Ételtcsakokosan

Így vásárolj karácsonyra!

2020. december 14.

Egyre közelebb kerülvén a karácsonyhoz, már mindenki az ünnepi fogásokon gondolkozik, fontolgatja, milyen finomságokkal lehetne meglepni a családot. A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek.

Készüljünk fel a vásárlásra!
Tudatos vásárlással számottevő pénzt és időt spórolhatunk, ráadásul akár egy füst alatt letudhatjuk az egész ünnepi bevásárlást, és biztosan nem felejtünk el megvenni semmit. Ne feledjük, most különösen fontos, hogy minimalizáljuk az emberi érintkezéseket! A bevásárlólista a kutatások szerint abban is segít, hogy ne vegyünk több élelmiszert, mint amire szükségünk van, így mérsékelhetjük az élelmiszer-pazarlást is. Vásárlás előtt írjuk össze, mire van szükségünk, készítsünk listát és fontoljuk meg, hol kívánjuk beszerezni azt. Készüljünk elegendő bevásárlótáskával, zacskóval, kosárral, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudjuk hazavinni. Mélyhűtött termékek vásárlásánál gondoljunk hűtőtáskára is.
Csak megbízható helyen vásároljunk!
Csak egészségesen menjünk vásárolni! Védőfelszerelést is vigyünk magunkkal (maszk, kézfertőtlenítő)! Már mielőtt elindulnánk a boltba, mossuk meg alaposan a kezünket, vagy használjunk fertőtlenítőszert. Jelenleg az üzletekben egyre több helyen találunk a vásárlótérbe kihelyezett kézfertőtlenítő szert, vegyük igénybe őket! Vásárlás előtt mindig nézzünk körül, gyorsan mérjük fel az üzlet állapotát. Ha az üzletben nem oda illő dolgokat látunk, takarítatlan a helyiség, az eladónak nem megfelelő a ruházata vagy esetleg csupasz kézzel fogja meg az eladni kívánt árut (pl. hús, hal, felvágott) inkább keressünk egy másik üzletet. Ne vásároljunk alkalmi árustól, ellenőrizetlen helyről, még zöldséget, gyümölcsöt, édességet se. Gyanakodjunk, ha a terméket túl olcsón kínálják.
Figyeljünk a csomagolásra!
A csomagolás sokat elárulhat számunkra. Sérült, szennyezett csomagolású terméket ne vegyünk meg, még akkor sem, ha az ára igen kedvező. Az olyan fagyasztott árukat, melyeknél a csomagolás belül zúzmarás, esetleg a termék egy tömbbé összefagyott, semmiképp se vegyük meg, mert valószínűleg egyszer már felengedett, visszafagyasztott élelmiszerről van szó. Ha csomagolatlan terméket vásárolunk, a kihelyezett csomagolóanyagnak elegendőnek kell lenni a termék teljes felületének befedésére, mert ellenkező esetben az élelmiszer könnyen szennyeződhet, fogyasztása kockázatos lehet. Böngésszük át a csomagoláson található címkét is. A jelölésen rajta kell lennie a kötelező adatoknak: a termék nevének, összetételének, az allergéneknek, a nettó mennyiségnek, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejének, gyártójának vagy forgalmazójának, a tápértékjelölésnek. Ha érzékenyek vagyunk valamely élelmiszer-összetevőre, allergiás vagy speciális étrendet kell követnünk, mindig alaposan olvassuk el a címkét, hogy található-e az adott anyagból a termékben.
Amit mindig ellenőrizni kell
Fogyaszthatósági idő: A gyorsan romló termékeken, mint pl. tej és tejtermékek, hús, fogyaszthatósági idő szerepel. A feltüntetett dátum után már nem szabad azt elfogyasztani, mert ezen időponton túl fogyasztása egészségi kockázattal járhat, megbetegedést okozhat.
Minőségmegőrzési idő: Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos, mint pl. rizs, fűszerek, azt az időtartamot jelöli, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de számolni kell azzal, hogy az ilyen terméknek esetleg már gyengébb a minősége. Mindenképp azt javasoljuk, hogy vizsgálja meg alaposan a termék érzékszervi tulajdonságait, mielőtt úgy dönt, elfogyasztja azt. Nagyon fontos azonban tudni, hogy lejárt fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idejű terméket árusítani a kereskedelemben tilos.
Figyeljünk a termékre!
A gyakorlott vásárló a húsok, halak frissességét meg tudja ítélni azok színe, szaga, állaga alapján. Ha a termék nem friss, szaga, színe eltér a megszokottól, ne vegyük meg azt. Nyugodtan ellenőrizzük az eladó által becsomagolt terméket is, még a helyszínen.
Zöldség-gyümölcs vásárlásakor, szemrevételezéssel könnyen megállapíthatjuk a termék frissességét. Az esetleges növényvédőszer-maradékokat a hatóság ellenőrzi, ezt a fogyasztó nem tudja megítélni. Citrom, narancs héját alapos tisztítás után tegyük csak a süteményekbe.
Alaposan ellenőrizzük a desszertekhez, bejglihez felhasználandó mákot, diót, nincs-e benne szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel. Ha igen, ne vegyük meg! A mákot felhasználás előtt ajánlatos megmosni, megszárítani. Előre csomagolt termékeknél ellenőrizzük a csomagolást és a minőségmegőrzési időt is. Aszalt gyümölcsöknél, különösen a fügénél gyakori a penészesedés, molyosodás, ennek szemmel látható jeleire legyünk figyelemmel.
Édesség, csokoládé, szaloncukor esetén mindig ellenőrizzük a jelölést! Ha arra utaló jelet veszünk észre a terméken, hogy a címkéjét módosították, például minőségmegőrzési idő eltüntetése, átírása, átcímkézése, ne vegyük azt meg. Vegyük fontolóra, hogy a tej-, illetve étbevonó masszából készült termék és a valódi csokoládé minősége – és persze ára – között is különbség van.
Darált húst csak abban az esetben vásároljunk, ha előttünk – a kiválasztott húsból –, frissen darálják le kérésünkre, vagy mi magunk daráljuk le otthon. A darált húst vásárlás után minél hamarabb használjuk fel, mivel a mikrobák képesek rohamosan elszaporodni benne.
Ügyeljünk a pénztárcánkra!
Az üzletben igyekezzünk megtartani a 1,5-2 méteres távolságot a többi vásárlótól és a dolgozóktól. Ez különösen fontos sorban állás közben. Fizetéskor részesítsük előnyben az önkiszolgáló pénztárakat. Ahol erre nincs lehetőség, ott a pénztárossal szemben is törekedjünk megtartani az 1 méteres távolságot. Készpénz helyett válasszuk a bankkártyás fizetés lehetőségét. Ha mégis készpénzhez nyúlunk, utána fertőtlenítsük le a kezünket. Őrizzük meg a vásárláskor kapott nyugtát, számlát, bizonylatot, mivel szükség lehet rá az esetleges későbbi reklamáció során. Ha élelmiszer-biztonságot érintő hiányosságot észlelünk, mely hatósági intézkedést igényel, a bejelentést a Nébih ingyenes Zöldszámán tehetjük meg: 06-80/263-244.
Az üzletből kilépve, a bevásárlókocsi, kosár visszahelyezését követően, a kihelyezett kézfertőtlenítő szerrel, vagy saját használatú kézfertőtlenítővel fertőtlenítsük le a kezünket.  Hazaérve első dolgunk az alapos kézmosás legyen, utána kezdjünk neki a megvásárolt termékek elpakolásának.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szolgálatba állt Nébo

eteltcsakokosan

Így neveld a bazsalikomod

eteltcsakokosan

Tojás helyett

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató