Ételtcsakokosan

Mosogatógép tisztítása

2016. június 7.

13069010744_951f29ca3cA tavaszi nagytakarítás kapcsán korábbi cikkünkben a hűtőszekrény takarításához adtunk tippeket, most következzen a mosogatógép, melyet sokan a legjobb barátjuknak gondolják, hiszen rengeteg terhet le tud venni az ember válláról és még időt, sőt vizet is spórol nekünk.

Míg a mosogató szem előtt van és ideális esetben minden használat után kitöröljük, addig a mosogatógép belsejéről ez kevésbé mondható el. Érdemes rendszeresen kitisztítani ezt a berendezést is, hiszen ezáltal hosszabb lesz az élettartama és élelmiszer-biztonsági szempontból sem utolsó, hogy evőeszközeink, edényeink milyen helyen várnak a megtisztulásra.

  1. A készüléket tisztítás előtt mindenképp áramtalanítsuk, ha vannak benne edények, evőeszközök, tányérok, azokat vegyük ki és tegyük a helyükre.
  2. Ha a szűrők, szórókarok elszennyeződtek, akkor nem várhatunk megfelelő hatásfokú tisztítást a berendezéstől, éppen ezért ezekre fokozottan figyeljünk. A szűrőket ki lehet venni a gépből, ezeket folyó víz alatt tisztítsuk meg. A szórókarokat legegyszerűbben egy kefe segítségével tudjuk megtisztítani. A szűrőket egyébként érdemes minden mosogatás után megtisztítani.
  3. A mosogatógép belsejét egy puha, ecetbe mártott ronggyal töröljük ki, nézzük meg a vízgyűjtőnél nincs-e ételmaradék vagy egyéb szennyeződés.
  4. Ne hagyjuk ki az ajtónál található, valamint a tisztítószertartálynál található tömítéseket sem, mert itt is megbújhatnak ételmaradékok.
  5. Ha nem beépített mosogatógépünk van, akkor a készülék külsejét puha, nedves ronggyal töröljük át, de csak semleges tisztítószert használjunk.
  6. Érdemes 2-3 havonta edények nélkül egy erősen szennyezett edényekhez alkalmas programot lefuttatni mosogatószer betöltésével.
  7. A mosogatógép ajtaját mindig hagyjuk résnyire nyitva, így megakadályozhatjuk a penész és a kellemetlen szagok kialakulását.

Fontos: Tisztítás, takarítás előtt mindig olvassuk el a használati útmutatót!
Kép forrása: flickr.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Amikor a befőzésre kerül a sor

eteltcsakokosan

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

Miért értékes táplálék a hal?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató