Ételtcsakokosan

Mit tartalmaz?…

2021. május 13.

Mit jelent az, hogy növényi erjesztős kovász?  Mit tartalmaz?

A hagyományos kovász lisztből és vízből áll, nem tartalmaz élesztőt. Az erjedést a keverékben és a környezetben jelen levő mikroorganizmusok elszaporodása okozza, ez pedig szén-dioxid termeléssel, hosszú erjedési idő esetén a szénhidrátok, glutén részleges lebontásával, jellegzetes íz és aromaanyagok kialakulásával jár.
Mivel a hagyományos kovászos technológia hosszú időt, szakértelmet és odafigyelést igényel, az iparszerű előállításban általában élesztőt használnak a kovász előállításához. A kelesztés így kiszámíthatóbb, gyorsabb és a kenyér térfogata is nagyobb lesz. Az élesztővel készült kenyérnél a tésztát alkotó fehérjék nagyobb mértékben maradnak épen, eltarthatósága rövidebb, mint a hagyományos kovász felhasználásával készült kenyereké.
A kereskedelemben a „növényi kovász” megnevezés az élesztő nélküli kovászt jelenti (jogszabály nem határozza meg a jelentését).

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért jó az otthon készült ebéd?

eteltcsakokosan

Milyen kritériumoknak kell megfelelni?…

eteltcsakokosan

Húsmentes hétköznapok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató