Ételtcsakokosan

Mitől szabaduljunk meg nagytakarításkor?

2016. április 7.

A tavasz a megújulás évszaka, míg az ősz a télre készülés időszaka, így ilyenkor érdemes kitakarítani a lakást és azon belül nagy hangsúlyt helyezni a hűtőre és kamrára, átnézni a konyhai fiókokat és szekrényeket és megszabadulni a fölösleges dolgoktól.

de-cluttring-kitchen-post_1361008129

1. Fa eszközök

A konyhai eszközök esetében először a fa eszközöket nézzük át: ki kell dobni a fából készült kanalakat, csipeszeket és vágódeszkát, ha berepedezett, szálkásodik, rétegekben jön föl. Azért nem biztonságosak, mert a repedésekben és a feljövő rétegek között megtelepednek a kórokozók, amik a következő használatkor az élelmiszert szennyezhetik.

Ennek elkerülése érdekében a fa eszközöket:

 • ne tegyük mosogatógépbe
 • ne hagyjuk hosszan ázni mosogatás előtt
 • főzés közben ne hagyjuk benne a rotyogó ételben.

Mit válasszunk?

 • keményfából készült eszközöket
 • keressük a minőségi termékeket

Élelmiszer-biztonsági tanács:

Több vágódeszkánk legyen! Külön a nyers húsoknak és külön a készételeknek, zöldségeknek-gyümölcsöknek.

További információ: http://eteltcsakokosan.hu/2016/01/miert-van-fabol-a-fakanal/ )

2. Teflon edények

A konyhai eszközök, edények következő átnézendő csoportja: a teflon edények. Ha már karcosak, kisebb darabok hiányoznak a felületéből, akkor ki kell dobni, mert káros anyagok kerülhetnek az ételbe főzés közben.

A sérülése elkerülése érdekében:

 • használjunk fa, vagy műanyag eszközöket, hogy ne fémből készült kanállal, csipesszel érintkezzen a felület, mert könnyen felsértheti a teflont

Mit válasszunk?

Vehetünk mázas vagy tömör vasserpenyőket, amik kevésbé sérülékenyek a fémeszközökkel szemben.

3. Műanyag edények

Az elszíneződött, megolvadt, elöregedett vagy karcos műanyag dobozokat már ne tároljuk tovább.

Ha nem tudjuk felhasználni növényültetéshez, dísztárgynak vagy más – nem élelmiszerhez kapcsolódó –  módon, akkor dobjuk ki a szelektív hulladékgyűjtőbe mindet.

Mit válasszunk?

Élelmiszerek tárolásra a fedeles üvegedényeket a legalkalmasabbak.

4. Nejlon zacskók

A boltokban a péksüteményt, a zöldségeket, a hentes pultnál a nyers húsokat és sok helyen a becsomagolt felvágottakat is a jól ismert átlátszó nejlon zacskókba teszik, tesszük. Ezeket ne tartogassuk, gyűjtsük egy csomóba és dobjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Mit válasszunk?

Mivel ezeket a zacskókat újra élelmiszer tárolására szokták használni, így uzsonnás doboz, szalvéta vagy alufólia tudja biztonságosan helyettesíteni.

A nejlon zacskók kapcsán eszünkbe jutnak a bevásárló zacskók: hamar kiszakadnak, elöregednek. egyes helyeken visszaváltják egy új zacskóra, de hasznosabb. ha  rászokunk a kimosható szövet vagy lebomló anyagból készült táskák, szatyrok használatára.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

 • Használjunk eltérő színű táskákat a különböző élelmiszercsoportokhoz pl.: kék színűt a nyers húsokhoz, fagyasztott élelmiszerekhez; zöldet a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, stb.
 • Vásárláskor a nyers húsokat, halat előbb mindig tegyük be egy-egy zacskóba, így a kicsöpögő lé nem szennyezi a többi élelmiszert, közben pedig a táska sem fog koszolódni.
 • Vásárlást követően a táskákat sose rakjuk a konyhaasztalra vagy a pultra, aljuk ugyanis koszos lehet.
 • Gyakran mossuk ki a táskákat, amennyiben anyaguk engedni, vasaljuk is ki.
 • A táskákat tartsuk tiszta, száraz helyen.

 Fotó: bolegaindia.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen sört válasszunk?

eteltcsakokosan

Zöldség és gyümölcslevek

eteltcsakokosan

Környezettudatosan a konyhában is!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató