A csecsemők és kisgyermekek élelmezésének szabályozása az élelmiszerjog területén jóval szigorúbb követelményeket tartalmaz, mint a felnőttek számára készült élelmiszerekre vonatkozóan.
Magától értetődő, hogy az otthoni háztartásban is jóval körültekintőbb módon kell a kisbabáknak szánt ételeket elkészíteni, az ehhez szükséges alapanyagokat megválogatni az elkészítés, a főzés körülményeit megteremteni. Egyik legfontosabb feltétel a konyhai eszközök és berendezések valamint magának a konyha helyiségének megfelelő higiéniája.
Másik nagyon fontos „szabály”, hogy egészséges, friss növényi illetve a későbbiekben állati eredetű alapanyagokat használjunk fel, lehetőleg só- és cukormentesen (szükség esetén is csak minimális adagolással) elkészítve. A közfogyasztásra szánt bébiételekre vonatkozó jogszabályok tiltják a színezékek, tartósítószerek, édesítőszerek használatát, az otthoni baba-ételek elkészítésénél viszont mindenféle adalékanyagot módunkban áll mellőzni, amit a gyermek egészsége érdekében meg is kell tenni, ezzel is ellensúlyozva a manapság egyre gyakoribb ételérzékenység kialakulását.
Ajánlás:
- életkornak megfelelő alapanyag kiválasztása
- allergének kerülése
- friss, megbízható helyről származó alapanyagok kiválasztása
- megfelelően tárolt alapanyagok beszerzése
- alapanyagok otthoni tárolása (elkülönített, hűtött)
- munkálatok előtti kézmosás
- tiszta edények, eszközök felhasználása
- az alapanyagok alapos megmosása –darabolás, hámozás előtt és után
- alapanyagok előkészítésének elkülönítése (zöldséges-húsos vágódeszka)
- zöldségek, gyümölcsök minél kevésbé feldolgozott formában történő felhasználása
- zöldségek, gyümölcsök vitamin tartalmának megtartása, alacsony hőfokon, rövid ideig történő párolása
- zöldségek, gyümölcsök saját ízének megismertetése (cukor és só használat nélkülözése)
- az elkészült étel utószennyeződéstől történő védelmének megtartása
- a megmaradt étel hűtött körülmények között történő tárolása: elfogyasztása lehetőleg aznap, maximum másnap történjen
- a fagyasztás nem javasolt (vitamin tartalom csökken)