Rengeteg félkész- és készétel kapható az üzletekben. Kicsit talán túlságosan is bőséges a választék, a címkén kötelező feltüntetni az összetevőket, de sok esetben a felét sem értjük annak amit olvasunk. Mi a legjobb megoldás, hogy tudjuk mit eszünk? Ha magunk készítjük el!
Minden korosztály számra fontos az egészség, hát tegyünk is érte. Már a kisgyerekekkel is megszerettethetjük a főzést, így felnőve is gondoskodni fog magáról és főz magára. Az idősebb korosztály eleve úgy szocializálódott, hogy előre gondolkodik: befőz, hosszan eltartható élelmiszereket vásárol a szezon idején és fölhalmoz alapélelmiszereket. A kisbabás anyukák is odafigyelnek, hogy mit adjanak a kicsiknek.
- Minél alacsonyabb szinten feldolgozott alapanyagokat használjunk.
- Készítsük magunk azokat az ételeket, amit félkészen megvennénk, megéri a többletmunka:
- félkész mirelit pizza helyett magunk készítsük a tésztát,
- vásárolt szendvicskrémek helyett, tojásból, túróból, zöldségekből,
- felvágott helyett egy egyben megsütött hús is szeletelhető, vagy zsírban ki lehet sütni csirke- vagy libamájat, napokig elegendő szendvicsekhez,
- otthon készült lekvárban valóban csak gyümölcs és cukor van,
- készíthetünk paradicsomszószból több alkalomra elegendő „ketchup”-ot, fokhagymakrém helyett tegyünk friss fokhagymát az ételbe
- péksütemények is hamar elkészülnek, reggel bekeverjük a tésztát és estére megkel, már csak porciózni vagy megtölteni és sütni kell,
- reggelire is gyorsan el lehet készíteni egy zabkását, vagy tejberizst, esetleg palacsintát, natúr joghurtba kevert zabpehely és gyümölcsdarabok pótolhatják a különböző ízesített joghurtokat
- zöldségleves otthon zöldségből és fűszerekből fő össze, nem leveskockából
- fűszereket is termeszthetünk otthon, még a legkisebb konyhában is elfér pár kis cserépben oregánó, kakukkfű, snidling vagy menta, frissen is felhasználhatjuk és a jövőre gondolva száríthatjuk is
- Az ebéd is otthon készült étel legyen, amit magunkkal viszünk a munkahelyre, olcsóbb is előre megfőzni 2-4 adagot, mint rendelni naponta.
- Természetesen nem azt javasoljuk, hogy kezdjenek vajat köpülni és minden áron veteményes kertet fenntartani, csak figyeljünk oda az alapanyagokra és a lehető legtöbbet magunk csináljuk.
- Zöldséget és gyümölcsöt igyekezzünk nyers állapotában felhasználni, hogy a bennük lévő tápanyagok és vitaminok teljes mértékig megmaradjanak: gyümölcssaláta, különböző házi készítésű öntetekkel zöldségsaláták.
- Húsokat hentestől vegyük és fűszerezzük, készítsük el mi magunk.
Mikre figyeljünk még?
- Megbízható helyről vásároljunk, ahol ellenőrizni tudjuk, hogy honnan származik és tiszta a környezet. Legyen kiírva a polcra, illetve piacon tudja igazolni az árus a termékek eredetét.
- Az étel készítésekor legyen tiszta a kezünk és körülöttünk a környezet, az edények, az eszközök.
- Minden hőkezelt élelmiszert elkészülte után minél hamarabb hűtsük le és megfelelően tároljuk a hűtőszekrényben, hogy sokáig fogyasztható maradjon.
További hasznok:
- A nem félkész- és készételeket vásárolunk, kevesebb csomagolóanyagot használunk el és ezáltal a környezetünket is óvjuk!
- A magunk készítette élelmiszereket talán jobban megbecsüljük és nem pazaroljuk!
- Sütésnél és főzésnél együtt van a család.
Összefoglalva: ha magunk készítjük akkor biztosak lehetünk, hogy mi van az ételünkben, mind allergének, mind megbízható alapanyagok szempontjából.
Kép forrás: cdn.sheknows.com