Ételtcsakokosan

Modern újdonságok a konyhában

2015. május 5.
4reszelő-400x318

Gyorsan fejlődő világunkban a konyhát és a főzést sem kerülhetik el az újítások. Bemutatunk pár eszközt, ami megváltoztatja az eddigi szokásainkat, valamint örök érvényű élelmiszerbiztonsági jó tanácsokkal szolgálunk melléjük.

Reszelő

4reszelő-400x318

Mindegyik megszokott reszelőtípus megtalálható ebben a helytakarékos csomagban, amely még biztonságos is az alátámasztásnak köszönhetően, hiszen nem csúszik ki a reszelő a kezünkből.
Tipp: a reszelőket nehéz elmosni, figyeljünk arra, hogy minden kis mélyedés kitisztuljon, megfelelő eszköz erre a mosogatókefe.
Tárolás

csipesz-400x400

Mind a kamrában, mind a mélyhűtőben címkézzük fel a dobozokat, zacskókat, hogy tudjuk mikor tettük el. A házilag eltett élelmiszerek esetében figyeljünk a fogyaszthatósági időre, így tartsunk be pár szabály:

  • A megvásárolt mélyhűtött élelmiszerek -18 C-on a jelölés szerinti ideig tárolhatók. A házilag lefagyasztott élelmiszerek esetében a húsok, blansírozott (előfőzött) zöldségek és gyümölcsök 9-12 hónapig, készételek 2-4 hónapig, a lefagyasztott, kiszáradás ellen jégpáncéllal védett  hal 2 hónapig többnyire változatlan minőségű marad,  és felengedést követően még biztonságosan fogyasztható. Sokat javít az eltarthatóságon, ha a a fagyasztásra szánt  élelmiszerekkel tisztán bánunk, és fagyasztás előtt gondosan, légmentesen becsomagoljuk.
  • házi befőtt, savanyúság, lekvárok általában 12 hónapig elállnak, de nem ritka, hogy egyes alacsony víztartalmú lekvárok évekig elállnak kitűnő minőségben ( pl. szilvalekvár, barack-lekvár)   Ezeknél a beszáradásból  látjuk, hogy hosszú  ideje állt a polcon, bár ettől még fogyaszthatók,
  • tésztát, rizst általában az eredeti, bontatlan csomagolásban tároljuk,  a bontott csomagolást érdemes jelöléssel ellátni (lásd képen)
  • mákot, olajos magvakat szövetzsákokban tároljunk, figyelve, hogy ne avasodjanak meg, az olajos magvakat látogató molyok ellen és az avasodás lassítására  jó megoldás a fagyasztva tárolás,
  • száraz hüvelyeseket pl. babot, borsót, lencsét,
  • almát, hagymát, burgonyát jól szellőző helyen, kosarakban érdemes tárolni

Tipp: tavaszi és őszi nagytakarításkor nézzük át a kamrát, mélyhűtőt és a címkék alapján ellenőrizzük az eltevés dátumát. A régi élelmiszereket használjuk föl, míg a nagyon régi, romlási jeleket mutató  élelmiszereket dobjuk ki. Dobjuk ki azokat az élelmiszereket is, amelyekben már nem bízunk, és nem fogyasztanánk el szívesen, mivel a további tárolásuk csak a kamra zsúfoltságát eredményezi.

Rend és tisztaság

hulladék_gyujtő-400x400

A fiókra erősíthető praktikus tálba besöpörhetjük és gyűjthetjük a kenyérmorzsát, zöldség és gyümölcs hámozott héját vagy csomagolóanyagot, amelyet egy mozdulattal dobhatunk a komposztálóba vagy a szemetesbe.

Tipp: A konyhai felületeket erre a célra elkülönített törlőszivaccsal tisztítsuk, ecetes vagy hipós vízzel.

 
Elkészítést segítő eszközök

vagodeszka-400x397

Amennyiben kicsi a konyha, vagy gyorsan szeretnénk megmosni és felszeletelni a zöldséget és gyümölcsöt, a mosogató dézsára helyezhető vágódeszka és csepegtető/tároló kosár megkönnyíti az előkészületeket.

Tipp: minden élelmiszerfajtának külön vágódeszkája legyen. Legalább az alábbiaknak legyen külön deszkája:

  • egy a nyers húsoknak
  • egy a zöldségeknek, gyümölcsöknek
  • egy a készételeknek
  • egy a kenyérféléknek.

taska-400x400

Divatosak az ázsiai konyhából is ismert töltött zsebek, batyuk, vagy gondoljunk csak a pozsonyi kiflire. Sokkal gyorsabban lezárhatjuk a tasakokat egy ilyen szerkezet segítségével.

Tipp: minden konyhai felület legyen tiszta és használat után alaposan mossunk el és szárítsunk meg minden eszközt.

Helytakarékos megoldások

Sok esetben a konyha kis helyiség, így minden helytakarékos ötletes megoldás segítség a háziasszonyoknak.

kesek-400x244

Teljes késkészlet egy kis vágódeszka méretű helyen? Lehetséges!

habverő-400x400

A konyhai eszközök fiókjában sok helyet foglal a habverő, egy kinyitható változat nagy segítséget jelent felhasználójának.

lapos-reszelő-400x345

Másik helytakarékos eszköz a reszelő!

tálka-200x125

A tálaló edények új generációja, amely megoldja a feleslegessé vált héj és mag elhelyezését, legyen szó pisztáciáról, olivabogyóról, szőlőről, tökmagról, csoki vagy cukorka csomagolópapírjáról. A felső tálkában tálalni lehet, az alsó tálkát egyből lehet a szemétbe borítani.

Tipp: érdemes minden személynek külön edényt adni , nem közös tálat használni.

Modern kütyük

melegito-400x300

Ezek a speciális kanalak a leves, kávé melegen tartására szolgálnak, elemmel működnek és bekapcsolás után a fény váltakozása jelzi a megfelelő hőfokot. Használat után ezeket is alaposan el kell mosni, és meg kell szárítani.

fakanál-400x252

Lassan többen olvassák a recepteket táblagépeken vagy okostelefonokon, mint receptkönyvből, így a lisztes, gyümölcsleves ujjunkkal nem maszatolunk össze semmit, hanem helyette az érintő fakanalat használhatjuk a görgetéshez, esetleg a saját recept begépeléséhez. Ezt a fakanalat azonban ne használjuk az ételek készítésénél.

mérce-400x356

Amikor fontos a pontos adagolás, könnyebb egy kézi mérőeszközt használni, mint egy nagy mérleget. Már ilyet is kitaláltak!

Távoli jövő

A távoli jövőre nézve, reménykedhetünk, hogy olyan különböző eszközök lesznek elérhetőek a hétköznapi fogyasztók számára is, amik az élelmiszerek összetételét gyorsan és pontosan meghatározzák, ezeknek az eszközöknek a  fejlesztésén még dolgoznak a cégek.

bárd-400x239

tellspec-400x281

Források:

http://www.architecturendesign.net/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tüskés barátunk a szeder

eteltcsakokosan

A sokoldalú csicseriborsó

eteltcsakokosan

Fogyasszunk-e étrend-kiegészítőket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató