A tél hazánkban is a narancsról szól, egyik fontos C-vitamin forrásunk, gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen fogyasztják. Lássunk két új lehetőséget, amivel feldobhatjuk az ünnepi menüsort.
Narancsdzsem
Ajándéknak is érdemes elkészíteni, de a karácsonyi süteményekbe is kipróbálhatjuk más lekvárok vagy dzsemek helyett – különleges íz-élményt ad.
Hozzávalók 5 db 3 dl-es üveghez
- 1 kg narancs
- 1 liter rostos narancslé
- 2 tasak dzsemfix, zselésítő anyag
- 1 kg kristálycukor
- 2 citrom leve
- ½-1 kg cukor
- 1 egész kisebb fahéj, 2 egész ánizs és 4-5 db szegfűszeg
A narancsokat megmossuk és meghámozzuk, majd felkockázzuk és egy nagy tálba félretesszük. Közben lábosba öntjük a narancslét és a fűszerekkel együtt felforraljuk, a 2 citrom levét is belefacsarjuk. A dzsmefixet ½ kg cukorral összekeverjük, majd a narancsdarabokkal is elkeverjük, végül az egészet a narancslébe zúdítjuk. Ilyenkor érdemes kóstolni és ízlés szerint a maradék cukorral ízesíteni. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk tovább a lekvárt, amely 5-8 perc alatt kezd sűrűsödni.
Az előkészített tiszta üvegeket tepsibe állítjuk és kétujjnyi vizet töltünk köréjük, hogy az üveg ne pattanjon meg a forróságtól. . A fűszereket kihalásszuk a főzetből és a dzsemet forrás közben kimerjük az üvegekbe. Lehetőleg töltsük tele mindet, csavarjuk rájuk a tetejét. Vagy fejre állítjuk 5 percre, vagy meleg dunsztban hagyjuk kihűlni.
Narancskrémleves
A hagyományos halászlé vagy húsleves helyett próbáljuk ki ezt a gyorsan elkészíthető levest!
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 3 ek liszt
- 2 narancs
- 1 citrom
- 1,5 l rostos narancslé
- fahéj, szegfűszeg
- kb 10 dkg citrom
- 2,5 dl tejszín
- 1 csésze mazsola
Használjunk bio citromot és narancsot, és csak alapos mosás után használjuk fel a héját. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk rajta a lisztet, óvatosan belereszeljük a 2 narancs és egy citrom héját – a fehér része ne kerüljön bele, mert keserű lesz. Öntsük fel a narancslével, dobjuk bele a fűszereket és ízlés szerint cukrot, majd hagyjuk felforrni és 5-7 percig rotyogni. Végül vegyük le a tűzről, halásszuk ki a fűszereket és öntsük bele a tejszínt. Hagyjuk kihűlni, mert hidegen érdemes tálalni.
A 2 narancsot szabadítsuk meg a maradék héjtól és kockázzuk föl. A mazsolát átválogatás és mosás után áztassuk be rumba, és ezeket kanalazzuk a tányérokba, mielőtt rámerjük a levest.
(Fotó: laptopkonyha.hu)
Tudta?
A nem bio citrusfélék külső felületkezelése engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és viaszbevonással történik. Ha mégis szeretnénk citrushéjat használni a süteményeinkben, vegyünk kandírozott termékeket, mert ezek kizárólag felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.
Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre!