Ételtcsakokosan

Mit árul el a csomagolás?

2019. április 9.

Szeretnéd tudni, hány kalória van a csokiban, amit szünetben majszoltál el? Nem kell szakértőkhöz fordulnod, mert te is mindent megtudhatsz, ha rászánsz egy percet a csomagolásra.

Miből készül?

Ha egynél több alapanyagból áll egy élelmiszer, akkor bizony fel kell tüntetni rajta, hogy miből van. Az egyik közkedvelt joghurton például a következő áll az összetevők listáján: sovány tej, cukor, tejszín, eper, sűrítőanyagok, sovány tejpor, színezékek, aroma, élő joghurtkultúra, savanyúságot szabályozó anyag. Nézd meg ezt a felsorolást alaposan, hogy csak olyasmit vásárolj, ami biztonságos számodra, tehát például nem tartalmaz olyasmit, amire te allergiás vagy. Sok gyártó például kiemeli vastag betűvel, vagy más jelöléssel, hogy mi okozhat gondot.

Tudtad?

Az élelmiszerek csomagolásán mennyiség szempontjából csökkenő sorrendben tüntetik fel az összetevőket. Tehát az van elől, amiből a legtöbbet, és hátul az, amiből a legkevesebbet találsz benne.

Mennyi kalória van benne?

Ha odafigyelsz arra, mit és mennyit eszel, akkor bizony nézd meg, mennyi kalória van abban, amit a boltban vettél! A gyártók ezt is feltüntetik, az előre csomagolt élelmiszereken egységes formátumban kell jelezni, hogy mennyi kalória (kcal, vagy újabb mértékegység szerint kJ, azaz kilojoule) szénhidrát, zsír és fehérje van benne, valamint egyes esetekben ezt részletezni is kell, cukor és telített zsír szempontjából. Ezektől nem kell félni, mindegyik a szervezetünk alapvető tápanyaga, amelyekből a mindennapi mozgáshoz, tanuláshoz szükséges energiát vagy éppen a sejtek, izmok felépüléséhez szükséges alkotóelemeket nyeri ki a szervezeted.

A legtöbbször két, vagy akár három formában is feltüntetik ezeket a mennyiségeket. Általában az adatok 100 grammra vagy 1 dl-re vannak megadva, de ha egy csomagban több adag van (például csipszből egy adag 30 gramm, a zacskó pedig 75-150 gramm is lehet), akkor adagonként is láthatod, mennyi kalóriát eszel meg egyszerre.

Figyelj az adagra!

Bármennyire is csábító, és még csak soknak sem tűnik, nem érdemes az egész üveg üdítőt meginni, vagy felfalni az utolsó morzsáig a csipszet. Ezek ugyanis egyszerre túl sok energiát, cukrot vagy zsírt jelenthetnek, ezért nézd meg, mennyi egy adag, és legfeljebb ennyit fogyassz belőle egyszerre! Segítünk: üdítőből ez általában 2,5 dl.

A számok mellett nagyon sokszor százalékokat is találsz. Ez azt jelenti, hogy egy egészséges felnőtt napi szükségletének mekkora részét adja az adagnyi élelmiszer elfogyasztása. Sajnos, ezt csak felnőttekre adják meg, ezért neked kicsit másként kell nézned: míg rájuk egységesen átlag napi 2000 kalória bevitelével számolnak, neked érdemes elővenni ceruzát (vagy számológépet), és kiszámolni. Ha lány vagy, így számolj: 800 + éveid száma*100, ha pedig fiú vagy, akkor 1000 + az éveid száma*100. Azaz egy 12 éves lánynak napi 2000, egy ugyanolyan idős fiúnak 2200 kalóriára van szüksége.

Mikor jár le?

Még egy fontos dolgot biztos találsz a csomagoláson: azt, hogy meddig fogyasztható biztonságosan a termék. Legközelebb erről írunk bővebben, de addig is azt érdemes megjegyezned, hogy a dátumokat nem magyar, hanem angolszász módon írják, azaz először a nap, utána a hónap, majd pedig az év száma jön. A 12.10.2016 így például 2016. október 12-ét jelent. Ha egy élelmiszernek viszonylag rövid az eltarthatósága, akkor csak a napot és a hónapot jelölik, az évet elhagyják.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Krumpli – melyik mire jó?

eteltcsakokosan

Tavaszi nagytakarítás I.–A hűtő tisztítása

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató