Ételtcsakokosan

Csomagolva vagy anélkül? – 3. rész

2016. szeptember 2.

Ha sajtot vagy felvágottat szeretnénk vásárolni, akkor többnyire két értékesítési formában juthatunk hozzá. Beszerezhetjük a csemegepultból, ahol hagyományos kiszolgálással adják át nekünk a vitrinből kiválasztott élelmiszert, vagy választunk az önkiszolgáló pultokból, az előre csomagolt termékek közül. Komoly dilemma, hogy melyiket válasszuk? Elsősorban élelmiszer-biztonsági szempontokból nézve, összegyűjtöttük, mik az előnyök és hátrányok, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk a döntésben. Utolsó cikkünk következik a témában.

Csemegepult

felvagottaspult-1aA csemegepultból vásárlás előnye, hogy akkora mennyiséget vehetünk, amennyire pontosan szükségünk van. Előny, hogy  kérhetjük a terméket szeletelés nélkül is, vagy vékonyabb, esetleg vastagabb szeletekben.  A másik két korábbi lehetőséghez képest, többnyire  ez a megoldás az olcsóbb. Mindennapi fogyasztásra alkalmas mennyiségeket érdemes így megvásárolni. Hátrány, hogy több napos tárolásra ezek a csemegepultban szeletelt termékek nem alkalmasak. A rúdban megvásárolt kolbász, szalámi és egészben vásárolt sajt ez alól kivétel, de érdemes ilyenkor a címkét  is elkérni. Fontos előny, hogy kevésbé környezetszennyező ez a megoldás.

Az élelmiszerüzletekben a csemegepultoknál eltérő értékesítő rendszerek, szokások vannak. Egyes helyeken előre felszeletelnek egy tálcányi felvágottat és abból adagolnak a vásárlónak, míg más helyeken a vásárló kérésére, frissen szeletelnek. Sokan nem bíznak a csemegepultban található előre szeletelt felvágottakban, mivel nem tudják mikor történt a szeletelés, illetve adagolás közben alulról, régen szeletelt felvágottat adhatnak. A nagy forgalmú helyeken ez a módszer biztonságos. Vannak, akik a szeletelő gépben nem bíznak, mivel nem tudják milyen gyakran tisztítják.

Ne legyenek aggodalmaink, hiszen szigorú tisztasági és higiéniai szabályoknak kell megfelelni a boltoknak is. Ha bármilyen kétségünk lenne, merjünk kérdezni, merjünk szólni az eladónak vagy az üzletvezetőnek!

Ugyanakkor számoljunk vele, hogy a vásárlás több időt igényel, mert a sorban állás mellett, a termékinformációk beszerzése is aktivitást, odafigyelést kíván tőlünk. Mivel a csomagolás jelölést nem tartalmaz, meg kell kérdeznünk az eladót, vagy meg kell keresnünk az információ átadására kijelölt dolgozót, informáló pultot, esetleg érintő képernyőt. Élelmiszer intoleranciában, élelmiszer allergiában szenvedőknek ezt a vásárlási formát csak megbízható helyen javasoljuk.

Vannak üzletek, ahol a vásárlás gyorsítása érdekében, a vevők távollétében előre becsomagolják a sajtokat és felvágottakat. Ezt nevezzük kereskedelmi előrecsomagolásnak.  A sorban állást elkerülhetjük, de a tárolásra, származásra, gyártásra és eltarthatóságra vonatkozó információt nem mindig kapjuk meg egyidejűleg. A hiányzó információk esetében úgy számoljunk a termékek lejáratával, mintha a csemege pultból vásároltunk volna.

Mire kell figyelni egy boltban, arról itt tudhat meg részleteket:

A kép illusztráció, forrás: jokaja.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miben más mint a többi?…

eteltcsakokosan

Mákszemnyi igazságok a mákról

eteltcsakokosan

Az egészséges bodzaszörp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató