Ételtcsakokosan

Mit tartalmaz?…

2021. május 13.

Mit jelent az, hogy növényi erjesztős kovász?  Mit tartalmaz?

A hagyományos kovász lisztből és vízből áll, nem tartalmaz élesztőt. Az erjedést a keverékben és a környezetben jelen levő mikroorganizmusok elszaporodása okozza, ez pedig szén-dioxid termeléssel, hosszú erjedési idő esetén a szénhidrátok, glutén részleges lebontásával, jellegzetes íz és aromaanyagok kialakulásával jár.
Mivel a hagyományos kovászos technológia hosszú időt, szakértelmet és odafigyelést igényel, az iparszerű előállításban általában élesztőt használnak a kovász előállításához. A kelesztés így kiszámíthatóbb, gyorsabb és a kenyér térfogata is nagyobb lesz. Az élesztővel készült kenyérnél a tésztát alkotó fehérjék nagyobb mértékben maradnak épen, eltarthatósága rövidebb, mint a hagyományos kovász felhasználásával készült kenyereké.
A kereskedelemben a „növényi kovász” megnevezés az élesztő nélküli kovászt jelenti (jogszabály nem határozza meg a jelentését).

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A zöldség és gyümölcs megmosása nem egyenlő a kézmosással

eteltcsakokosan

Lehet közvetlenül vászontáskába vásárolni?…

eteltcsakokosan

A nitrátban rejlő veszély

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató