Ételtcsakokosan

Babaételek házilag, mire figyeljünk?

2019. augusztus 20.

A csecsemők és kisgyermekek élelmezésének szabályozása az élelmiszerjog területén jóval szigorúbb követelményeket tartalmaz, mint a felnőttek számára készült élelmiszerekre vonatkozóan.

Magától értetődő, hogy az otthoni háztartásban is jóval körültekintőbb módon kell a kisbabáknak szánt ételeket elkészíteni, az ehhez szükséges alapanyagokat megválogatni az elkészítés, a főzés körülményeit megteremteni. Egyik legfontosabb feltétel a konyhai eszközök és berendezések valamint magának a konyha helyiségének megfelelő higiéniája.
Másik nagyon fontos „szabály”, hogy egészséges, friss növényi illetve a későbbiekben állati eredetű alapanyagokat használjunk fel, lehetőleg só- és cukormentesen (szükség esetén is csak minimális adagolással) elkészítve. A közfogyasztásra szánt bébiételekre vonatkozó jogszabályok tiltják a színezékek, tartósítószerek, édesítőszerek használatát, az otthoni baba-ételek elkészítésénél viszont mindenféle adalékanyagot módunkban áll mellőzni, amit a gyermek egészsége érdekében meg is kell tenni, ezzel is ellensúlyozva a manapság egyre gyakoribb ételérzékenység kialakulását.
Ajánlás:

  • életkornak megfelelő alapanyag kiválasztása
  • allergének kerülése
  • friss, megbízható helyről származó alapanyagok kiválasztása
  • megfelelően tárolt alapanyagok beszerzése
  • alapanyagok otthoni tárolása (elkülönített, hűtött)
  • munkálatok előtti kézmosás
  • tiszta edények, eszközök felhasználása
  • az alapanyagok alapos megmosása –darabolás, hámozás előtt és után
  • alapanyagok előkészítésének elkülönítése (zöldséges-húsos vágódeszka)
  • zöldségek, gyümölcsök minél kevésbé feldolgozott formában történő felhasználása
  • zöldségek, gyümölcsök vitamin tartalmának megtartása, alacsony hőfokon, rövid ideig történő párolása
  • zöldségek, gyümölcsök saját ízének megismertetése (cukor és só használat nélkülözése)
  • az elkészült étel utószennyeződéstől történő védelmének megtartása
  • a megmaradt étel hűtött körülmények között történő tárolása: elfogyasztása lehetőleg aznap, maximum másnap történjen
  • a fagyasztás nem javasolt (vitamin tartalom csökken)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Juhhúst az ünnepi asztalra

eteltcsakokosan

Hűsítő gyümölcs és zöldséglevek

eteltcsakokosan

Nyaralás idejére ezek maradhatnak a hűtőben

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató