narancsok és citrom levét. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a tojásos keveréket és megfőzzük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük és kanállal habgaluskákat szaggatunk, amiket forrásban lévő vízben kifőzünk. Végül a tojásos öntetre helyezzük és reszelt étcsokoládéval díszítjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok
Alapanyagokhoz:

  • friss, ép, sértetlen és tiszta héjú tojások
  • forralt, vagy pasztőrözött tej

Készítés, készen tartás:

  • Tiszta környezet, tiszta kéz, tiszta eszközök.
  • Mielőtt nekilátunk, mindent készítsünk elő.
  • Gyorsan készítsük, a készítés ne húzódjon el.
  • A narancsot és citromot mossuk meg.
  • Ha a tojás héja szennyezett,(de csak akkor!)  a tojást folyó langyos vízzel mossuk le, – ügyelve arra, hogy a tojásról lefolyó vízzel semmit ne szennyezzünk-, eldobható papírtörlővel töröljük szárazra, majd azonnal üssük fel.  Mosás után a tojás nem tárolható! Az ilyen tojás feltörése után mossunk kezet!
  • A tojásokat tálka fölött egyenként üssük fel, így észlehető, ha bármi probléma (romlás) van.
  • Alapos legyen a hőkezelés (a főzés) mind a sodó, mind a galuskák esetében.
  • Az elkészült sodót és habgaluskát mindig tiszta edénybe helyezzük, amit érdemes a munka megkezdése előtt előkészíteni! A nyers masszával, vagy tojáshabbal szennyezett edényekbe a megfőzött sodót, vagy habgaluskát soha ne helyezzük vissza! A nyers massza adagolásához, keveréséhez használt kanalat, lapátot, keverőt stb. a kész, már megfőzött madártej, vagy galuska adagolásához ne használjuk. Ezeket tegyük félre, és a főzés végeztével alaposan mosogassuk el.
  • A megfőzött sodót utólag már ne ízesítsük, különösen ne langyos állapotában.
  • Az elkészült sodót lefedve, a lehető leggyorsabban hűtsük le, de soha sem szobahőmérsékleten!  pl. vízfürdőben, hűtőben. Gyorsabb a hűtés, ha kis tálkákba kiadagoljuk.
  • A megfőzött habgaluskákat csak a már lehűlt sodóra helyezzük, de fogyasztásig külön is tárolható, fedetten, a hűtőszekrényben.
  • Az elkészült madártejet fedve, fogyasztásig folyamatosan hűtve (5 oC alatt) tároljuk, adagolásához tiszta eszközt használjunk. Az adagoló kanalat ne tartsuk az ételben.
  • A csokoládéreszeléket, esetleg gyümölcs-díszítést közvetlenül a fogyasztás előtt helyezzük rá.
  • 24 órán belül fogyasszuk el.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Őszi csoda a dió

eteltcsakokosan

10 dolog, amit az avokádóról tudni kell

eteltcsakokosan

Kávétermesztés

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató