Ételtcsakokosan

Narancsok az ünnepi asztalon

2016. december 12.

A tél hazánkban is a narancsról szól, egyik fontos C-vitamin forrásunk, gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen fogyasztják. Lássunk két új lehetőséget, amivel feldobhatjuk az ünnepi menüsort.

Narancsdzsemorange-1847865_640

Ajándéknak is érdemes elkészíteni, de a karácsonyi süteményekbe is kipróbálhatjuk más lekvárok vagy dzsemek helyett – különleges íz-élményt ad.

Hozzávalók 5 db 3 dl-es üveghez

  • 1 kg narancs
  • 1 liter rostos narancslé
  • 2 tasak dzsemfix, zselésítő anyag
  • 1 kg kristálycukor
  • 2 citrom leve
  • ½-1 kg cukor
  • 1 egész kisebb fahéj, 2 egész ánizs és 4-5 db szegfűszeg

A narancsokat megmossuk és meghámozzuk, majd felkockázzuk és egy nagy tálba félretesszük. Közben lábosba öntjük a narancslét és a fűszerekkel együtt felforraljuk, a 2 citrom levét is belefacsarjuk. A dzsmefixet ½ kg cukorral összekeverjük, majd a narancsdarabokkal is elkeverjük, végül az egészet a narancslébe zúdítjuk. Ilyenkor érdemes kóstolni és ízlés szerint a maradék cukorral ízesíteni. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk tovább a lekvárt, amely 5-8 perc alatt kezd sűrűsödni.

Az előkészített tiszta üvegeket tepsibe állítjuk és kétujjnyi vizet töltünk köréjük, hogy az üveg ne pattanjon meg a forróságtól. . A fűszereket kihalásszuk a főzetből és a dzsemet forrás közben kimerjük az üvegekbe. Lehetőleg töltsük tele mindet, csavarjuk rájuk a tetejét. Vagy fejre állítjuk 5 percre, vagy meleg dunsztban hagyjuk kihűlni.

Narancskrémleves80ac4d39ae15c658f2f3ebfdb3841e8b

A hagyományos halászlé vagy húsleves helyett próbáljuk ki ezt a gyorsan elkészíthető levest!

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 2 narancs
  • 1 citrom
  • 1,5 l rostos narancslé
  • fahéj, szegfűszeg
  • kb 10 dkg citrom
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 csésze mazsola

Használjunk bio citromot és narancsot, és csak alapos mosás után használjuk fel a héját. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk rajta a lisztet, óvatosan belereszeljük a 2 narancs és egy citrom héját –  a fehér része ne kerüljön bele, mert keserű lesz. Öntsük fel a narancslével, dobjuk bele a fűszereket és ízlés szerint cukrot, majd hagyjuk felforrni és 5-7 percig rotyogni. Végül vegyük le a tűzről, halásszuk ki a fűszereket és öntsük bele a tejszínt. Hagyjuk kihűlni, mert hidegen érdemes tálalni.

A 2 narancsot szabadítsuk meg a maradék héjtól és kockázzuk föl. A mazsolát átválogatás és mosás után áztassuk be rumba, és ezeket kanalazzuk a tányérokba, mielőtt rámerjük a levest.

(Fotó: laptopkonyha.hu)

Tudta?

A nem bio citrusfélék külső felületkezelése engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és viaszbevonással történik.  Ha mégis szeretnénk citrushéjat használni a süteményeinkben, vegyünk kandírozott termékeket, mert ezek kizárólag felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.

Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre!

receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Babaételek házilag, mire figyeljünk?

eteltcsakokosan

Az egészséges bodzaszörp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató