Ételtcsakokosan

Mindent a medvehagymáról II.

2017. március 30.

A medvehagyma szedése nem bonyolult, de igényel némi figyelmet és tapasztalatot, ezt a témát jártuk körül cikkünk korábbi részében. Áttekintettük mi az a medvehagyma, hol szedhető, mikor és hogyan. Ez a rész arról szól, mire figyeljünk, akár szedjük, akár vásároljuk, és mire, illetve hogyan használjuk fel a medvehagymát.

bears-garlic-323971_640

Először is azt ígértem, hogy elmondom, milyen veszélyeket tartogat a medvehagyma azok számára, akik akár maguk szedik, akár vásárolják, de mindenképpen fogyasztani szeretnék. Kezdjük is ezzel:

Figyelem! A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, melyet szigorúan tilos elfogyasztani, mert májkárosodást okozhat, legrosszabb esetben pedig akár halálozáshoz is vezethet! De szerencsére komoly botanikai ismeretek nélkül is van mód a két növény megkülönböztetésére, ha egy kicsit megdörzsöljük a leszedni, vagy megvásárolni kívánt levelet, és fokhagyma illata van, akkor nem tévedtünk, medvehagymával van dolgunk, bátran csapjunk le a nagyon érdekes és értékes csemegét!

A medvehagyma szedés szabályaira már kitértünk, de ha vásároljuk a medvehagymát, akkor is érdemes óvatosnak lennünk, csak olyan árustól vegyük, akinek van gyűjtési engedélye, vagy a csomagoláson lévő címkén fel van tüntetve a gyűjtő neve. Soha ne vásároljunk illegális árusoktól!

A medvehagyma fogyasztásával kapcsolatban kikértük Csupor Dezső, a szegedi egyetem farmakognóziai intézetének vezetője véleményét. Ennek alapján elmondható, hogy a medvehagyma összetételét tekintve nagyon hasonló a fokhagymához, ezért még várandósoknál vagy kisgyermekeknél sincs fogyasztási korlát. Véralvadásgátló-szedése esetén azonban vigyázni kell vele (és a fokhagymával is), mert fokozhatja azok hatását.

Élelmiszerbiztonsági szempontból rendkívül fontos, hogy feldolgozás előtt mindig alaposan tisztítsuk, mossuk meg a leveleket, hiszen bármilyen szennyeződés előfordulhat rajtuk.

A medvehagyma frissen a legfinomabb, de ha nem fogyasztjuk el rövid időn belül, akkor eltartható befőttesüvegben a hűtőben, vagy aprítva, sóval összekeverve, olajban, esetleg lezárt nejlonzacskóban lefagyasztva. Célszerű kisebb zacskókban, több adagban lefagyasztani, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

„Bablevesnek csúfoltak gyerekkoromban”

eteltcsakokosan

Konyhai gépek és a higiénia

eteltcsakokosan

A Föld egy lángos

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató