Ételtcsakokosan

Babaételek házilag, mire figyeljünk?

2019. augusztus 20.

A csecsemők és kisgyermekek élelmezésének szabályozása az élelmiszerjog területén jóval szigorúbb követelményeket tartalmaz, mint a felnőttek számára készült élelmiszerekre vonatkozóan.

Magától értetődő, hogy az otthoni háztartásban is jóval körültekintőbb módon kell a kisbabáknak szánt ételeket elkészíteni, az ehhez szükséges alapanyagokat megválogatni az elkészítés, a főzés körülményeit megteremteni. Egyik legfontosabb feltétel a konyhai eszközök és berendezések valamint magának a konyha helyiségének megfelelő higiéniája.
Másik nagyon fontos „szabály”, hogy egészséges, friss növényi illetve a későbbiekben állati eredetű alapanyagokat használjunk fel, lehetőleg só- és cukormentesen (szükség esetén is csak minimális adagolással) elkészítve. A közfogyasztásra szánt bébiételekre vonatkozó jogszabályok tiltják a színezékek, tartósítószerek, édesítőszerek használatát, az otthoni baba-ételek elkészítésénél viszont mindenféle adalékanyagot módunkban áll mellőzni, amit a gyermek egészsége érdekében meg is kell tenni, ezzel is ellensúlyozva a manapság egyre gyakoribb ételérzékenység kialakulását.
Ajánlás:

  • életkornak megfelelő alapanyag kiválasztása
  • allergének kerülése
  • friss, megbízható helyről származó alapanyagok kiválasztása
  • megfelelően tárolt alapanyagok beszerzése
  • alapanyagok otthoni tárolása (elkülönített, hűtött)
  • munkálatok előtti kézmosás
  • tiszta edények, eszközök felhasználása
  • az alapanyagok alapos megmosása –darabolás, hámozás előtt és után
  • alapanyagok előkészítésének elkülönítése (zöldséges-húsos vágódeszka)
  • zöldségek, gyümölcsök minél kevésbé feldolgozott formában történő felhasználása
  • zöldségek, gyümölcsök vitamin tartalmának megtartása, alacsony hőfokon, rövid ideig történő párolása
  • zöldségek, gyümölcsök saját ízének megismertetése (cukor és só használat nélkülözése)
  • az elkészült étel utószennyeződéstől történő védelmének megtartása
  • a megmaradt étel hűtött körülmények között történő tárolása: elfogyasztása lehetőleg aznap, maximum másnap történjen
  • a fagyasztás nem javasolt (vitamin tartalom csökken)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csináld magad savanyú káposzta

eteltcsakokosan

Ezekre figyelj citrusfélék fogyasztása előtt!

eteltcsakokosan

Krumpli-e az édesburgonya?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató