Ételtcsakokosan

Az egészséges bodzaszörp

2018. május 24.

Folyamatosan érnek meg a finomabbnál finomabb gyümölcsök és nyílnak ki az ehető virágok, amelyekből kitűnő szörpöket lehet készíteni. A házi szörp előnye, hogy pontosan tudjuk, hogy friss, egészséges növény felhasználásával, akár tartósítószer- és cukormentesen készül.


bodzaszörp
Cikkünkben a bodzát vesszük nagyító alá, amely amellett, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges is.
Gyógyító virág
A bodza jó ízű, kellemes az illata, egészséges, sőt még a gyerekek is szeretik. A nyár közeledtével nyíló fehér virágzatának C-vitamin-tartalma jelentős, a belőle készült főzet kiválóan alkalmas különböző légúti megbetegedések, a megfázás és az erős köhögés gyógyítására. Kedvelt alapanyaga a nyugtató és vízhajtó teáknak, valamint borogatásként gyulladások ellen is hatásos. Ezenkívül flavonoidokban is gazdag, ezért nagyszerű méregtelenítő, frissíti a vérkeringést és tisztítja az ereket.
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok
A bodzaszörp az egyik legegészségesebb nyári hűsítő ital, amelyben a bodzavirág minden jótékony hatása benne van. Cukor nélkül, édesítőszerekkel készítve anyagcsere-javító hatásának köszönhetően a fogyókúrák remek kiegészítője. Bár a bodza szinte mindenhol megterem, inkább az utaktól távolabbi helyeken érdemes a virágokat leszedni, mert ezek kevésbé szennyezettek. Csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk le. Legjobb nem tépni, hanem ollóval vagy éles késsel szedni azokat, hogy ne hullassák el a virágport. Virággal felfelé tegyük a kosárba, műanyag zacskóban könnyen bepállik a növény, ezért az nem alkalmas a gyűjtésre. Tiszta kézzel, tiszta felületen dolgozzunk, a befőzéshez szükséges edényeinket – ha szükséges – használat előtt mosogassuk el. A virágokat alaposan rázzuk ki, hogy a bogarak kiessenek belőlük, majd tartsuk folyó víz alá, hogy a szennyeződéseket is lemossuk. Tiszta csapvizet használjunk az elkészítéshez. Mivel a citromot héjával együtt használjuk fel és a felületkezelésre használt szereket a héjról mosással nem lehet eltávolítani, ezért érdemes biogyümölcsöt vásárolni. Természetesen így is szükséges a citromot felhasználás előtt folyóvíz alatt alaposan megmosni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Húsmentes hétköznapok

eteltcsakokosan

Mire jó az ételhőmérő?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató