Ételtcsakokosan

Mitől biztonságos az étkezés?

2016. január 1.

Rengeteg félkész- és készétel kapható az üzletekben. Kicsit talán túlságosan is bőséges a választék, a címkén kötelező feltüntetni az összetevőket, de sok esetben a felét sem értjük annak amit olvasunk. Mi a legjobb megoldás, hogy tudjuk mit eszünk? Ha magunk készítjük el!

Minden korosztály számra fontos az egészség, hát tegyünk is érte. Már a kisgyerekekkel is megszerettethetjük a főzést, így felnőve is gondoskodni fog magáról és főz magára. Az idősebb korosztály eleve úgy szocializálódott, hogy előre gondolkodik: befőz, hosszan eltartható élelmiszereket vásárol a szezon idején és fölhalmoz alapélelmiszereket. A kisbabás anyukák is odafigyelnek, hogy mit adjanak a kicsiknek.

woman-cooking-at-home

  • Minél alacsonyabb szinten feldolgozott alapanyagokat használjunk.
  • Készítsük magunk azokat az ételeket, amit félkészen megvennénk, megéri a többletmunka:
    • félkész mirelit pizza helyett magunk készítsük a tésztát,
    • vásárolt szendvicskrémek helyett, tojásból, túróból, zöldségekből,
    • felvágott helyett egy egyben megsütött hús is szeletelhető, vagy zsírban ki lehet sütni csirke- vagy libamájat, napokig elegendő szendvicsekhez,
    • otthon készült lekvárban valóban csak gyümölcs és cukor van,
    • készíthetünk paradicsomszószból több alkalomra elegendő „ketchup”-ot, fokhagymakrém helyett tegyünk friss fokhagymát az ételbe
    • péksütemények is hamar elkészülnek, reggel bekeverjük a tésztát és estére megkel, már csak porciózni vagy megtölteni és sütni kell,
    • reggelire is gyorsan el lehet készíteni egy zabkását, vagy tejberizst, esetleg palacsintát, natúr joghurtba kevert zabpehely és gyümölcsdarabok pótolhatják a különböző ízesített joghurtokat
    • zöldségleves otthon zöldségből és fűszerekből fő össze, nem leveskockából
    • fűszereket is termeszthetünk otthon, még a legkisebb konyhában is elfér pár kis cserépben oregánó, kakukkfű, snidling vagy menta, frissen is felhasználhatjuk és a jövőre gondolva száríthatjuk is
  • Az ebéd is otthon készült étel legyen, amit magunkkal viszünk a munkahelyre, olcsóbb is előre megfőzni 2-4 adagot, mint rendelni naponta.
  • Természetesen nem azt javasoljuk, hogy kezdjenek vajat köpülni és minden áron veteményes kertet fenntartani, csak figyeljünk oda az alapanyagokra és a lehető legtöbbet magunk csináljuk.
  • Zöldséget és gyümölcsöt igyekezzünk nyers állapotában felhasználni, hogy a bennük lévő tápanyagok és vitaminok teljes mértékig megmaradjanak: gyümölcssaláta, különböző házi készítésű öntetekkel zöldségsaláták.
  • Húsokat hentestől vegyük és fűszerezzük, készítsük el mi magunk.

Mikre figyeljünk még?

  • Megbízható helyről vásároljunk, ahol ellenőrizni tudjuk, hogy honnan származik és tiszta a környezet. Legyen kiírva a polcra, illetve piacon tudja igazolni az árus a termékek eredetét.
  • Az étel készítésekor legyen tiszta a kezünk és körülöttünk a környezet, az edények, az eszközök.
  • Minden hőkezelt élelmiszert elkészülte után minél hamarabb hűtsük le és megfelelően tároljuk a hűtőszekrényben, hogy sokáig fogyasztható maradjon.

További hasznok:

  • A nem félkész- és készételeket vásárolunk, kevesebb csomagolóanyagot használunk el és ezáltal a környezetünket is óvjuk!
  • A magunk készítette élelmiszereket talán jobban megbecsüljük és nem pazaroljuk!
  • Sütésnél és főzésnél együtt van a család.

Összefoglalva: ha magunk készítjük akkor biztosak lehetünk, hogy mi van az ételünkben, mind allergének, mind megbízható alapanyagok szempontjából.
 
Kép forrás: cdn.sheknows.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szolgálatba állt Nébo

eteltcsakokosan

Vitaminok és annak hiányuk

eteltcsakokosan

Hogyan tároljuk a szőlőt?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató