Ételtcsakokosan

Narancsok az ünnepi asztalon

2016. december 12.

A tél hazánkban is a narancsról szól, egyik fontos C-vitamin forrásunk, gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen fogyasztják. Lássunk két új lehetőséget, amivel feldobhatjuk az ünnepi menüsort.

Narancsdzsemorange-1847865_640

Ajándéknak is érdemes elkészíteni, de a karácsonyi süteményekbe is kipróbálhatjuk más lekvárok vagy dzsemek helyett – különleges íz-élményt ad.

Hozzávalók 5 db 3 dl-es üveghez

  • 1 kg narancs
  • 1 liter rostos narancslé
  • 2 tasak dzsemfix, zselésítő anyag
  • 1 kg kristálycukor
  • 2 citrom leve
  • ½-1 kg cukor
  • 1 egész kisebb fahéj, 2 egész ánizs és 4-5 db szegfűszeg

A narancsokat megmossuk és meghámozzuk, majd felkockázzuk és egy nagy tálba félretesszük. Közben lábosba öntjük a narancslét és a fűszerekkel együtt felforraljuk, a 2 citrom levét is belefacsarjuk. A dzsmefixet ½ kg cukorral összekeverjük, majd a narancsdarabokkal is elkeverjük, végül az egészet a narancslébe zúdítjuk. Ilyenkor érdemes kóstolni és ízlés szerint a maradék cukorral ízesíteni. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk tovább a lekvárt, amely 5-8 perc alatt kezd sűrűsödni.

Az előkészített tiszta üvegeket tepsibe állítjuk és kétujjnyi vizet töltünk köréjük, hogy az üveg ne pattanjon meg a forróságtól. . A fűszereket kihalásszuk a főzetből és a dzsemet forrás közben kimerjük az üvegekbe. Lehetőleg töltsük tele mindet, csavarjuk rájuk a tetejét. Vagy fejre állítjuk 5 percre, vagy meleg dunsztban hagyjuk kihűlni.

Narancskrémleves80ac4d39ae15c658f2f3ebfdb3841e8b

A hagyományos halászlé vagy húsleves helyett próbáljuk ki ezt a gyorsan elkészíthető levest!

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 2 narancs
  • 1 citrom
  • 1,5 l rostos narancslé
  • fahéj, szegfűszeg
  • kb 10 dkg citrom
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 csésze mazsola

Használjunk bio citromot és narancsot, és csak alapos mosás után használjuk fel a héját. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk rajta a lisztet, óvatosan belereszeljük a 2 narancs és egy citrom héját –  a fehér része ne kerüljön bele, mert keserű lesz. Öntsük fel a narancslével, dobjuk bele a fűszereket és ízlés szerint cukrot, majd hagyjuk felforrni és 5-7 percig rotyogni. Végül vegyük le a tűzről, halásszuk ki a fűszereket és öntsük bele a tejszínt. Hagyjuk kihűlni, mert hidegen érdemes tálalni.

A 2 narancsot szabadítsuk meg a maradék héjtól és kockázzuk föl. A mazsolát átválogatás és mosás után áztassuk be rumba, és ezeket kanalazzuk a tányérokba, mielőtt rámerjük a levest.

(Fotó: laptopkonyha.hu)

Tudta?

A nem bio citrusfélék külső felületkezelése engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és viaszbevonással történik.  Ha mégis szeretnénk citrushéjat használni a süteményeinkben, vegyünk kandírozott termékeket, mert ezek kizárólag felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.

Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre!

receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

9 ok, amiért érdemes magunkra főzni

eteltcsakokosan

Vajon mi az a kuszkusz?

eteltcsakokosan

Egy különleges hagymaféle: a póréhagyma

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató