Ételtcsakokosan

10 dolog, amit a burgonyáról tudni érdemes

2017. október 2.

Bár a burgonya mindössze 200 éve része a magyar konyhának, mégis egyik legkedveltebb és legváltozatosabban elkészíthető eleme. Gondoljunk csak a főtt krumplira, a hagymás krumplira, a sült krumplira, a héjában sült krumplira, a steak burgonyára, a krumplipürére, a rakott krumplira, vagy a röszti-tócsni-lapcsánka néven önmagában is ezer recept szerint elkészíthető csodára. Tudjon meg többet erről a sokoldalúan felhasználható növényről!

potatoes-1585075_640

  1. A burgonya (Solanum tuberosum) a burgonyafélék családjába (Solanaceae) tartozó növény. A Solanum nemzetség mintegy kétezer fajt foglal magában. A burgonyát főleg gumójának keményítőtartalmáért termesztik világszerte. Apró, lágy szárú cserje, amelynek föld alatti részéből nőnek ki a gyökerek és a tarackok. A tarack csúcsának megvastagodásával alakul ki a gumó.
  2. A krumpli szavunk a német „krumpir” szóból ered, amelynek jelentése földi körte. Ezen kívül még számos elnevezése létezik: kolompér, krumpér, kukulyó, bolyóka, grulya, tojórépa, pityere, svábtök, pityirkó, földimagyaró
  3. A burgonyát Peru és Chile őslakosai már több mint ötezer éve ismerik. Európába először az 1540-es években került, de Magyarországon csupán az 1815-ös éhínség idején vált ismeretessé. Nagy tápanyagtartalma miatt kiváló táplálékot jelentett. 1920-ban már világhírűvé váltak a burgonyanemesítő központjaink.
  4. C-vitamin-tartalmánál fogva a hajósok a skorbut elleni védekezésben is fogyasztották. A nyers nyári burgonyában található a legtöbb C-vitamin, míg a hőkezelt változatok közül a héjában sült tartalmazza nagy mennyiségben. Ezenkívül sok B1- (140 μg/100 g a nyári burgonyában, 70 μg/100 g a téli burgonyában) és B2-vitamin (28 μg/100 g a nyári burgonyában, 40 μg/100 g a téli burgonyában), kálium (300 mg/100 g nyári burgonyában, 340 mg/100 g a téli burgonyában) és foszfor (57 mg a nyári burgonyában, 55 mg a téli burgonyában) található benne. 100 gramm burgonya energiatartalma 94 kcal, fehérjetartalma 2,5 gramm, zsírtartalma elhanyagolható (0,3 g), szénhidráttartalma 18,4 gramm, míg rosttartalma 3 gramm.
  5. A burgonya szinte minden diétába beilleszthető. Nyers leve gyulladáscsökkentő hatású, míg nagy káliumtartalma segíti az egészséges szívműködést. Nem csupán belsőleg, hanem külsőleg is sok jótékony tulajdonsága van: a nyers burgonya csökkenti a szem körüli duzzanatot, enyhíti a leégett bőr panaszait, illetve nyers levét pattanások kezelésére is használják.
  6. A burgonya keményítőtartalmából készül a krumplicukor: híg savval nyomás alatt főzik, majd bepárlás és lehűlés után nyeri el végleges, kristályos szerkezetét.
  7. Érdekesség, hogy az édesburgonya nem a burgonyafélék családjába tartozik, csupán hasonló kinézete miatt nevezik így. A batátának nagy a szénhidrát-, fehérje-, béta-karotin-, B6- és C-vitamin-tartalma, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet. A kék burgonyára viszont a burgonya összes tulajdonsága jellemző, egy különbséggel: nagy az antioxidánstartalma, így a megelőzési célú (preventív) táplálkozás fontos része. Kék színét az antocianidin nevű vegyület adja, amely a vörös káposztában, padlizsánban, céklában és bizonyos szőlőfajtákban is megtalálható.
  8. Világszerte 2008-ban tartották a burgonya évét, amelynek keretében számos rendezvényre és burgonyát népszerűsítő programra került sor.
  9. A burgonyához számos babona, hiedelem is kapcsolódik. Írországban sokáig hittek abban, hogy ha a várandós nő éjszaka burgonyát eszik, a születendő gyermek vízfejűségben fog szenvedni. Míg a XVII. század elején Franciaországban azt gondolták, hogy a burgonya leprát okoz, ezért betiltották a termesztését. Skóciában a papok a nemiséget szimbolizáló burgonyát hozták összefüggésbe a bűnbeeséssel, ezért óvták a híveket a gumó fogyasztásától.
  10. A burgonyát nem csupán étkezési célokra használják, hanem a szeszgyártás egyik alapanyaga is. Burgonyából először 1769-ben főztek alkoholt az Erdélyi Földművelő Egyesület ülésén. Oroszországban, Lengyelországban és Ukrajnában a burgonyapálinka a kedvelt italok közé tartozik.

 
Forrás: MDOSZ ÚjDiéta magazin

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vegyél számba!

eteltcsakokosan

Fenyőrügyszirup

eteltcsakokosan

Környezettudatosan a konyhában is!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató