Ételtcsakokosan

Bevásárlás II.

2017. május 11.

Az élelmiszerhigiénia, az élelmiszerbiztonság a bevásárlás megkezdése előtt is fontos szempont. Cikkünk előző részében már körül jártunk pár dolgot, amire érdemes figyelmet fordítani. Most nézzünk pár újabb kockázatot, amit némi figyelemmel és tudatossággal könnyedén kiküszöbölhetünk.

cooler-bag-819092_640

Speciális igények?

A várandós nők, gyerekek, idősek és immunhiányos emberek számára már a kevésbé szennyezett élelmiszer fogyasztása is kockázatot jelenthet, megbetegedéshez vezethet. Nekik különös oda kell figyelni a vásárlás és az étkezés során, sőt bizonyos élelmiszereket jobb, ha elkerülnek. Pl. a várandós anyukáknak, immungyenge embereknek nem javasolt a következő ételek fogyasztása: nyerstej és abból készült termékek, lágysajtok, nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények, a nyers halak, füstölt lazac, füstölt kolbász, és a nyers zöldségből készült saláták, csírák. Egy évnél fiatalabb csecsemőknek ne adjunk mézet! A mézben előforduló baktériumokat a csecsemő bélflórája még nem képes legyőzni.

Allergia vagy intolerancia? Mindig olvasd el az élelmiszeren található információkat, ugyanis kötelező az élelmiszerek allergénekre vonatkozó információinak megadása a fogyasztók részére.

Hűtés

Először a hűtést nem igénylő élelmiszereket tedd a kosaradba, ezeket kövessék a hűtött élelmiszerek, és a csak vásárlás legvégén válassz a fagyasztott termékek közül.

Ha termék címkéjén azt látod, hogy az hűtést vagy fagyasztást igényel, ám az nem ilyen körülmények között van tárolva, jelezd az üzletvezetőnek.

A meleg ételeket különítsd el a vásárlás és a szállítás során is a hűtést és a fagyasztást igénylő élelmiszerektől.

Ha nagy bevásárlásra indulsz, az élelmiszereket hagyd utoljára és ezek megvétele után rögtön hazafelé vedd az irányt. Gondoskodj róla, hogy minden élelmiszert a megfelelő hőmérsékleten szállíts. Ennek a legegyszerűbb módja, ha hűtőtáskát és néhány jégakkut használsz. Ha hazaértél, pakold el az élelmiszereket a megfelelő helyre. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mely termékek igényelnek hűtést, és melyek nem, olvasd el a terméken található információkat.

Elkülönítés    

Ne vásárolj olyan helyen, ahol kézzel nyúlnak az élelmiszerekhez, vagy ugyan van az eladón kesztyű, de ugyanazzal a kesztyűvel fog meg többféle árucsoportot. Pl.

Ügyelj arra, hogy a bevásárlás és a szállítás során is elkülönüljenek az nyers élelmiszerek a fogyasztásra kész élelmiszerektől, azok mindig jól be legyenek csomagolva.

Tárolás

Ha hazaértél, a kézmosás után az első dolgod az élelmiszerek elpakolása legyen. Nézd meg, miket kell hűtőbe tenni, mik igényelnek fagyasztást, és melyek azok, amelyeket csak a kamrába kell betenni. Először a fagyasztott élelmiszereket tedd el, majd a hűtőbe valókat, végül jöhetnek azok, amelyek nem igényelnek hűtést.

Nézd át a hűtő és a kamra tartalmát. Tedd előre azokat az élelmiszereket, amelynek közelebbi a lejárati dátuma, így elkerülheted, hogy elfelejtkezz róluk és esetleg ki kelljen dobni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… amit a görögdinnyéről tudni kell

eteltcsakokosan

Bevásárlás I.

eteltcsakokosan

Az elfeledett sárgadinnye

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató