Ételtcsakokosan

Mindent a medvehagymáról II.

2017. március 30.

A medvehagyma szedése nem bonyolult, de igényel némi figyelmet és tapasztalatot, ezt a témát jártuk körül cikkünk korábbi részében. Áttekintettük mi az a medvehagyma, hol szedhető, mikor és hogyan. Ez a rész arról szól, mire figyeljünk, akár szedjük, akár vásároljuk, és mire, illetve hogyan használjuk fel a medvehagymát.

bears-garlic-323971_640

Először is azt ígértem, hogy elmondom, milyen veszélyeket tartogat a medvehagyma azok számára, akik akár maguk szedik, akár vásárolják, de mindenképpen fogyasztani szeretnék. Kezdjük is ezzel:

Figyelem! A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, melyet szigorúan tilos elfogyasztani, mert májkárosodást okozhat, legrosszabb esetben pedig akár halálozáshoz is vezethet! De szerencsére komoly botanikai ismeretek nélkül is van mód a két növény megkülönböztetésére, ha egy kicsit megdörzsöljük a leszedni, vagy megvásárolni kívánt levelet, és fokhagyma illata van, akkor nem tévedtünk, medvehagymával van dolgunk, bátran csapjunk le a nagyon érdekes és értékes csemegét!

A medvehagyma szedés szabályaira már kitértünk, de ha vásároljuk a medvehagymát, akkor is érdemes óvatosnak lennünk, csak olyan árustól vegyük, akinek van gyűjtési engedélye, vagy a csomagoláson lévő címkén fel van tüntetve a gyűjtő neve. Soha ne vásároljunk illegális árusoktól!

A medvehagyma fogyasztásával kapcsolatban kikértük Csupor Dezső, a szegedi egyetem farmakognóziai intézetének vezetője véleményét. Ennek alapján elmondható, hogy a medvehagyma összetételét tekintve nagyon hasonló a fokhagymához, ezért még várandósoknál vagy kisgyermekeknél sincs fogyasztási korlát. Véralvadásgátló-szedése esetén azonban vigyázni kell vele (és a fokhagymával is), mert fokozhatja azok hatását.

Élelmiszerbiztonsági szempontból rendkívül fontos, hogy feldolgozás előtt mindig alaposan tisztítsuk, mossuk meg a leveleket, hiszen bármilyen szennyeződés előfordulhat rajtuk.

A medvehagyma frissen a legfinomabb, de ha nem fogyasztjuk el rövid időn belül, akkor eltartható befőttesüvegben a hűtőben, vagy aprítva, sóval összekeverve, olajban, esetleg lezárt nejlonzacskóban lefagyasztva. Célszerű kisebb zacskókban, több adagban lefagyasztani, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Spárgasíp

eteltcsakokosan

Szeptemberi frissesség

eteltcsakokosan

Milyen vágódeszkát válasszunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató