A tavasz a megújulás évszaka, míg az ősz a télre készülés időszaka, így ilyenkor érdemes kitakarítani a lakást és azon belül nagy hangsúlyt helyezni a hűtőre és kamrára, átnézni a konyhai fiókokat és szekrényeket és megszabadulni a fölösleges dolgoktól.
1. Fa eszközök
A konyhai eszközök esetében először a fa eszközöket nézzük át: ki kell dobni a fából készült kanalakat, csipeszeket és vágódeszkát, ha berepedezett, szálkásodik, rétegekben jön föl. Azért nem biztonságosak, mert a repedésekben és a feljövő rétegek között megtelepednek a kórokozók, amik a következő használatkor az élelmiszert szennyezhetik.
Ennek elkerülése érdekében a fa eszközöket:
- ne tegyük mosogatógépbe
- ne hagyjuk hosszan ázni mosogatás előtt
- főzés közben ne hagyjuk benne a rotyogó ételben.
Mit válasszunk?
- keményfából készült eszközöket
- keressük a minőségi termékeket
Élelmiszer-biztonsági tanács:
Több vágódeszkánk legyen! Külön a nyers húsoknak és külön a készételeknek, zöldségeknek-gyümölcsöknek.
További információ: http://eteltcsakokosan.hu/2016/01/miert-van-fabol-a-fakanal/ )
2. Teflon edények
A konyhai eszközök, edények következő átnézendő csoportja: a teflon edények. Ha már karcosak, kisebb darabok hiányoznak a felületéből, akkor ki kell dobni, mert káros anyagok kerülhetnek az ételbe főzés közben.
A sérülése elkerülése érdekében:
- használjunk fa, vagy műanyag eszközöket, hogy ne fémből készült kanállal, csipesszel érintkezzen a felület, mert könnyen felsértheti a teflont
Mit válasszunk?
Vehetünk mázas vagy tömör vasserpenyőket, amik kevésbé sérülékenyek a fémeszközökkel szemben.
3. Műanyag edények
Az elszíneződött, megolvadt, elöregedett vagy karcos műanyag dobozokat már ne tároljuk tovább.
Ha nem tudjuk felhasználni növényültetéshez, dísztárgynak vagy más – nem élelmiszerhez kapcsolódó – módon, akkor dobjuk ki a szelektív hulladékgyűjtőbe mindet.
Mit válasszunk?
Élelmiszerek tárolásra a fedeles üvegedényeket a legalkalmasabbak.
4. Nejlon zacskók
A boltokban a péksüteményt, a zöldségeket, a hentes pultnál a nyers húsokat és sok helyen a becsomagolt felvágottakat is a jól ismert átlátszó nejlon zacskókba teszik, tesszük. Ezeket ne tartogassuk, gyűjtsük egy csomóba és dobjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe.
Mit válasszunk?
Mivel ezeket a zacskókat újra élelmiszer tárolására szokták használni, így uzsonnás doboz, szalvéta vagy alufólia tudja biztonságosan helyettesíteni.
A nejlon zacskók kapcsán eszünkbe jutnak a bevásárló zacskók: hamar kiszakadnak, elöregednek. egyes helyeken visszaváltják egy új zacskóra, de hasznosabb. ha rászokunk a kimosható szövet vagy lebomló anyagból készült táskák, szatyrok használatára.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Használjunk eltérő színű táskákat a különböző élelmiszercsoportokhoz pl.: kék színűt a nyers húsokhoz, fagyasztott élelmiszerekhez; zöldet a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, stb.
- Vásárláskor a nyers húsokat, halat előbb mindig tegyük be egy-egy zacskóba, így a kicsöpögő lé nem szennyezi a többi élelmiszert, közben pedig a táska sem fog koszolódni.
- Vásárlást követően a táskákat sose rakjuk a konyhaasztalra vagy a pultra, aljuk ugyanis koszos lehet.
- Gyakran mossuk ki a táskákat, amennyiben anyaguk engedni, vasaljuk is ki.
- A táskákat tartsuk tiszta, száraz helyen.
Fotó: bolegaindia.com